All on Four Nedir?
Salih ÖNDER2024-09-25T01:21:20+03:00All on four yöntemi diş eksikliği olan hastalar için uygulanan ve ağız içerisine implant yerleştirilmesini kapsayan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu tekniğin çok uzun zamandır uygulandığını ve başarı oranının gayet yüksek olduğunu belirtmeliyiz. Özellikle çok sayıda diş kaybı olduğunda ya da kemik dokusunda kayıp olması nedeniyle protez diş kullanmakta sorun yaşanması durumunda söz konusu teknik uygulanabiliyor.
Ağız içerisine 4 ya da 6 adet implant yerleştirilir ve yöntem de adını bu işlemden alır. Sonrasında protez dişler implant üzerine sabitlenir. Hastalar eksik diş sorunundan kalıcı bir şekilde kurtulmuş olur. Tedavinin avantaj ve dezavantajlarından söz etmeden önce nasıl uygulandığını biraz daha detaylı şekilde ele alalım.
Yazı İçeriği
ToggleAll on Four Nasıl Yapılır?
Bu işlemde ağız içinin detaylı şekilde muayene edilmesi gerekir çünkü all on four uygulanması için kemik dokusunun yeterli olması, diş eti enfeksiyonu gibi hastalıkların ise olmaması gerekir. Eğer böyle bir durum varsa işleme başlanmadan gerekli tedavilerin uygulanması sağlanır. Genellikle çok sayıda diş kaybının nedeni çene kemiğinde aşırı oranda kayıp meydana gelmesidir. Dolayısıyla tedaviden önce kemik yoğunluğunun artırılması gerekir ve bu noktada da kemik greftleme işlemi gerçekleştirilir. Hasta bir süre bekler ve sonrasında da bu yöntem uygulanır.
Eğer tam dişsizlik durumu söz konusu ise implant sayısının 8 ya da 10 olması da sağlanabilir. Bu tedavi tamamen hastaya özel olarak planlandığından implant sayısı ve implantların yerleştirileceği yerler de değişebilir. Protez dişler hastanın gerçek dişlerine benzer yapıda ve benzer renkte hazırlanır. Böylelikle estetik açıdan doğal bir görünüm elde edilmesi mümkün olur. Protez dişlerin tıpkı gerçek dişler gibi kullanılması mümkündür. Hastalar eksik dişten kaynaklanan ısırma, çiğneme, konuşurken bazı sesleri çıkaramama gibi problemlerden tamamen kurtulur.
All on Four Kimler İçin Uygundur?
Çok sayıda diş kaybı meydana gelmiş ya da ağız içerisindeki tüm dişlerini kaybetmiş olan hastalar all on four tekniği için gayet uygun bir adaydır. Ancak işlemin yapılabilmesi için en önemli kriter olan çene kemiği dokusunun implantları tutabilecek kadar yoğun olması gerekir. Bu noktada sıkıntı olması halindeyse kemik greftleme ile çene kemiğinin güçlendirilmesi sağlanabilir. Hastaların sıklıkla sorduğu sorulardan biri de diş kaybının nedeni oluyor. Bu yöntemin uygulanabilmesi için diş kaybının belirli bir nedenle meydana gelmiş olması koşulu aranmaz. Hangi nedenle diş eksikliği olursa olsun bu teknik rahatlıkla uygulanabilir. Bu arada kişinin cerrahi müdahaleye engel bir sağlık sorununun olmaması koşulunun da arandığını eklemek gerekir.
All on Four Tedavisinin Aşamaları
Muayene
Tedavi aşamalarının ilki muayenedir. Diş hekimi tarafından yapılan inceleme ile all on four tekniği için uygun bir aday olup olmadığınız belirlenir. Aynı zamanda röntgen çekimi yapılır ve çene kemiklerinin durumu da değerlendirilir. Bu aşamada kemik greftleme işlemine gerek olup olmadığına karar verilir. Ağız içerisine kaç tane implant yerleştirilecek belirlenir ve protez dişlerin hazırlanması için bazı ölçüler alınır.
İmplant
İkinci aşamada ise all on four tekniğinde kullanılacak olan implantlar ağız içerisine yerleştirilir. Öncesinde lokal anestezi ile bölge uyuşturulur ve böylelikle hasta bir acı ya da ağrı hissetmez. Eğer kemik yoğunluğunun güçlendirilmesi gerekiyorsa implantlar yerleştirilmeden önce kemik greftleme işlemi yapılır. Hastanın bir süre beklemesi gereklidir.
