Darbe Alan Dişler
Dişlerinden darbe alan çocuk pedodontiste getirilmeli midir?
Dişin mevcut durumunun değerlendirilebilmesi ve tedavinin belirlenebilmesi amacıyla, en kısa sürede mutlaka pedodontiste getirilmelidir. Getirilmediği takdirde, yanlış tedavi planlanması sonucu diş kaybedilebilir ya da zamanında gereken tedavi uygulanamayabilir.
Darbe ile sallanan dişlere ne gibi tedavi uygulanır?
Darbe sonucu sallanan dişlerin tedavisinde, mevcut sallanmanın şiddetlenmemesi ve normal haline dönebilmesi için tıbbi müdahaleler gerekmektedir. Örneğin komşu dişlere sabitlemek, oklüzyon yükseltmek (alt ve üst dişlerin birbirine temasının sınırlandırılması), sert besinlerden kaçınmak gibi. Uygulanacak tedavi, hastadan hastaya değişim göstereceğinden, ancak muayene sonucunda gereken tedavi uygulanabilecektir. Ayrıca sallantı tamamen duruncaya kadar düzenli kontrollerin yapılması gerekmektedir.
Darbe sonucunda tamamen düşen diş kurtarılabilir mi?
Tamamen yerinden çıkmış dişin süt dişi olması durumunda, dişin tekrar yerine yerleştirilmemesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise alttan gelecek olan kalıcı dişe zarar verme ihtimalinin olmasıdır. Bu nedenle yerinden tamamen çıkan diş süt dişi ise, yer tutucu uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir. Ancak yerinden tamamen çıkan diş kalıcı diş ise, dişin pedodontiste getirilme şekli ve getirilme süresine bağlı olarak dişin yerine yerleştirilmesi ve dişe tedavi şansı verilmesi mümkün olmaktadır.
Darbe alan çocukların ailelerine ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Diş düşmüşse bulunmalı ve uygun koşullarda (soğuk süt içerisinde, ağız içerisinde yanak bölgesinde korunarak) hekime mümkün olan en kısa sürede ulaştırılmalıdır. Çünkü dişin tekrardan tutunmasına yardımcı olan yapıların canlılığının yarım saat kadar devam edeceği ve tedavinin ilk yarım saat içerinde başarılı olma şansının yüksek olduğu bilinmektedir. Ancak diş bulunamıyorsa en yakın diş hekimine başvurularak mevcut durum değerlendirilerek gerekli tedavi uygulanmalıdır.
Fatih Hospitadent
Başhekim Dt. Ayça TENLİ KURT