Diş Hekiminden Korkan Çocuklar
Diş hekiminden korkan çocuklar için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Diş hekiminden korkan bir çocuğun diş hekimi ve tedavi koltuğuna alışması bile ilk aşamada önemli bir adım sayılmaktadır. Bu nedenle ilk seansta çocuğu ürkütmeden ve çocuğun ilgisini çekecek şekilde aletler ve yapılacak işlemleri tanıtarak, tedavi diğer seansa ertelenebilmektedir. Bu şekilde ikinci seansta çocuk daha korkusuz ve tedavi konusunda daha bilinçli bir şekilde gelebilmektedir. Çocuğun güvenini kazandıktan sonra tedavi daha kolay bir hal almaktadır.
Diş hekimi korkusu yenilebilir mi?
Tabi ki yenilebilir. Ebeveynlerin ve pedodontistin yaklaşımı korkunun giderilmesinde önem taşımaktadır.
Çocuklar için özel yöntemler ve malzemeler kullanıyor musunuz?
Çocuklar için kullandığımız malzemeler, yetişkinler için kullanılan malzemelerden boyut ve içerik olarak bazı farklılıklar göstermektedir. Ayrıca pedodontik tedavide kullandığımız bazı tedavi yöntemleri, yetişkin bireylere uygulanan tedavilerden farklı olmaktadır.
Diş koltuğuna oturmayan çocukları nasıl ikna ediyorsunuz?
Her çocuk için aynı yöntemi uyguladığımızı söyleyemeyiz. Çocuğun tepkileri, iletişim özellikleri, yaşı, yaşadığı diş hekimi deneyimleri ikna etme aşamasında belirleyici olmaktadır. Ağız aynasının çocuğun kendi eline verilmesi, ebeveyninin kucağında muayene olması ilk aşamada denenebilecek yöntemler olmaktadır.
Çok korkan ama sonrasında korkusunu yenen çocuklar var mı?
Odaya sokmakta bile zorlandığımız çocuklar, bir süre sonra çok uyumlu hale gelmekte ve tedavilerini yaptırabilmektedirler. Tabi her çocuk için aynı şeyi söylemek imkansız, ancak böyle örneklere de rastlayabiliyoruz. Bu nedenle çocuğu uyumlu hale getirebilmek ve güvenini kazanabilmek için bazı denemeler yapmak ve çocuğu alıştırmak faydalı olabilmektedir.
Bağcılar Hospitadent
Başhekim Dt. Oğuz KARA