Bonding Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tedaviler

Bonding Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bonding tedavisi en genel şekli ile dişlerde estetik bir düzeltme yapılması işlemidir. Diş aralıklarını kapatmak, diş çürüklerinin ya da kırıklarının onarılmasını sağlamak, dişteki sararma ya da kahverengileşme görüntüsünü gidermek gibi amaçlarla uygulanabilir. Bununla birlikte diş boyutunu değiştirmek amacıyla da bu tedaviden faydalanmak mümkündür. Özellikle dişlere herhangi bir nedenle porselen kaplama uygulamasının yapılamadığı zamanlarda bonding uygulamasının rahatlıkla devreye girebildiğini eklemek gerekir.

Diş yüzeyine tutunan özel bir materyalin dişin hem şeklinin hem de renginin düzeltilmesini hedefleyen bonding tedavisi dişin işlevinde bir kayıp olmasına yol açmaz. Uygulama sonrasında dişlerin tüm fonksiyonlarından faydalanmaya devam edilebilir. Bununla birlikte dişte geniş bir hasarlı alan olduğunda da tedavinin yapılabildiğini ekleyelim. Dişin yarısının kırık olması gibi durumlarda rahatlıkla bonding uygulamasından faydalanılabilir.

Kimler için bu tedavinin uygun olduğunu, hangi durumlarda tercih edildiğini ve merak edilen diğer tüm konuları aktaracağız. İşlemin avantajlarından ve dezavantajlarından söz etmeden önce nasıl yapıldığı sorusunu yanıtlayalım.

Bonding Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk olarak bu işlemin kısa zamanda tamamlandığını belirtmeliyiz. Fakat bonding tedavisi öncesinde mutlaka ağız içinin muayene edilmesi gerekir. Enfeksiyon gibi problemler olduğunda bu tedavi yapılmamalıdır. Şayet tedaviye engel bir durum yoksa diş rengi seçilir. Sonrasında pek çok hasta için diş temizliği işleminin yapılması gerekir. Dolgu materyalinin dişe sağlam bir şekilde tutunması önemlidir. Bunun sağlamak için dişe özel bir malzeme sürülür ve hemen ardından dolgu uygulaması gerçekleştirilir.

Lazer ışığı yardımı ile bu dolgu materyalinin sertleştirilmesi sağlanır. Malzemenin sertleşmesinden sonra şekillendirme aşamasına geçilir. Dolgu materyali hastayı rahatsız etmeyecek biçimde şekillendirilir. Ara ara hasta tarafından kontrol edilmesi istenir ve rahatsızlık veren bir çıkıntı varsa düzeltilir. Son aşamada ise cilalama yapılır ve böylelikle işlem tamamlanmış olur. Bu uygulama sırasında hastanın acı ya da sızı gibi olumsuz hisler yaşamadığını da eklemeliyiz, gayet konforlu bir süreç eşliğinde işlem tamamlanır.

Bonding Tedavisinin Avantajları

Son dönemin en popüler uygulamalarından biri olan gülüş tasarımında da bonding tedavisi sıklıkla tercih edilir. Bunun nedeni ise uygulamanın sadece dişteki bazı sorunları gidermekle kalmıyor, estetik anlamda da son derece doğal ve güzel bir sonuç sunuyor olmasıdır. Uygulamanın ne gibi avantajlar sunduğunu şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Pek çok estetik diş uygulamalarına nazaran daha ekonomik bir seçenektir.
  • Diş kırıklarının giderilmesini sağlar ve bu işlem için doğal diş formunda bir değişime gidilmesi gerekmez.
  • Son derece estetik ve doğal bir görünüm sunar.
  • Dişe daha önce bonding uygulanmış olsa dahi gerek görülmesi durumunda yeniden uygulanması mümkündür.
  • Dişin lekelenme sorununa karşı çok daha dirençli olmasını sağlar.
  • Dişin uyuşturulmasına ihtiyaç duyulmaz çünkü işlem acı ya da ağrı vermez.
  • Dişte beyazlatma ile giderilemeyen bir sararma ya da renklenme olduğunda da bu işlem tercih edilebilir.

Bonding Tedavisinin Dezavantajları

Bu işlemin bazı dezavantajları da vardır ve hastaların bu dezavantajlar hakkında da bilgi sahibi olması gerekir. Öncelikle bonding tedavisi sonrasında dişlerin renginde bazı değişimler olabilir. Bu risk her hasta için geçerli olmasa da böyle bir riskin olduğunun bilinmesinde fayda vardır. Doğal diş rengi ile uyumlu bir renk seçilmezse bonding yapılan dişlerin dışarıdan belli olması söz konusudur. Bu nedenle mutlaka deneyimli bir diş hekimi seçilmeli ve renk tercihi yapılırken de diş hekiminin önerileri mutlaka dikkate alınmalıdır.

