20’lik Diş Çekimi

Tedaviler

20’lik Diş Çekimi

20’lik diş çekimi kişinin 20 yaş dişlerinin çeşitli problemlere neden olması nedeniyle çekilmesi ve ağızdan tahliye edilmesi olarak tanımlanabilir. Maalesef 20 yaş dişleri her zaman sorunsuz bir şekilde çıkmayabiliyor. Çoğunlukla 17 ile 25 yaş arasında çıkması gerekse de bazı kişilerde daha ileri yaşlarda dahi çıkmaması ve gömülü kalması söz konusu olabiliyor. Kimi zaman da yanlış bir pozisyonda çıkmasından kaynaklı olarak oldukça önemli sorunlar yaşanabiliyor.

Genellikle diş eti üzerinden çıkamaması durumunda diş diziliminde de bazı sorunlara yol açabildiğini eklemeliyiz. İşte bu ve benzeri durumlarda genel olarak diş sağlığını korumak, hastanın şikayetlerini ortadan kaldırmak amacıyla 20’lik diş çekimi işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.

20 yaş dişleri ve bu dişlerin çekilmesi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. Dişin çekilmesinden sonra hastaların nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda da bilgi aktaracağız. Ancak öncesinde kaç adet 20 yaş dişi var ve bu dişlere nerede gibi sorulara cevap verelim.

Kaç Adet 20’lik Diş Vardır?

Ağız içerisindeki 20 yaş dişinin sayısı 4’tür. İki adet üst çenede ve iki adet de alt çenede yer alan bu dişlerin yeri ise en son kısımdır. Alt ve üst çenede diş diziliminin en sonunda yer alıyor ve 20’lik diş çekimi de bu kısımda gerçekleştiriliyor. Çoğunlukla geç çıkan dişler olmaları nedeniyle çene kemiğinde sürebilecekleri bir yer kalmaz. Gömülü kalmaları, yanlış pozisyonda çıkmaları gibi durumlar da bundan kaynaklanır. Haliyle diğer dişlerin olumsuz etkilenmemeleri için çekilmeleri gerekebilir.

20’lik Dişler Nerede Çıkarlar?

20 yaş dişleri ağızdaki diş diziliminin en sonunda çıkarlar. Hem alt hem de üst çenede sağ ve solda birer adet olmak kaydıyla toplamda dört adettir ve her bir 20 yaş dişi en sonda bulunur. Ancak her kişide bu dişler çıkmayabilir yani gömülü kalabilir. Gömülü kalması mutlaka 20’lik diş çekimi yapılması gerektiği anlamına gelmez. Eğer diğer dişlere zarar vermiyorsa ve hastada bazı şikayetlere yol açmıyorsa çekilmeyebilir.

20’lik Dişler Çıkarken Ne Gibi Sorunlar Oluşabilir?

Öncelikle her 20 yaş dişlerinin mutlaka bazı sorunlara neden olacağı düşüncesinin doğru olmadığını belirtelim. Özetlemek gerekirse 20’lik diş çekimi herkesin mutlaka yaptırması gereken bir işlem değildir. 20’lik dişlerin neden olabildiği problemlere ise şu örnekleri verebiliriz:

Gömülü Kalması

En yaygın problemlerin başında gelir. Özellikle çenede yeterli oranda yer kalmadığında bu dişler diş etini yararak çıkamazlar ve gömülü bir şekilde kalabilirler.

Yanlış Yönde Çıkması

Yaygın yaşanan bir diğer sorun da bu dişlerin yanlış pozisyonda çıkmasıdır. Maalesef bu durum diğer dişlere önemli oranda bir baskı uygulanmasına yol açıyor. Dolayısıyla diş sağlığına zarar veriyor ve yanlış yönde çıkan 20 yaş dişlerinin genellikle çekilmesi gerekiyor.

Diş Eti Sorunları

20’lik dişlerin yol açabildiği problemlerden biri de diş etlerinde şişmeye ya da iltihaplanmaya neden olmasıdır. Genellikle bu sorun dişler çıkarken yaşanır ancak kimi zaman gömülü diş durumunda da ortaya çıkabiliyor.

Diş Diziliminde Çarpıklık

20’lik dişin çıkarken ya da çıkmadan diğer dişleri sıkıştırması diş dizilimini bozar. Buna bağlı olarak diş diziliminde çarpıklık meydana gelebilir. Eğer bu diş çekilmezse kişinin ortodontik tedaviye ihtiyaç duyması ihtimali yüksektir.

20’lik Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi tarafından 20’lik diş çekimi işleminin nasıl yapılacağına karar verilir. Dişin durumu, pozisyonu gibi unsurlar dikkate alınarak yapılacak diş çekim tekniğine karar verilir. Elbette diş çekimi anestezi altında yapılır ve bu nedenle hastanın 20’lik dişler çekilirken bir acı hissetmesi mümkün olmaz. Dişin tamamen çıkmış olması durumunda klasik diş çekim teknikleri uygulanır. Ancak gömülü kalması durumunda gömülü diş çekimi tekniği ile dişin tahliye edilmesinin sağlanması gereklidir. Bu dişin yarı gömülü pozisyonda olması halinde de yine gömülü diş operasyonu yapılır. Diğer diş çekimlerine göre 20 yaş dişlerinin çekilmesi biraz daha uzun sürebilir.

