6 Soruda Diş Hekimliğinde Botoks

6 Soruda Diş Hekimliğinde Botoks

Botoks Nedir?

Botoks clostridium botulinum adlı bakteriden elde edilen bir nörotoksindir.

Botoksun etkisi nedir?

Botoks, enjekte edildiğinde, sinir iletisini bloke ettiği için kaslarda geçici süre felç (paralize) oluşturur. Kaslar 4-6 ay kadar iş göremez, sonra etkisi geçer ve ileti tekrar başlar.

Botoksun kullanım alanları nedir?

Tıpta ve diş hekimliğinde kullanılmaktadır. Botoksun en yaygın kullanım alanı yüzdeki çizgileri yumuşatmaktır. Tıpta tedavi edici ve estetik amaçlı olarak, şaşılık, alın-glabella çizgileri, kazayağı çizgileri, torticolis tremor, cerebral palsi, MS, migren, koltuk-el-ayak terlemeleri gibi alanlarda kullanılmaktadır.

Diş hekimliğinde botoks hangi alanlarda kullanılır?

Botoksun diş hekimliğinde kullanılma alanı, ağız-çene eklemi ve bunlarla ilişkili çevre dokulardır: Çiğneme kaslarının (masseter, temporal, pterygoid) hipertrofisi ve hiperaktivitesi, temporomandibuler eklem (TME=Çene Ek.) şikayetleri, diskolasyonları, bruxizm, trismus, gum smile denilen gülmede üst dudağın yukarı pozisyon alması ile diş eti görülmesi, tükürük bezleri malfonksiyonları (hipersalivasyon, frey sendromu), ortognatik cerrahi sonrası m.geniohyoidesun rahatlatılması, ağız-burun çevresinde yer alan mimik kasların estetik ve fonksiyonel açıdan düzeltilmesi, tremor, tik, sigara, marionet(üzüntü), nazolabial çizgilerin labial bölge ve mentum bölgesinin fonksiyonel ve estetik düzeltilmesi, kas spazmları asimetri, Vshape, spatisitize, trigeminal nevralji ve myofacial ağrının kontrol altına alınması gibi durumlarda kullanılabilir.

Diş hekimliğinde botoks uygulaması uzun süren bir tedavi midir?

Uygulama süresi bir seansta 15-20 dakika sürebilir.

Diş hekimliğinde botoks uygulaması kalıcı bir tedavi midir?

Hayır, kalıcı değildir. Dozun miktarına, toksinin etki edici gücüne bağlı olarak kaslar 4-6 ay kadar işlevini yapamaz, süre sonunda tekrar fonksiyone ederler. Ancak tekrarlayan uygulamalarla kalıcı felç oluşabilir.

Diş hekimliğinde botoks uygulaması pahalı bir uygulama mıdır?

Aslında pahalı olmaması gerekir. Ancak botoksun kendisi pahalı olduğu için üzerine konulan kar marjına göre fiyat değişebilir.

Pendik Hospitadent
Başhekim Dt. Ömer KADIOĞLU