Antibiyotik Kullanımı
Diş Hekimliğinde hangi durumlarda antibiyotik kullanılır?
Diş hekimliğinde antibiyotik hastanın sistemik durumunu etkileyen yaygın bir enfeksiyon mevcutsa, ameliyat sonrasında ya da hastanın daha önce geçirdiği bir rahatsızlık nedeniyle vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyona açık bölge mevcutsa önlem olarak profilaktik olarak kullanılır.
Her diş ağrısında mutlaka antibiyotik kullanılmalı mıdır?
Dişlerde oluşan ağrıların çoğu enfeksiyondan çok bölgede oluşan ödemden kaynaklıdır. Diş hekimi müdahalesi ile ödem azaltılır, enfeksiyon varsa tedavi edilir. Diş ağrılarının neredeyse hepsi antibiyotik GEREKTİRMEYEN durumlardır. Ağrı kesiciler ve ödem çözücü (antienflamatuar) ilaçlar hekim gerekli görürse reçete edilebilir.
Diş ağrılarında hekime danışmadan kullanılan antibiyotik hastayı iyileştirmediği gibi, vücuttaki mevcut bakterilerde direnç oluşturarak gelecekte kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini de azaltacaktır.
Antibiyotik kullanımı yerine başka alternatifler var mıdır?
Yaygın ve hastanın sistemik sağlığını etkileyen enfeksiyonlar da antibiyotikler hala elimizdeki en güçlü ilaçlardır. Ancak bunların dışında oluşan bölgesel diş-diş eti enfeksiyonlarının hepsi diş hekimi müdahalesi ile iyileştirilebilir. Hekime danışmadan kullanılan her türlü ilaç hastalığı iyileştirmediği gibi bazen mevcut durumu daha da kötü hale getirebilmektedir. Antibiyotik kullanımı yerine hekiminiz size ağız hijyeninizi sağlayacak öneriler sunabilir, ağızdaki sorunları henüz hastalık başlamadan çözebilir veya basit girişimlerle mevcut ağrınızı kesebilir.
Şerifali Hospitadent
Başhekim Dt. Zekeriya Alp YILDIRAN