Box Teknik Nedir?

Tedaviler

Box Teknik Nedir?

Box teknik 2008 yılında geliştirilen bir kemik rejeneratif tekniği olarak açıklanabilir. Bu yöntem kısa zamanda sıklıkla tercih edilen metotlardan biri haline geldi. Polilaktik asit materyal ile kemik hacminin yeniden kazandırılmasını sağlamayı amaçlayan bu yöntemin oldukça yüksek bir başarı oranına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle çene kemiği kaybının yüksek olması durumunda devreye giren box teknik hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. İlk olarak bu yöntemi daha yakından inceleyelim.

Box Teknik (Greftleme) Nedir?

Bilindiği gibi pek çok nedene bağlı olarak çene kemiğinde kayıplar meydana gelebiliyor. Kemikteki kaybı yerine getirmek için sık kullanılan yöntemlerden biri kemik greftidir. Alternatif yöntemlerden biri de box teknik olarak da bilinen kutu tekniğidir. Bu teknikte üç boşluk boyutunda kemik yenilenmesi sağlanabiliyor. Kemik hacminde meydana gelen kaybın ortadan kaldırılması sağlanıyor ve özel bir materyal ile bu kayıp dolduruluyor.

Box Teknik Nasıl Uygulanır?

Ağız içi muayene ve radyolojik görüntüleme ile çene kemiğinde ne oranda kayıp meydana geldiği belirlenir. Şayet ağız içinde bir sağlık sorunu varsa önce tedavisi yapılır. Sonrasında kayıp olan kemik dokunun doldurulması yani yeniden kemik dokunun güçlendirilmesi için box teknik uygulanır. İşlemin lokal anestezi altında gerçekleştirildiğini ve hastanın acı hissetmesinin mümkün olmadığını da eklemek gerekir.

Box Tekniğin Aşamaları Nelerdir?

Genel olarak box teknik aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • İşleme başlanmadan önce ağız içi muayene gerçekleştirilir. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi ile görüntüleme yapılır ve çene kemiğinin durumunun daha iyi değerlendirilmesi sağlanır.
  • Şayet muayene esnasında diş çürüğü ya da diş eti enfeksiyonu gibi bir sağlık sorunu tespit edilirse bu sorun giderilir. Çünkü bu işleme başlanmadan ağız hijyeninin tam olarak sağlanmış olması gereklidir.
  • Lokal anestezi ile işlemin yapılacağı bölge uyuşturulur. Sadece ender durumlarda genel anestezi yöntemi tercih edilir.
  • Polilaktik asitten oluşan bariyer plaklar ile 3 boyutlu yeni bir kemik oluşturulur. Bunun için mevcut kemiklere bu özel materyalden hazırlanan plakların sabitlenmesi sağlanır. Böylelikle bir set duvarı gibi kutu formunda bir alan oluşturulur ve kemik greftinin sabit kalması sağlanır.
  • Son aşamada bölge diş eti ile kapatılır ve dikiş atılır.

Box Teknik Hangi Durumlarda Kullanılır?

Çoğunlukla box teknik ileri düzeyde çene kemiği kaybı meydana geldiğinde kullanılır. İmplant işleminin yapılabilmesi için kemik yoğunluğunun belirli bir seviyede olması gerekir. Bu seviyeyi yakalamak için de tercih edilen yöntemlerden biri kutu tekniğidir. Yaş sınırı da sık sorulan sorulardan biridir ve yaş sınırlamasına dair kesin kuralların olmadığını söyleyebiliriz. Yöntem, erken yaşlarda uygulanabildiği gibi ileri yaşlarda da uygulanabilir.

Box Teknikte Kullanılan Malzemeler

Öncelikle box teknik için kullanılan malzemelerin özel olarak üretildiğini belirtelim. Kullanılan malzeme ise polilaktik asit bazlı bariyer plakalarıdır. Bu materyal poly D, L-laktik asit olarak da bilinir. Plaklar hiçbir şekilde sağlığa zarar vermez. Ağız içi dokulara ve kemik dokuya uyumlu bir malzemedir. Emilebilir bir yapıda olmaları ise son derece önemlidir. Kemik dokusu yenilendiğinde vücutta kendiliğinden erir ve plakların çıkarılması için ekstra bir işlem yapılmasına gerek kalmaz. Kullanılan kemik greftleri ise değişebilir. İnsan ya da hayvan kaynaklı olabilir ya da diş hekiminiz tarafından sentetik materyaller de kullanılabilir.

