Ramazanda Ağız ve Diş
Genel sağlığı önemli ölçüde etkileyen ağız ve diş sağlığı, ramazan ayında daha da önem kazanıyor. Sahurda yemeğin ardından fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler, iftara kadar geçen sürede üremeye geçiyor. Ağız kokusu ve diş çürüklerine neden olan bu durumu önleme ve Ramazan’da diş sağlığını koruma yollarını makalemizde bulabilirsiniz.
İftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini hatırlatan diş hekimleri, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yemek sonrası ağızda asit oranının arttığını ve bakterilerin kolayca çoğaldığını vurgu yapan hekimler, özellikle ramazan ayında ağız antiseptiği veya gargara kullanılması, bunlar yoksa bile tuzlu suyla gargara yapılması gerektiğinin altını çiziyor.
Oruçluyken de dişlerinizi fırçalayabilirsiniz!
Diş hekimleri, diş macununu yutmamak kaydıyla oruçluyken diş fırçalamanın problem olmadığının din adamları tarafından da birçok kez vurgulandığını söylüyor.
Oruçluyken ağız kokusunu nasıl önleriz?
Ağız kokusunun, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmadığına dikkat çeken hekimler, diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarının da kötü kokulara neden olabileceğini belirtiyor. Doğru uygulanan ağız bakımı ile kötü kokulardan kurtulabileceğimize vurgu yapılıyor.
Ramazan’da diş çürüklerine dikkat!
Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu hatırlatan hekimler, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca ürediğini, bunun da ağızda asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine neden olduğunu vurguluyor.
Oruçluyken diş tedavisi yapılabilir mi?
Diş hekimleri, anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemlerin oruç bozmadığını, kişinin ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmayacağını belirtiyorlar.
Kayseri Hospitadent
Başhekim Dt. Zeynep ÇETİN