Çene Tümörü

Tedaviler

Çene Tümörü

Çene tümörü ağız boşluğunda görülen içinde sıvı ya da yarı sıvı materyal bulunan, dışı ise yumuşak doku ile çevrili patolojik oluşumlardır.  Bu oluşumlar iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. Kötü huylu olanlar doğrudan ağzın herhangi bir dokusundan kaynaklanabileceği gibi diğer organlardaki kanserin metastaz yapması sonucu da ortaya çıkabilir. İyi huylu tümörler ise kişinin yüzünde estetik ve fonksiyonel bozuklulara yol açabilir.

Çene Tümörünün Belirtileri Nelerdir?

Çene tümörü, sinsi bir hastalıktır ve ilk aşamada genellikle semptom gözlenmez. Bu yüzden de birçok kişi hastalığın ilerleyen aşamalarında doktora başvurur. Geç kalınmış teşhislerde ise çene kemiklerinde büyük boyutlara varan, geri dönülmez tahribatlar oluşabilir. Bu gibi sonuçların önüne geçmek için bazı belirtileri göz ardı etmemek gerekir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Çene kemiğinde oluşan genelde ağrısız seyreden şişlikler,
  • Çenede fonksiyon kaybı,
  • Alt dudakta his kaybı,
  • Dişlerde sallanmalar ya da kırılmalar,
  • Ağızda oluşan ağrılar ve kanamalar,
  • Lenf bezlerinde şişkinlik,
  • Yutkunma güçlüğü.

Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne giden kişilerde risk en aza iner. Diş hekimi kontrolleri ihmal edilmediğinde Dental Group Hospitadent’in son teknolojiye sahip cihazlarıyla çene tümörü erken teşhis edilebilir.

Çene Tümörlerinin Sebepleri Nelerdir?

Çene tümörlerinin bilinen birçok sebebi bulunur. Hatalı yapılmış kron köprü protezleri, alkol, sigara, aşırı çürüyerek tahrip olmuş diş kronları, yüksek miktarda güneş ışığına maruz kalmak, vitamin eksiklikleri, dikkat edilmeyen ağız hijyeni bunlardan bazılarıdır. Ayrıca cinsel yolla taşınan bazı virüslerin de çene tümörüne sebep olduğu saptanmıştır.

Çene Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene Tümörü tedavisi için birkaç yöntem bulunur. Öncelikle tümörün iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu anlamak için patolojik inceleme yapılması gerekir. Bu incelemenin ardından çıkan sonuçlara göre tedavi yöntemi ve izlenecek yol belirlenir. Çıkan sonuca göre cerrahi müdahale gerekebilir.

Eğer tümör iyi huyluysa ameliyat ile kesin tedavi mümkün olabilir ve bu tür ameliyatlarda genellikle olumlu sonuç alınır. İyi huylu tümör çene kemiğinde tahribata yol açtıysa özel olarak uygulanan bazı materyallerle ya da vücudun başka bir yerinden alınan kemikle tahribatın sonuçları giderilmeye, yüz için estetik bir görüntü sağlanmaya çalışılır.

Tümörün kötü huylu olması ya da ileri evrelere geçilmiş olması durumunda farklı tedavi yöntemlerine başvurulur. Tedavi yöntemi seçilirken doktorların hastalıkla ilgili tespitleri, hangi dokulara yayıldığı, vücutta ne gibi hasarlara yol açtığı gibi kriterler değerlendirilir. 

Eğer kötü huylu tümör büyümemiş ve çevre dokulara yayılmamışsa, cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi gibi birçok işlemin aynı anda uygulanacağı ve çok sayıda uzmanlık alanı gerektiren bir tedavi sürecine ihtiyaç duyulur.

Çene tümörü ameliyatından önce gerekli tespitler yapılarak tümörün boyutu ve yeri tam olarak saptanır, olası riskler hesaplanır ve gerekli önlemler alınarak ameliyata başlanır.

Çene Tümörü Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Çene tümörü ameliyatında her ameliyatta olabilecek bazı riskler bulunur. Bunların başında enfeksiyon riski gelmektedir. Enfeksiyon haricindeki riskler tümörün boyutuna ve iyi huylu olup olmadığına göre değişiklik gösterir. Büyük tümörler çevre dokulara zarar verebilir. Böyle durumlarda diş kaybı, kanama ve diş sallanması gibi riskler mevcuttur.

Çene Tümörü Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat etmek Gerekir?

Ameliyat sonrası hastanın lokal pansumanı ihmal edilmeden yaptırılmalıdır. İyileşme sürecinde çenenin herhangi bir darbe almaması çok önemlidir. Kişinin kemik iyileşmesinin değerlendirilmesi için rutin doktor kontrollerinin aksatılmaması gerekmektedir. Operasyon sonrası kemik dokusundaki iyileşme ve yaraların kapanma süreci diş hekimleri tarafından takip edilir. Bu süreçte ağız içi hijyenine hassasiyet göstermek gerekir.

Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde yaptığı çene kisti operasyonlarında başarılı sonuçlar almıştır. Dental Group Hospitadent, deneyimli diş hekimi kadrosuyla dental teknoloji alanında meydana gelen tüm ilerlemeleri takip etmekte ve son teknoloji ürünü cihazlarla çalışarak hasta memnuniyetini ön planda tutmaktadır.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Çene Tümörü

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun