6 Maddede Diş Sızlaması

6 Maddede Diş Sızlaması

Diş Sızlaması Nedir?

Dişlerin sıcağa, soğuğa, tatlı, ekşi gıdalara, fırçalamaya ve hatta dokunmalara karşı verdiği keskin ve ani ağrılardır. Çok sık karşılaşılan bir durumdur.

Diş Sızlamasının Nedenleri Nelerdir?

Eski dolgulu dişler, kırık ve çatlak dişler, diş çürükleri, diş eti çekilmesi, diş fırçası aşındırması, erozyon lezyonları, dolgu sonrası hassasiyet, ilaç kullanımından kaynaklı yan etkiler, beyazlatma hassasiyeti, diş gıcırdatma ve diş sıkma rahatsızlıkları diş sızlamasının nedenleri olarak sıralanabilir.

Diş Sızlaması için mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir mi?

Diş sızlaması, diş hassasiyeti denilen diş hastalığının habercisidir. Bu nedenle ihmal etmeden hemen bir diş hekimine gidilmeli ve dişler kontrol ettirilmelidir. Muayene sonrası gereken tedaviler yaptırılmalı ve verilen tavsiyelere uyulmalıdır. Bu dişlerin sağlığı için oldukça önemlidir.

burksizm 6 Maddede Diş Sızlaması

Diş Sızlaması nasıl geçer?

Eğer çürük sorunu yoksa belli bir süre düzenli sensitive(hassas dişler için) diş macunu yumuşak diş fırçası ve diş ipi kullanımı, sızlama sorununu ortadan kaldırabilir. Çürük problemi olanların önce bunu tedavi ettirmesi gerekmektedir. Dişteki çürüğün durumuna göre flor, dolgu, kanal tedavisi ve kaplama gibi yöntemlere başvurulmaktadır.

Diş sızlaması için bitkisel yöntemler nelerdir?

Misvak, yanaktan uygulanan buz ile soğuk kompres, karanfil yağı ve sarımsak diş sızlaması için bitkisel yöntemler olarak söylenebilir. Karanfil yağını ufak bir parça pamuğa 4-5 damla dökmenizin ardından dişlerinizin arasına sıkıştırırsanız, dişlerinizin yarım saat içerisinde uyuşacaktır. Ayrıca karanfil yağı bulamazsanız, karanfil çiğnemekte diş sızlamasına iyi gelebilir.

Her gün 4-5 kaşık tuz ile karıştırılıp bir bardak su ile yapılan gargara da dişlerinizdeki sızlamaların önüne geçebilir.  Sarımsak kullanımını hekim kontrolünden önce önermemekle birlikte, apseli dişlerdeki sızlamayı dişlerinizde bekleterek azaltabilirsiniz.

Dişteki operasyon sonrası diş sızlaması ne kadar sürer?

Bu durum kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin ağrı eşiğine, toleransına göre değişebilir. Ayrıca yapılan işlem (kanal tedavisi, dolgu, diş kesimi, vb. ) veya işlemin türüne (mine dolgu, derin dentin dolgusu, kanal tedavisi, lezyonlu kanal tedavisi ) göre de değişmektedir. Bu süre birkaç saat ile bir hafta arasında olabilmektedir.

Çamlıca Hospitadent
Başhekim Dt. Tarcan TOPÇUOĞLU