4 Soruda Diş Sıkılması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Diş sıkılması neden oluşur?
Diş sıkılması (bruksizm) psikolojik nedenlere bağlı olan semptomatik bir rahatsızlıktır. Bruksizm hastanın TME ve kaslarında çeşitli semptomlar meydana getirir. Ağrı ve TME den gelen klik sesi bunlardan en yaygın olanıdır.
Diş sıkma gıcırdatma bilinç dışı yapılan bir hareket olduğu için uyku sırasında daha fazla yapılır ve hastaların çoğu bunun farkında olmazlar. Erken dönemde hafif ağrı şeklinde başlayan rahatsızlık önlem alınmazsa belli bir süre sonra ağzı açamayacak duruma dönüşebilir.
Diş sıkmasının tedavisi var mıdır? Nasıl yapılır?
Diş sıkma ve gıcırdatmanın tedavisi psikolojik bir tedavidir ve psikiyatristler tarafından yapılır. Diş hekiminin buradaki rolü semptomları gidermek (ağrı klik) ve rahatsızlığın daha kötü olmasına engel olmaktır. Diş hekimi böyle vakalarda oklizal splint, çeşitli egzersizler (fizik tedavi ) ve ilaç tedavisiyle semptomları giderir. Fakat psikolojik tedavi görülmezse semptomlar nüksedebilir.
Dişleri sıkmak zararlı mıdır?
Diş sıkılması dişlerde aşınmalara, çene ekleminde düzensizliklere ve yüz kaslarında hareket kısıtlılığına neden olabilir. Böyle vakalarda Hastalar önce diş hekimine başvurmalı ve semptomların giderilerek rahatsızlığın daha kötü olmasına engel olmalıdır.
Diş sıkılması için hangi doktora başvurulmalıdır?
Diş hekiminin tedavisi yaklaşık 6 ay sürer. Hasta bu zaman zarfında psikoterapi (psikiyatrist) ve fizik tedavi (fizyoterapist) görebilir. Ancak dişlerini sıktığını hisseden hastanın mutlaka bir diş hekimine muayene olmasını tavsiye ediyoruz.
Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA