Diş Fırçası Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş Fırçası Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli?
İyi bir ağız bakımı doğru diş fırçası seçimiyle başlar. Piyasada farklı sertlik derecesinde, farklı büyüklükte; erişkinler ve çocuklar için çeşitli fırçalar bulunmaktadır.
Doğru olanı fırça seçiminde hekiminize danışmaktır.
Kişinin ağız yapısı, diş eti sağlığı, dişlerinin genel durumuna göre seçim yapılmalıdır. Örneğin, hastada diş eti problemi ya da hassasiyet varsa, dişlerinde erozyon dediğimiz aşınmalar varsa sert kıllı fırçalar kullanmaları doğru olmaz, daha fazla hassasiyet ve aşınmalara sebep olabilir.
Fırçaların açılı olup olmaması hastanın tercihindedir, kullanım kolaylığı ve tüm bölgelere rahat ulaşım açısından tercih edilebilir. Şarjlı-döner başlıklı fırçalar da hastaya kullanım kolaylığı sağlaması açısından tercih edilebilir.
Doğru bir fırça orta sertlikte olmalı, baş kısmı çok büyük olmamalıdır.
Dil yüzey temizleyicisi olanlar tercih edilebilir. Çünkü dil yüzeyi de diş eti ve diş yüzeyleri gibi plak ve bakteri birikiminin olduğu yüzeylerdir ve iyi bir ağız bakımı için dil yüzeyinin de temizlenmesi gerekmektedir.
İdeal olanı 2 fırça olmasıdır. Çünkü ıslak kalan ya da ıslatılarak kullanılan fırça kılları fonksiyonlarını tam olarak yerine getiremez, ideali fırçayı kuru olarak kullanmaktır.
3 ayda bir fırçanın yenilenmesi gerekmektedir. Eğer fırça kıllarının paralelliği kısa zamanda bozuluyor kıllar birbirinden ayrılıp dışa doğru açılıyorsa bu çok fazla baskı uygulayarak dişlerin fırçalandığını gösterir; diş eti ve dişlere travma uygulanmasına sebep olur.
Bu durumda fırçanın daha kısa sürede değiştirilmesi gerekmektedir. Tabi hastanın da bu alışkanlığından vazgeçmesi veya daha yumuşak kıllı fırçalar tercih etmesi gerekmektedir.
Çocuklar için Diş Fırçası alınırken nelere dikkat edilmeli?
Çocuklarda ilk süt dişinin çıkmasıyla diş temizliğinin de başlaması gerekmektedir. Sabah ve yatmadan önce temiz bir tülbent, gazlı bez ya da piyasada parmak fırça olarak satılan fırçalarla diş temizliği yapılabilir. 2,5-3 yaşından sonra da fırça kullanımına geçilmelidir.
Fırça alırken küçük başlıklı ve yumuşak kıllı fırçalar tercih edilmelidir. Piyasada çocukları diş fırçalamaya sevk etmek amacıyla renkli fırçalar, tatlandırılmış macunlar bulunmaktadır.
Şarjlı Diş Fırçaları Diş etlerine zarar veriyor mu?
Diş fırçalamada el manipülasyonu önemlidir. El manipülasyonu iyi olmayan hastalar için şarjlı diş fırçaları kullanım kolaylığı açısından tercih edilebilir.
Doğru başlık seçimi ve baskı uygulanmadan kullanıldığında plak uzaklaştırma ve diş yüzey temizliğinde etkin olarak kullanılabilirler, diş etlerine zarar vermezler.
Bazı firmaların şarjlı diş fırçalarında fazla baskı uygulandığında sinyal veren modelleri bulunmaktadır, bu şekilde diş eti ve dişe fazla travma uygulanması da engellenmiş olmaktadır.
Hamilelik dönemine özel diş fırçası kullanılmalı mı?
Hamilelik döneminde hormon artışı ile diş etleri daha hassas duruma gelir, diş etlerinde şişme ve kanamalar görülebilir. Ağız bakımına özen göstermek gerekir, ağız bakımı kesinlikle aksatılmamalıdır. Hassas olan diş etleri sebebiyle daha yumuşak kıllı fırçalar tercih edilmelidir, bulantı refleksine karşı daha küçük başlıklı olan fırçalar kullanılabilir.
Diş Fırçası Çeşitleri Nelerdir?
Manuel diş fırçaları ve şarjlı diş fırçaları bulunmaktadır.
Bunlar dışında ortodonti tedavisi gören hastalar için ortodontik fırçalar ve diş aralarını temizlemek için ara yüz fırçaları bulunmaktadır.
Mecidiyeköy Hospitadent
Başhekim Dt. Yiğit Emrah KURT