20’lik Diş Çekiminin Cerrahi Yolla Yapımı

Daha önce de değindiğimiz gibi bazı hastalarda 20’lik diş çekimi işleminin cerrahi yolla yapılması gerekir. Çoğunlukla dişin kısmen ya da tamamen gömülü olması durumunda cerrahi girişim ile dişin çıkarılmasına gerek duyulur. Gömülü olan 20 yaş dişinin çekilmesi gerektiğinde öncelikle diş etine kesi uygulanması gerekir. Bu sayede dişe ulaşılır ve dişin kökü ile birlikte çene kemiğinden ayrılması sağlanır. Sonrasında diş çıkarılır ve kesi uygulanan bölgeye de dikiş atılır. Üzerine tampon konur ve bu işlemle birlikte cerrahi yolla 20’lik diş çekimi operasyonu tamamlanır. Tüm bu süreçte hasta asla acı, sızı, kramp ya da ağrı hissetmez ancak anestezinin etkisi geçtiğinde 20 yaş dişinin olduğu bölgede hafif ağrı oluşabilir.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Yapılması Gerekenler

Öncelikle 20’lik diş çekimi sonrasında hafif seviyede ağrı, şişlik ve bölgede kızarıklık olmasının beklenen bir durum olduğunu belirtelim. Aynı zamanda çekimi yapılan bölgede morluk da meydana gelebilir ve bu da gayet normaldir. Tüm bu etkiler birkaç gün içerisinde kendi kendine azalmaya başlar ve geçer. Ağrı durumunda ise diş hekimi tarafından önerilen ağrı kesici ilacın kullanılması tavsiye edilir. Özellikle dişin çekildiği gün hafif sızıntı şeklinde bir kanama olabilir ve bu da normaldir. Eğer kanama fazla olursa mutlaka diş hekiminize bilgi vermelisiniz.

Eğer diş hekiminiz antibiyotik kullanmanızı önerdiyse ilacın düzenli kullanımı önemlidir çünkü aksi halde 20’lik diş çekimi sonrasında enfeksiyon meydana gelebilir. Bu ilacın önerilmesinin nedeni enfeksiyon riskinin ortadan kalkmasını sağlamaktır. Diş çekildikten bir gün sonra rutin ağız ve diş temizliğini yapabilirsiniz ancak diş fırçası ile dişin çekildiği bölgeye bastırmamaya da dikkat etmeli, birkaç gün bu bölgeyi fırçalamamalısınız.

Tütün ürünleri ve alkolden ise bir hafta boyunca uzak durmanız son derece önemlidir. Bölgeye darbe almamaya da dikkat etmeniz gerekir. Burada bir kan pıhtısı oluşacak ve bu kan pıhtısını çıkarmamalı, eliniz ile dişin çekildiği bölgeye dokunmamalısınız. Kan pıhtısının oynatılması kanamaya neden olabilir. Bu arada anestezinin etkisi geçtikten sonra yumuşak ve oda ısısında olan gıdaları tüketmeye başlayabilirsiniz. Asitli ve çok soğuk ya da çok soğuk yiyeceklerden de 1 – 2 gün uzak durmanızda fayda olacaktır.

Eğer yüksek ateş, dişin çekildiği bölgede kötü kokulu akıntı, geçmeyen bir ağrı olursa diş hekiminize başvurmanız gerektiğini hatırlatalım. Şişliğin giderek artması ya da yüzdeki uyuşukluğun birkaç gün sonra dahi devam etmesi durumunda da diş hekiminize bilgi vermeniz son derece önemlidir. Çünkü tüm bunlar bir problem olduğunu gösterebilir.

Merak edenler için –> Kanal Tedavisi

Tüm 20’lik Dişlerin Çekimi Gerekli midir?

Hayır, sadece hastada çeşitli şikayetlere neden olan, diş dizilimini ya da diğer dişleri olumsuz etkileyen bir 20 yaş dişi söz konusu olursa 20’lik diş çekimi gerçekleştirilir. Hiçbir probleme neden olmuyorsa dişin çekilmesine de gerek duyulmaz.

İlginizi çekebilir –> implant

20’lik Diş Çekimi Fiyatları

Kullanılan teknik, kaç adet dişin çekileceği ya da diş hekiminin deneyimi gibi unsurlara bağlı olarak 20’lik diş çekimi fiyatları farklı olur. Bu nedenle net bir fiyattan söz etmemiz yanıltabilir, bizi arayarak 20’lik diş çekimi için randevu alabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Diş Dolgusu

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs 20’lik Diş Çekimi

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun