Ağız Kuruluğu Neden Olur
Ağız kuruluğunun sebepleri nelerdir?
Tükürük salgısının azalmasıyla görülen ağız kuruluğuna xerostomia denir. Diyabet, parkinson, sjögren sendromu, AIDS gibi bazı hastalıklar sonucunda görülebildiği gibi hastaların devamlı kullandığı ilaçların yan etkisi olarak, radyoterapi sonrasında, tükürük bezlerinin cerrahi olarak çıkarıldığı durumlarda veya sigara, alkol, kafein kullanımı gibi daha basit nedenlerle de görülebilmektedir.
Ağız kuruluğunun belirtileri nelerdir?
Sık susama, ağız kokusu, konuşma ve yeme zorluğu, dilde yanma hissi ve ağzın tükürük tarafından temizlenememesine bağlı çürük ve periodontal hastalıklarda artış görülebilmektedir.
Ağız kuruluğunun önlenmesi ve tedavisi nasıldır?
Önce nedenini öğrenip nedeni ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanmalıdır. Herhangi bir hastalıktansa o hastalık kontrol altına alınmalıdır. Dişler daha iyi temizlenmeli, ağız bakımına daha çok dikkat edilmelidir. Sigara, alkol ve şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Gerekirse doktor kontrolü altında eczaneden yapay tükürük tabletleri alınabilir. Şekersiz sakız çiğnenebilir, sık sık ağız suyla ıslatılabilir, floridli macun ve gargara kullanılabilir, C vitamini alınabilir.
Kanserler ağzın en sık hangi bölgelerinde görülür ve önemi nedir?
Ağız kanserleri genellikle dudak üstünde, ağzın içinde, gırtlak, bademcikler veya tükürük bezleri arkasında meydana gelir. Damakta ve yanakta nadir görülür. Tüm kanserlerde olduğu gibi tedavisinden olumlu sonuç almak için, kanserin vücudun diğer kısımlarına yayılmasını önlemek ve yüzde şekil bozukluğu ile konuşma ve çiğneme zorluğunu engellemek için erken teşhis çok önemlidir.
Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA