5 Adımda Sağlıklı Diş Etlerine Sahip Olun
1- Düzenli Olarak Dişlerinizi Fırçalayın
Günde iki kere diş etlerinden dişlere doğru olacak şekilde uygun teknikle yapılan etkin bir diş fırçalama, diş etleri sağlığımızın en önemli koruyucusudur. İdeal bir diş fırçalama, tek başına ağız bakımının ancak %50 oranda başarılı olmasını sağlar. Diş arası temizliğinin dişlerin birbiriyle olan ilişkiye bağlı olarak diş ipi ya da ara yüz fırçası kullanımıyla tamamlanması gerekmektedir.
2- Periyodik Diş Hekimi Kontrolü Yaptırın
Diş eti hastalıkları önlenebilen ve kontrol altına alınabilen hastalıklardır. Diş eti kanaması diş eti iltihabının hasta tarafından fark edilen en erken belirtisidir. Vakit geçirmeden bir diş eti hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilip, uygun tedavilerin yapılması hastalığın ileri aşamalara geçişini ve diş kaybını önler. 6 ayda bir düzenli bir kontrolden geçmek büyük önem taşır.
3 – Sigaradan Uzak Durun
Yapılan son çalışmalar ve bilimsel araştırmalar, sigaranın diş eti hastalıkları için en büyük çevresel risk faktörü olduğunu ortaya koymaktadır. Sigaranın plak denilen diş yüzeyi eklentileri ve buna bağlı gelişen diş taşı oluşumunu arttırdığı bilinmektedir. Diş eti hastalıklarına neden olmasının yanı sıra, dokuların kanlanmasını bozarak iyileşmeleri de engellemektedir. Bu nedenle mutlaka sigaradan uzak durmak önemlidir.
4 – Diş Etinize Zarar Veren Dolgu ve Kaplamaları Değiştirin
Özelikle zamandır ağızda bulunan dolgu materyallerinde zamana bağlı yüzey aşınmaları ve kırılmaları olabilir. Aynı şekilde kenar uyumu bozulmuş, aşırı kalın, sızıntıya neden olan, kimi zaman da alerjik reaksiyonlar oluşturan kaplamaların diş eti hastalıklarına zemin hazırladığı bilinmektedir. Dişlerin ara yüzlerinde bu tür restorasyonlara bağlı olarak gıda sıkışmaları meydana gelir. Bu da diş eti kanaması ve diş eti hastalığı gelişmesinde en önemli etiyolojik faktördür. Ayrıca zaman zaman diş etlerinde metal destekli kaplamalara bağlı gelişen renk değişiklikleri gözlenir. Belirli periyotlarla diş hekimi kontrolü bu tür bozuklukların fark edilmesini sağlar ve yenilenmeleri için hastaları uygun tedavilere yönlendirir.
5 – Diş Eti Çekilmelerinde Hemen Hekiminize Başvurun
- Diş eti hastalıkları
- Diş etindeki anormal çapraşıklıklar
- Yaşlanma
- Hatalı diş fırçalama
- Diş sıkma ve gıcırdatma
- Diş etini çeken frenulum vey kas dokularının varlığı gibi nedenlerle diş eti çekilmeleri meydana gelebilir.
Diş hekimi, çekilmenin nedenini teşhis ettikten sonra uygun tedavi seçeneklerini ve çekilmesinin ilerlemesini önleyici tedbirleri hastaya anlatır. Tedavi seçenekleri arasında serbest diş eti grafiti, bağ dokusu grafiti ya da diş eti kaydırılması şeklindeki cerrahi prosedürler yer almaktadır. Sonrasında, önleyici ya da koruyucu motivasyonun uygun fırça yönlendirilmesiyle desteklenmesi önem taşır.
Mecidiyeköy Hospitadent
Başhekim Dt. Yiğit Emrah KURT