Box Teknik Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Hastanın genel olarak ağız içi sağlığı ile alakalı bir sorununun olmaması gereklidir. İleri düzeyde kemik kaybı yaşamış hastalar box teknik uygulamasının en sık tercih edildiği hasta grubudur. Kalp, tansiyon ya da şeker hastalığının olmaması da önem taşır. Yaşın ilerlemiş olması bu işlemin yapılmasına engel olmaz. Zira genellikle ileri yaşlarda kemik kaybı fazla oluyor ve dolayısıyla bu işlem ileri yaş hastalara daha sık uygulanıyor. Ancak hastanın baş ya da boyun bölgesine radyoterapi uygulanmışsa bu işlemin yapılması doğru olmayacaktır. Nedeni ise iyileşme ihtimalinin sıkıntılı olmasıdır.

Uzun süre total protez kullanmış olan hastalar da implant işlemini tercih etmek istiyor. Ancak çene kemiğinde kayıp fazla olduğundan kutu tekniğinin uygulanmasını talep edebiliyor. Elbette bu hastalar için de kutu metodu tercih edilebilir. Kişinin daha önce protez diş kullanmış olması, bu tekniğin uygulanmasına engel olmaz. Bununla birlikte travma nedeniyle diş kaybı yaşamış ya da çene kemiğinde kayıp meydana gelmiş olanlar için de tercih edilebilecek bir işlemdir. Randevu alarak diş hekimi ile görüşmeniz durumunda size daha detaylı bilgi verilir ve aynı zamanda kutu tekniği için uygun bir aday olup olmadığınız da net bir biçimde belirlenir.

Box Tekniğin Avantajları

Pek çok açıdan box teknik oldukça avantajlı bir yöntemdir. Bu tekniğin hastalara sağladığı avantajlardan bazıları şu şekildedir:

  • İstenen bölgelerde ideal oranda kemik hacminin oluşturulması sağlanır. Bunun için hastanın kendinden kemik alınması gerekmez.
  • Kullanılan materyal emilebilir özelliktedir ve bu nedenle istenen kemik yoğunluğu elde edildiğinde ikinci bir cerrahi müdahaleye gerek kalmaz. Plaklar kendiliğinden erir.
  • Hastalar bu süreci gayet konforlu bir biçimde atlatırlar. Tedavi süresinin kısa olması nedeniyle çok sayıda seansa gelmeleri gerekmez.
  • İşlemde kullanılan materyalin sağlığa bir zararı yoktur. Vücut tarafından kolaylıkla tolere edilebilen bir malzemedir. Enfeksiyona ya da daha farklı bir soruna yol açmaz.
  • Daha önce protez kullanan hastalara da uygulanabilir. Kemik kaybının fazla olması nedeniyle implanttan faydalanamayan hastalar için de uygun bir yöntemdir.

Kaybolan Çene Kemiği Yeniden Yapılabilir mi?

Kaybolan çene kemiğinin yapılandırılması mümkündür ve bunun için de devreye yine box teknik giriyor. İnsan çenesi kemiği ile gayet uyumlu olan kemik grefti materyalleri ile kayıp olan kemik dokusunun yapılandırılması sağlanabilir. Elbette mutlaka bir cerrahi müdahale yapılmalıdır. PLA plakları absorbe edilerek çene kemiğinde yapılandırma sürecinin başlatılması sağlanır. Çene kemiği hacminde önemli düzeyde bir yetersizlik olması durumunda söz konusu yöntemden siz de faydalanabilirsiniz. Bu sayede eksik diş sorunundan kurtulmanız için implant işleminin yapılması da mümkün olacaktır.

Bilgi sahibi olun –> Full Ağız İmplant

Box Tekniğin Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Maalesef her hasta için geçerli olan bir box teknik süresinden söz edemeyiz. Bunun nedeni ise kemik dokusu hacmindeki yenilenme süresinin kişiden kişiye değişiyor olmasıdır. Bu tedavi pek çok açıdan avantajlıdır ancak hastaların sabırlı olması gerektiğinin de altını çizmek gerekir. Tedavi süresi bazı hastalarda 6 ay olurken bazı hastalarda 8 aya kadar çıkabiliyor. Hatta kemik dokusunun yapılanma hızına bağlı olarak bu süre daha da uzayabilir. Mutlaka bu sürenin tamamlanması ve kemik dokunun istenen yoğunluğa erişmesi beklenmelidir. Eğer ideal süre beklenmeden implant işlemine geçilirse implantın tutması mümkün olmaz. Dolayısıyla im implant tedavisinin başarılı bir sonuç sunması da mümkün olmayacaktır.

Merak edenler için –> implant

Box Teknik Fiyatları

Bu işlem için net bir box teknik fiyatından maalesef söz edemiyoruz. Nedeni ise tedavi fiyatının kişiden kişiye değişiyor olmasıdır, her hasta için ayrı bir işlem planlaması yapılır. Ne oranda kemik greftinin kullanılacağı gibi unsurlar fiyatı etkileyen hususlardır. Diş hekiminin deneyimi ya da kullanılan materyallerin kalite seviyesi de fiyatı etkiler. Kutu tekniği hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Tek Diş İmplant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Box Teknik Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun