Kaplama Diş Yapımı Hazırlıkları
Kaplama yapmadan önce dişlerde ne gibi hazırlıklar yapılır?
Diş kesimi öncesi destek dişten çürük, kırık ya da yapısal defektler mevcutsa öncelikle bunların gerekli tedavileri yapılmalıdır. Dişlerdeki mevcut eski tedaviler klinik ve radyolojik olarak değerlendirilmeli ve sonra tüm dolgu materyali çıkarılmalı, enfekte dokular uzaklaştırılmalı, gerek görüldüğü takdirde kanal tedavileri yapılmalıdır.
Dişler kesildikten sonra canlılığını yitirir mi?
Diş kesimi, dişin pulpasının ve çevre dokularının canlılığı korunarak yapılır. Diş kesiminden önce veya diş kesimi esnasında yapılan değerlendirmelerde (çürük varlığı, diş pulpasının genişliği, eski dolguların varlığı vs.) dişin kanal tedavisi gerekli ise yapılmalıdır. Diş kesimi dişin canlılığını yitirmesine sebep olmaz.
Diş kesimi nasıl bir işlemdir? Uzun ve ağrılı bir işlem midir?
Diş kesimi, pulpayı ve çevre dokuları koruyarak diş dokusunun anatomik yapısına uygun olarak küçültme işlemidir. Diş dokusunun kesim miktarı, en az üzerine yerleştirilecek kron protezinin kapsadığı suni materyalin miktarı kadar olmalıdır. Dişin kesimi lokal anestezi altında yapıldığından ağrılı değildir. Seanslar kısa tutulabilir, hastanın konforu önemlidir.
Hasta dişler kesildikten sonra ömür boyu kaplama mı kullanmak durumundandır?
Eksik dişlerin bulunduğu ağız bölgesine hasta her zaman eğer mümkünse implant yaptırabilir. Ama tabii destek dişlerin diş dokusunun kesimi yapıldığından destek dişlerin kaplama ile korunması şarttır. Uzun yıllar kullanılan protezlerin yeni protezlerle değiştirilmesi gerekir.
Kaplama yaptırmak için hastada hangi şartların oluşması gerekir?
Renklenmeler, restorasyonlar ve çürükler: Detaylı inceleme yapılır. Çürük ve restorasyonların boyutları çok fazla ise kron yapılabilir. Eksik dişlerin mevcudiyetinde kron-köprü protezi yapılabilir. Böylece normal yapıyı korumak, fonksiyon eksikliğini gidermek ve estetik görüntüyü sağlamak için kron protezleri yapılır.
Kayseri Hospitadent
Başhekim Dt. Zeynep ÇETİN