Porselen Diş Kaplamalar İle Estetik Bir Gülüş!
Salih ÖNDER2022-12-30T16:34:26+03:00Büyük çürükler, travmalar ve bunlar gibi sebeplerle dişler aşınabilir ya da kaybedilebilir. Bu aşınmalar ve diş kayıpları sebebiyle zamanla çiğneme fonksiyonları ve estetik birtakım problemler meydana gelebilir. Bunun sonucunda hem sindirim sisteminde çeşitli sağlık problemleri oluşabilir hem de sosyal hayattan kaçınma gibi psikolojik problemler ortaya çıkabilir. Uzun yıllardır çeşitli nedenlerle madde kaybına uğramış dişlerin ya da diş eksikliklerinin tedavisinde kullanılan porselen kaplamalar günümüzde hala en çok uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Hâlihazırda en yüksek oranda uygulanan diş protezleri metal destekli porselen diş kaplamalardır. Porselen diş kaplama ile ilgili bütün bilgileri vereceğimiz blog yazımızda porselen diş kaplama nasıl yapılır sorusundan, porselen kaplama fiyatları 2022 sorusuna kadar bütün soruları cevapladık.
Dental Group Hospitadent olarak ağız ve diş sağlığı tedavilerinizde olduğu gibi porselen kaplamalarda da tüm şubelerimizde alanında uzman hekim kadromuzla sizlere hizmet vermekteyiz.
Porselen Kaplama Nedir?
Dolgu yöntemleriyle tedavi edilemeyecek kadar büyük diş aşınmaları ya da diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılan bir tedavi yöntemi olan porselen diş kaplamalar, dişin üzerini tıpkı bir kalıp gibi saran, var olan aşınmaları ve eksiklikleri gidermeye yönelik bir uygulamadır.
Porselen Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
|
|
|
|
Metal Destekli Porselen Kaplamalar Nedir?
Metal destekli porselen kaplamalar adından da anlaşılabileceği gibi, yapım aşamasında porselenin altına metal alaşım konularak yapılır. Diş dokusuna uygun, gerekli dayanıklılığa sahip Krom-Kobalt ya da Krom-Nikel alaşım kullanılarak yapılan metal destekli kaplamalarda, metal üzerine yerleştirilen porselen altında bulunan metalden etkilenir. Alt yapıdaki metal, ışığı geçirmediği için mat bir görünüm ve diş eti hizasında da koyu renkte bir hat oluşturur. Bu nedenle metal destekli kaplamalar özellikle ön bölgedeki dişlerde estetik açıdan tavsiye edilmez.
Porselen Kaplamalarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Porselen kaplama dişlere sahip kişilerin diş eti sağlığına özel olarak dikkat etmesi gerekir. Diş eti hastalıkları zaman içinde diş etlerinin çekilmesine sebep olarak kaplamaların kullanım ömrünü azaltacaktır. Bu sebeple ağız hijyenine büyük ölçüde önem verilmesi gerekmektedir.
- Diş sıkma ve gıcırdatma problemleri de yine diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bu problemlere sahip hastaların gece plağı kullanımı gibi önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.
- Köprü olarak tasarlanan porselen kaplamaların gövde olarak nitelendirilen ve diş eksikliklerini kapatan kısmının altında zaman zaman gıda artıkları birikebilir ve ağız kokusu gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle gövde kısımlarının altı özel fırçalar ve iplerle temizlenmelidir. Yine köprü ayağı olarak nitelendirilen dişlerin kaplamalarında ve tek diş kaplamalarında da kaplamayla dişin birleştiği kısımda birikim olmaması önemlidir ve bu bölgelerin dikkatli bir biçimde temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenemeyen ve engellenemeyen gıda birikimleri oluşuyorsa hekiminize danışmanız tavsiye edilir.
- Ağızda var olan dişlerde temizleme yöntemleriyle giderilemeyen renklenmeler oluşmuşsa ve bu nedenle beyazlatma tedavileri planlanıyorsa, bu tedaviler porselen diş kaplamalar yapılmadan önce gerçekleştirilmelidir. Çünkü dişlere etki eden beyazlatma malzemeleri porselenlere etki etmemektedir.
- Porselen yüzeylerde çok fazla renklenme oluşmasa da çay, kahve gibi renklendirici gıdalar bir miktar renklenme yaratabilmektedir. Bu sebeple fazla tüketilmemeleri tavsiye edilir.
- Porselen altındaki metal nedeniyle daha mat bir görüntü oluşacağından estetiğin önemli olduğu ön dişler yerine arka bölgelerde uygulanmaları tavsiye edilir. Ön bölgelerde zirkonyum altyapılı porselenler ya da full seramik porselenler daha iyi sonuçlar vermektedirler.