Bonding uygulamasında kullanılan malzemenin ömür boyu formunu koruması mümkün olmaz. Bu unsur da işlemin dezavantajları arasında yer alır ancak istendiğinde aynı dişe uygulamanın yeniden yapılması da mümkündür. Bununla birlikte zaman içerisinde aşınmalar meydana gelebileceği için işlemin ara ara yeniden yapılmasına da gerek duyulabilir. Bondingin geçici bir çözüm sunduğunun bilinmesi gerekir.

Bonding Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Her hasta için bonding tedavisi süresi aynı değildir. Tedavinin ne kadar süreceği kaç adet dişe uygulama yapılacağına bağlıdır. Ayrıca uygulama öncesinde diş temizliğinin gerekip gerekmediği, diş eti ya da bazı diş tedavilerine ihtiyaç olup olmadığı da toplam sürede belirleyici olan unsurlardır. Fakat çoğunlukla işlemin kısa bir sürede tamamlandığını da eklemeliyiz ve bu sayede kişinin iş hayatına, sosyal yaşantısına uzun bir ara vermesine gerek olmaz.

Bonding Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Pek çok durumda bonding tedavisi ile hastaların şikayetlerinin giderilmesi mümkün olur. Daha estetik ve daha güzel bir gülümseme elde edilmesi için de bu işlemden faydalanılabileceğini eklemek gerekir. Bondingin en sık estetik kaygılarla yapılan bir işlem olduğunu belirtmeliyiz. Sıklıkla aşağıdaki durumlarda bu işlem devreye girer:

  • Dişlerde ayrıklık olması
  • Dişlerde çürükler olması
  • Dişlerde kırık ya da çatlaklar olması
  • Dişlerde sararmalar ya da lekelenmeler meydana gelmesi
  • Amalgam dolgudan kaynaklı nahoş görünen dişlere sahip olunması

Bonding Tedavisi Kimlere Yapılır?

Mevcut diş şeklinden ya da renginden memnun olmayanlar için tercih edilebilecek tedavi seçeneklerinden biri de bonding tedavisi oluyor. Dişinde çatlak ya da kırık olanlar, bu işlemden en sık faydalananların başında geliyor. Çatlak ve kırık görünümünü ortadan kaldıran işlem estetik açıdan daha güzel görünen dişlere sahip olmak isteyenler için de idealdir.

Doğal diş rengine uygun bir rengin seçilmesi durumunda bonding tedavisi uygulandığı dışarıdan bakılınca belli olmaz. Diş aralarında boşluk olması ise çok sayıda kişinin şikayetlerinden biridir. Bu boşlukların giderilmesi amacıyla da bonding uygulamasından faydalanılabilir. Diş boyunu uzatmak isteyenler için de tercih edilebilir. Diş boyu eşit olmayanlar ve bu durumdan şikayet edenler bonding uygulamasından faydalanabilenler arasında yer alıyor.

Bu noktada bilinmesi gereken unsurlardan biri de kimlere bu işlemin yapılamayacağıdır. Diş etlerinde sorun olanlar ya da ağız içerisinde enfeksiyon olanlara bu işlem yapılamaz. Dişlerinde çürük olanlar için de ideal bir yöntem değildir ve bu nedenle öncelikle çürük tedavisinin yapılması gerekir. Hastanın dişlerinde çok fazla oranda aşınma mevcutsa bonding uygulansa dahi başarılı bir sonuç vermeyebilir. Son olarak diş minesinde problemler olanlar için de bu işlemin yapılamayacağını eklemeliyiz. Diş hekiminiz tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra bu işlem için ideal bir aday olup olmadığınız belirlenir.

Merak edenler için –> Emax Kaplama

Bonding Tedavisi Uzun Ömürlü müdür?

Yaklaşık olarak 5 ila 10 yıllık bir süre, bonding tedavisi sonrası bu işlemin kullanılabileceği zamandır. Ancak bu süre boyunca kullanılabilmesi için hastaların ağız ve diş temizliğini ihmal etmemesi gerekir. Dişlere darbe almamalı ve sert kabuklu gıdalar dişlerle kırılmaya, ısırılmaya çalışılmamalıdır.

Bilgi sahibi olun –> Lamine Diş Kaplama

Bonding Tedavisinin Porselen Lamina ile Farkı Nedir?

Porselen lamina ile bonding tedavisi arasında benzerlikler vardır. Ancak aralarında bazı farkların da olduğunu belirtmeliyiz. Bu farkların başında gelen ise kullanılan malzemelerdir. Porselen lamina işleminde kullanılan materyal daha pürüzsüz bir görünüm sunar. Bu materyal bonding uygulamasında kullanılan materyale nazaran ışığı daha fazla geçirir. Böylelikle daha parlak bir görüntü sunabilir. Bonding ise ekonomik olarak porselen lamina işleminden daha avantajlıdır. Bununla birlikte süre bakımından da avantajlıdır çünkü uygulama daha kısa zamanda tamamlanır.

Bonding Tedavisi Fiyatları

Fiyatlar kaç adet dişe bonding tedavisi yapılacağı ya da diş hekiminin deneyimi gibi unsurlara göre değişkenlik gösterir. Detaylı bilgi ve randevu için bizi arayabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> implant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Bonding Tedavisi Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun