Ağız Bakımı ve Hijyeni Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ağız bakımı nasıl yapılmalıdır? Sağlıklı bir ağıza nasıl sahip olunur? Ağız hijyeni nasıl sağlanır?
Ağız bakımı sürekli ve etkili olmalıdır. Tedavinin hekime yardımcı olan ve en önemli olan ayağıdır. Kuşkusuz evde yapılan bakımın ilk adımı ise diş fırçalamadır. Hekiminizin gösterdiği etkili teknik ile günde en az iki kere fırçalama ve sonrasında diş ipi veya ara yüz fırçaları ile diş arası temizliği yaparak günlük bakım işlemini tamamlamış oluruz. Buna ek olarak ağız çalkalama suları ile ağzı çalkalamak ağızdaki düşük PH’ı dengeler, bu şekilde ağız ortamının asidik etkisini azaltır.
İyi beslenme, ağız bakımı için önemli midir? Ağız sağlığı için beslenmede nelere dikkat edilmeli?
Diş çürüğü ve diş taşlarının birincil etkeni mikrobiyal Dental plak adını verdiğimiz bir yapıdır. Bu organize olmuş yapı yemeklerden sonra diş yüzeyine yapışan brofilm tabakalarının bakteriler tarafından istila edilmiş halidir. Yemeklerden sonra bu plak tabakasının mekanik olarak fırça yardımıyla kaldırılması çürük ve diş taşı oluşumunu birinci dereceden engeller.
Şekerli besinler neden ağız sağlığını tehdit etmektedirler?
Yediğimiz şekerli besinler bu MDP tabakasını oluşturan bakteriler için zengin bir yaşam ortamı hazırlar. Bu yüzden çok fazla şekerli yumuşak karbonhidratlı besinlerden oluşan bir diyet ile beslenen hastalarda inriolansı yüksektir.
Sağlıklı ağız ve dişler için hangi sıkılıkla diş hekimine gidilmelidir?
Sağlıklı ağız ve dişler için altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret ediniz. Erken dönemde çürüklerin tespiti, koruyucu tedaviler ve diş taşı temizliği bu kentiol seanslarında hekiminizin yaptığı işlemlerdir. Düzenli kontroller ve iyi bir ağız hijyeni ile sağlıklı bir ağız ve dişlere sahip olabilirsiniz.
Şerifali Hospitadent
Başhekim Dt. Zekeriya Alp YILDIRAN