- Çok nadir olarak kişilerde Krom-Kobalt, Krom-Nikel ya da kullanılan diğer metal alaşımlarına karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. Bu durumlarda da zirkonyum destekli ya da full porselen kaplamalardan yararlanılmalıdır.
Porselen Kaplama Ne İçin Yapılır?
- Aşırı kron harabiyeti olarak adlandırılan dişlerdeki fazla madde kayıpları porselen kaplamalarla giderilebilmektedir. Bu madde kayıpları kimi zaman büyük çürükler sebebiyle ortaya çıkarken kimi zaman da travmaya bağlı diş kırıkları seklinde oluşabilir.
- Diş eksiklikleri durumlarında “köprü” adı verilen ve eksikliğin yanlarındaki dişlerin de kaplanmasıyla uygulanan tedaviler uygulanabilir.
- İmplant üstü protezler porselen kaplamalarla yapılabilir.
- Ortodonti tedavi istemeyen hastalarda çapraşıklıkların giderilmesi amacıyla porselen kaplamalar uygulanabilmektedir.
- Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı oluşan aşınmalar sonucu kapanış boyutlarının azaldığı durumlarda da porselen kaplamalardan faydalanılabilmektedir.
- Aşırı renklenmiş ve estetik açıdan yetersiz dişler porselen kaplamalarla restore edilebilir.
Porselen Kaplamalar Kimlere Yapılabilir?
- Herhangi bir nedenden dolayı dişini ya da dişlerini kaybetmiş
- Kırık, renklenmiş ya da şekli değişmiş dişlere sahip
- Ortodonti tedavisi görmek istemeyen
- 18 yaşından büyük herkese porselen kaplama yapılabilir.
Porselen Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dijital diş hekimliğiyle birlikte tedavi süreleri de kısalmıştır. Ağız içi durumuna ve diş sayısına göre tedavi süreleri değişmektedir. Porselen diş kaplamaları 1 gün ile 1 hafta arasında değişmektedir.
Porselen kaplamalar da diş etlerinin durumu ve diğer diş tedavilerini de gerçekleştirdikten sonra çok hızlı bir şekilde yapılmaktadır.
Porselen kaplama nasıl yapılır?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Porselen Diş Fiyatları 2022
Halk arasında porselen diş kaplama fiyatlarının çok yüksek olduğu düşünülüyor. Oysa gayet makul bir bütçe ile bu işlemden faydalanılabilir. Elbette diş hekiminin deneyimi, hangi dişlere uygulanacağı gibi çeşitli unsurlara bağlı olarak fiyatlar da değişkenlik gösteriyor. İşte bu nedenle net bir fiyattan söz etmek yanıltıcı olabilir. Ancak maliyeti düşük uygulamalardan biri olduğunu da göz ardı etmemek gerekiyor. Fiyat araştırması yaptığınızda birbirinden farklı rakamlarla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle randevu almanız ve muayene sonrasında fiyat bilgisi talep etmeniz daha doğru olacaktır.
Porselen Diş Hangi Durumlarda Yapılır?
Hastaya porselen diş takılmasının en önemli nedeni herhangi bir nedene bağlı olarak diş kaybı meydana gelmesidir. Diş kaybı nedeniyle ağız içerisinde oluşan boşluk hastayı rahatsız edebiliyor ve aynı zamanda çiğneme ya da konuşma fonksiyonlarında da sıkıntıya sebebiyet verebiliyor. Bununla birlikte estetik bir gülüşe sahip olma noktasında da sorun yaşanabiliyor. Tüm bu problemleri ortadan kaldırmak için söz konusu işlemden faydalanılıyor.
Dolgu ile kaplanamayacak kadar geniş olan diş çürüklerinin ardından da porselen materyalden faydalanılabiliyor. Diş çürüğünün temizlenmesinin ardından bu uygulamanın yapılması da bir seçenektir. Çapraşık diş bozuklukları durumunda ya da dişte meydana gelen kırıklarda da bu işlem yapılabilir. Ancak porselen dişten faydalanılabilmesi için hastanın diş eti rahatsızlığı yaşamıyor olması gerekir. Diş eti rahatsızlıklarının olması durumunda öncelikle bu hastalıkların tedavi edilmesine ihtiyaç vardır. Bu konuda diş hekiminizden daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Porselen Kaplamalarda Hangi Malzemeler Kullanılır?