Protezlerin Takılması
İmplantlar yerleştirildikten sonra üzerine geçici protezler takılır. Kalıcı olarak kullanılacak protezler hazır olduğunda ise geçici protezler çıkarılır ve kalıcı olanlar takılır. Bu sayede işlem de tamamlanmış olur.
All on Four Riskleri
Bu işlem kapsamında bazı riskler geçerlidir ve bu risklerin başında enfeksiyon gelir. Diş hekiminiz enfeksiyon riskinin minimuma indirgenmesi için all on four işlemi sonrasında antibiyotik ilaç kullanmanızı isteyebilir. Bir diğer risk de sinir hasarının oluşmasıdır fakat deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi ile bu risk de en düşük seviyede olacaktır. İmplantın doğru yerleştirilmemesi gibi bazı riskler de söz konusu olabilir ve bu nedenle tecrübeli bir diş hekiminin tercih edilmesi büyük önem taşır.
All on Four Avantajları Nelerdir?
Günümüzde all on four tekniğinin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni sağladığı avantajlardır. Bu avantajlar arasında en çok ön plana çıkanları şöyle listeleyebiliriz:
- Bu tedavinin başarı oranı yüksektir ve bu da hastaların daha güvenli bir şekilde yöntemi tercih etmesini sağlar.
- Eksik dişten kaynaklanan kemik kaybı riskini azaltır.
- Bekleme süresi olsa da bu süre içerisinde geçici protez dişler kullanılır. Dolayısıyla hastalar bekleme zamanını dişsiz şekilde geçirmezler.
- Uygulama bittiğinde hafif oranda bir ağrı yaşansa da bu ağrılı dönemin uzun sürmemesi de avantajlar arasındadır. Aynı zamanda diş hekiminin önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
- Protez dişler takıldıktan sonra konuşma ya da beslenme sırasında oynaması, düşmesi gibi endişeler yaşanmaz.
- Sadece dişin fonksiyonlarının kazandırılması bakımından değil estetik bakımdan da hastaların beklentilerini karşılayan bir tedavidir.
All on Four Dezavantajları Nelerdir?
Genel olarak ele alındığında all on four tekniği pek dezavantaj barındıran bir teknik değildir. Sadece kullanılan protez bileşenleri bütün yani yekparedir ve bu hasar oluşması durumunda protezin tüm olarak yeniden üretilmesi gerekir. Bunun dışında dezavantajı olan bir teknik değildir.
All on Four Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?
Hastaların all on four sonrasında birkaç gün yumuşak gıdalarla beslenmesi önemlidir. İşlem yapılan bölgelerin sert darbelerden korunması gerekir ve aynı zamanda dişler fırçalanırken bu bölgeye çok fazla bastırılmamalıdır. En önemli unsur ise enfeksiyon riskine karşı önlem alınması ve bu doğrultuda ilaçların düzenli biçimde kullanılmasıdır. Uygulama sonrasında protez dişler hemen takılır ve ağız ile diş temizliğine de hemen başlanmalıdır. Sert cisimlerin ısırılması gerçek dişler gibi protez dişlere de zarar verebilir.
All on Four Tedavisinin Başarı Oranı Nasıldır?
Hem ülkemizde hem de yurt dışında bu tedavinin sıklıkla tercih edilmesinin nedeni başarı oranının yüksek olmasıdır. Yapılan son değerlendirmelere göre all on four % 96 gibi yüksek bir başarı oranına sahiptir. Özellikle klasik protez tedavilerinden daha yüksek bir başarı oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Hastalar eksik diş sorunundan kurtulmak için hiç tereddüt etmeden bu tedaviye yönelebilirler.
İlginizi çekebilir –> 1 Günde İmplant
All on Four Yaptırmak Ne Kadar Sürer?
Toplam sürenin kişiden kişiye değişmesi nedeniyle her hasta için geçerli olan bir all on four süresinden söz edemeyiz. Ancak çoğunlukla bu tedavi 2 saat ila 4 saat arasında bir sürede gerçekleştirilir. Elbette kemik grefti uygulaması gerektiğinde süre daha uzun olur ve kalıcı protez dişlerin hazırlanmasına kadar da hastaların beklemesi gereklidir.
Merak edenler için –> implant
All on Four Fiyatları
Hangi implant türünün kullanıldığı, hangi malzemeden protez dişlerin yapıldığı gibi unsurlara göre all on four fiyatları da değişkenlik gösterir. Diş hekiminin deneyimi ve kullanılacak malzemelerin kalitesi de fiyat üzerinde etkili olan unsurlardır. Bizi arayarak randevu alabilir ve bu tedavi için gerekli muayenenin, röntgen çekiminin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında size fiyat bilgisi de iletilir. Bu teknik hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Tek Diş İmplant
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.