Porselen diş kaplamaların metal alt yapılarında genellikle son derece dayanıklı olan Krom-Nikel ya da Krom-Kobalt alaşımları kullanılır. Üst kısımlarında ise özel olarak üretilen ve estetik özelliği yüksek dental seramikler kullanılır.
Daha önceki dönemlerde metal altyapı yalnızca döküm yöntemleriyle elde edilmekteydi. Fakat günümüzde milling adı verilen yöntemle freze edilen metaller de altyapılarda kullanılmaktadır. Bu yöntemde bilgisayar sistemleri kullanılarak cihaz aracılığıyla çok daha hassas bir uyum sağlayan metal altyapılar elde edilmektedir. Bu yöntemle elde edilen metaller daha ince olduğundan dişlerde de daha az aşındırma yapılması yeterli olmaktadır. Üstelik metal yüzeylerde oluşabilecek hatalar da çok daha aza indirgenmektedir.
Full Porselen Kaplamalar Nedir?
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Adından anlaşıldığı gibi alt yapıda metal ya da herhangi bir başka madde kullanılmamaktadır. Diğer porselen kaplamalara oranla daha yüksek maliyete sahip olan full porselen kaplamalar doğal diş en yakın estetik görünüme sahiptirler.
Porselen Diş Çeşitleri Nelerdir?
Daha önce değindiğimiz gibi porselen diş metal ve metal olmayan elementlerin alaşımından hazırlanıyor. Bu bakımdan incelendiğinde karşımıza 4 farklı çeşit çıkıyor.
Metal Alaşımına Kaynaştırılan Porselen
Bu diş türlerinin alt yapısında diş hekimliğinde kullanılan metal materyallere yer veriliyor. Ancak bazı hastaların kullanılan nikel gibi materyallere karşı alerjik reaksiyon göstermesi söz konusu olabilir.
Titanyum Alaşımına Kaynaştırılan Porselen
İmplant tedavilerinde sıklıkla kullanılan titanyum, porselen diş uygulamalarında da devreye girebiliyor. Ancak kaplama alt yapısı olarak ülkemizde çok sık kullanılmadığını belirtebiliriz.
Altın Alaşımına Kaynaştırılan Porselen
Vücutta alerjiye neden olmaması nedeniyle tercih ediliyor olsa da maliyetinin yüksek olması bu porselen dişlerin çok fazla rağbet görmesini engelleyebiliyor. Altın aynı zamanda platin, paladyum, bakır ve kalay bileşimi ile de hazırlanabiliyor.
Metalsiz Porselen Dişler
En çok tercih edilenler bu grupta yer alıyor. Yarı saydam bir özelliğe sahip olmaları ve doğal bir görünüm sunmaları nedeniyle metal alaşım olmayan porselen dişlerin popülerlik kazandığını söyleyebiliriz. Günümüzde en sık tercih edilenler ise zirkonyum, full seramik, lamine diş ve emax çeşitleridir.
Porselen kaplamaların ömrü ne kadardır?
Porselen kaplamaların da tabii ki bir ömrü vardır. Yapılan porselen kaplamalar yaklaşık 10 yıl kadar sorunsuz olarak kullanılabilmektedir. Ancak porselen kaplamaların kullanım ömrünü ağız bakımı yaparak uzatmak mümkün.
Eskimiş porselen kaplamalar ağız kokusuna, diş eti çekilmesine ve bu rahatsızlığın sonucunda diş kayıplarına sebep olabilir. Bu nedenle eskimiş protezlerin yenilenmesi tavsiye edilmektedir.
Porselen kaplamaların bakımı nasıl yapılmalıdır?
Çeşitli sebeplerden dolayı birçok insan kaplama, köprü vs. denilen diş protezlerini kullanıyor. Protez kullanımı, ağız ve diş bakımına daha az dikkat edileceği anlamına gelmiyor. Halk arasında protezlerin gerçek dişler kadar bakıma ihtiyacı olmadığına inanılsa da, protez yüzeyinin dişin mine tabakasından daha tutucu olduğu bilinen bir gerçek. Yani protezlerin yüzeyinde daha çok plak oluşumuna rastlanıyor. Oysaki düzenli ve etkili bir şekilde temizlenen protezlerin ömrü daha uzun oluyor ve daha konforlu kullanılıyor.
Porselen diş kaplama bakımları düzenli olarak yapılmazsa aşağıdaki sorunları yaşayabilirsiniz.
|
|
|
|
|
Porselen kuron – köprü (kaplamalar) ne kadar sürede hazırlanır? Aşamalarını nelerdir?
Muayene yapıldıktan ve tedavinize karar verildikten sonra; ağız ve diş yapınızın ölçüsü alınır. Porselen kaplama yapılacak dişler üzerine kaplama yerleştirilebilmesi için kesilerek küçültülür. Alınan ölçü protez laboratuvarına gönderilerek, prova için alt yapı beklenir. Alt yapı ile ilgili provalar (diş eti uyumu, yükseklik kontrolü) yapıldıktan estetik prova aşamasına geçilir. Hastanın teni ve yüzü ile uyumlu diş renk seçimi de yapıldıktan sonra son prova gerçekleştirilir. İstenilen sonuç elde edildiğinde simantasyon denilen yapıştırma işlemi yapılarak süreç tamamlanır. Bu anlattığımız süreç yaklaşık 10-15 günlük bir zamanı kapsamaktadır.
Porselen Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?
En sık yöneltilen sorulardan biri de porselen diş uygulamasının kullanım ömrü oluyor. Ancak kullanım ömrünün de her hastada aynı olmadığını belirtmek gerekiyor. Kişinin ağız ve diş sağlığına, temizliğine ne kadar önem verdiğine bağlı olarak porselen dişlerin ömrü de değişecektir.
Porselen materyal kullanılarak gerçekleştirilen kaplamaların ömrü 15 yıl ile 20 yıl arasında değişebiliyor. Ancak ağız hijyenine dikkat eden hastalarda bu sürenin çok daha uzun olabildiğini de unutmamak gerekiyor. Elbette porselen dişlerin ömründe belirleyici olan bir diğer unsur da metal alaşımlı ya da metalsiz olarak hazırlanabiliyor olmaları, bir başka deyişle hangi diş ya da kaplama türlerinin tercih edildiğidir. Çünkü kullanılan materyallerin tamamının dayanıklılığı ya da kullanım ömrü aynı olmaz.
Porselen Dişin Zararları Var mıdır?
Porselen diş uygulamaları yaklaşık olarak 10 – 12 yıldır uygulanmaktadır. Bu nedenle çok uzun vadede zararlarının olup olmadığına dair kesin bilgilerden söz edilmez. Ancak günümüzde bu işlemden faydalanan kişi sayısı her geçen gün artıyor ve şimdiye dek karşılaşılan olumsuz bir tablo olmadığının da altını çizmekte fayda olacaktır.
Maliyeti düşürmek adına kalitesiz malzemelerin kullanılmasına bağlı olarak küçük problemler yaşanabilir. Kalitesiz malzemeler ile yapılan uygulamaların sonucunda ağız kokusu, dişte renk değişimi gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Elbette deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi de çok büyük bir önem taşıyor. Hatalı yapılan uygulamaların uzun bir kullanım ömrünün olması beklenemez. Hastaların ilerleyen dönemde sorun yaşamamak için bu alanda deneyimli bir diş hekimine gitmeleri önemlidir. Konuyla ilgili yanıtını merak ettiğiniz soruların tamamını yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Dental Group Hospitadent’in uzman diş hekimi kadrosu; bütün şubelerinde, porselen kaplamalar dahil tüm ağız ve diş sağlığı tedavilerini kaliteli hizmet anlayışıyla sizlere sunmaktadır.
Sıkça Sorulan Sorular
Porselen Kaplama nedir? Porselen Diş Kaplama Nedir?
Kimi zaman dolgu yöntemleriyle tedavi edilemeyecek kadar büyük diş aşınmaları, kimi zaman ise diş eksikliklerini gidermek amacıyla yapılan bir tedavi yöntemi olan porselen kaplamalar, dişin üzerini tıpkı bir kalıp gibi saran, var olan aşınmaları ve eksiklikleri gidermeye yönelik bir uygulamadır.
Porselen Diş Kaplama için ilk muayenede neler yapılır?
Porselen diş kaplama tedavisinde ilk olarak hastaya detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Diş eksiklikleri, aşırı madde kaybına uğramış dişler, çürükler ve estetik ihtiyaçlar belirlenir.
Porselen Kaplama Diş tedavisi nasıl yapılır? / Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Porselen diş kaplama tedavisine başlarken; hasta ağzından, geçici kaplamaların hazırlanması ve ağzın tedaviye başlanmadan önceki durumunun görülmesi için ölçüler alınır ve alçı modelleri çıkarılır. Uygulama yapılacak dişler ve çevrelerindeki dokular lokal anesteziyle uyuşturulur. Dişler küçültülerek üzerine porselen kaplamanın rahatlıkla oturabileceği bir şekle ve boyuta getirilir.
Porselen Diş Kaplama tedavisi ne kadar sürer?
Porselen diş kaplama tedavi süreci ortalama 5-10 gün sürmektedir.
Diş Porselen Kaplama tedavisi gerektiğini nasıl anlarsınız?
Dolgu yöntemleriyle tedavi edilemeyecek durumdaki diş aşınmaları ya da eksik diş gibi sıkıntılar da porselen kaplama diş tedavisi yapılması gerekmektedir.
Porselen Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır? / Porselen Kaplama Nasıl Sökülür?
Genel olarak kesilmek sureti ile çıkarılma işlemi yapılır. Hareket ettirilen kaplamalar rahat bir şekilde çıkar.
Porselen Diş Kaplama tedavisi kaç seanstır?
Porselen kaplama ortalama 2-3 seans sürmektedir.
Porselen Diş Kaplama tedavisinde hassasiyet süreci kaç gündür?
Porselen diş kaplama tedavisinde herhangi bir hassasiyet olmamaktadır.
Porselen Kaplama Diş tedavisinde tam iyileşme süreci kaç gündür?
Porselen kaplama diş tedavisi sonrasında kişi hemen günlük hayatına devam edebilir. Dişe alışma süreci 5-10 gün arasında değişmektedir.
Dişe Porselen Kaplama tedavisinde sonuçlar kalıcı mıdır, tekrar etme olasılığı var mı?
Porselen kaplama kalıcılığı 5 yıldır. Ancak iyi bir ağız hijyeni ile bu süreç uzayabilmektedir.
Porselen Kaplama tedavisi sonrası ne zaman dişimi fırçalayabilirim?
Porselen kaplama tedavisinden 2 saat sonra diş fırçalayabilirsiniz.
Porselen Diş Kaplama tedavisi sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Porselen kaplama tedavi sonrası ağız hijyenimize dikkat etmemiz gerekmektedir. Dişlerimizi düzenli fırçalamamız ve diş fırçasının yetişemediği yerlerde diş ipi kullanmayı unutmamalıyız.
Porselen Diş Kaplama tedavisinin avantajları nelerdir?
Porselen diş kaplama diğer kaplamalara göre daha uygun, kullanılan malzemeden dolayı estetik açıdan da tatmin edicidir.
Porselen Kaplama tedavisi sonrası dişte kırılma, düşme vb. gibi durumlar olur mu?
Porselen kaplama tedavisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak nadir de olsa kaplamalarda düşme olabilir.
Porselen Kaplama tedavisi sonrası ağız kokusu normal mi?
Porselen kaplama tedavisinin koku yapması normal şartlarda görülmez. Kaplamaların koku yapması çoğunlukla ağız hijyeni eksikliğinden dolayıdır.
Porselen Kaplama tedavisi sonrası dişlerime nasıl bakmalıyım?
Düzenli olarak diş fırçalamaya, asitli yiyecek ve içecek kullanımına dikkat etmek ileride oluşabilecek diş taşı ve diş eti problemlerine önlem almamızı sağlar.
Porselen Diş Kaplama tedavisinde başarı oranı nedir, yüksek midir?
Dental Group Hospitadent’in uzman hekim kadrosuyla uyguladığı tüm ağız ve diş sağlığı tedavilerinde ve kontrol süreçlerinde başarı oranı oldukça yüksektir.
Porselen Diş Kaplama tedavisi sonrası kanama olursa ne yapmalıyım?
Porselen diş kaplama tedavisi sonrasında herhangi bir kanama olmaz, ancak diş etinde sıkıntı yaşatan kişilerde kanama olabilir. Bu tarz bir durumla karşılaşmanız durumunda diş hekiminizle iletişime geçebilirsiniz.
Porselen Diş Kaplama tedavi sonrası beslenmem nasıl olmalı?
Porselen diş kaplama tedavisinden sonra kahve, çay, asitli içecek, sigara gibi diş rengimizi etkileyecek yiyecek ve içecekleri tüketmekten kaçınmak gerekir.
Kaplama Porselen Diş tedavisi öncesi yapılmaması gerekenler nelerdir?
Kaplama porselen diş tedavsinde ağız içindeki eksiklikler tamamlanmadan porselen kaplama tedavisine başlamak doğru değildir.
Porselen Diş Kaplama tedavisi için en uygun yaş hangisi?
Porselen diş kaplaması diş kaygıları yaşayan 18 yaşından büyük diş gelişimini tamamlamış hemen hemen tüm hastalarda rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Porselen Kaplama Diş tedavisi hangi durumlarda uygulanır?
Dolgu yöntemleriyle tedavi edilemeyecek durumdaki diş aşınmaları ya da eksik diş gibi sıkıntılar da porselen kaplama diş tedavisi yapılması gerekmektedir.