Çıtçıtlı Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tedaviler

Çıtçıtlı Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Çıtçıtlı protez ağız içerisinde çok sayıda eksik diş olduğunda tercih edilen ve eksik diş sorununu gidermeye yönelik olarak uygulanan bir yöntemdir. Halk arasında bu isimle anılıyor olsa da hassas bağlantılı protez ya da hassas tutuculu protez gibi isimlerle de bilinir. Özellikle sabit protez kullanmak istemeyen ya da sabit protez uygulanmasının mümkün olmadığı hastalarda bu yöntemin devreye girdiğini söyleyebiliriz.

Ağız içerisinde hazırlanan yuvalara oturtularak kullanılan çıtçıtlı protez için gizli tutucular kullanılır. Bu tutucular ise pek çok protez türünde olduğu gibi kanca görünümlü değildir ve dışarıdan görünmesi konusunda bir endişe yaşatmaz. Dolayısıyla özellikle estetik bakımdan beklentileri karşılayan protez türlerinden biridir. Çıtçıtlı protezlerin ağız içerisine gayet sağlam bir şekilde sabitlendiğini eklemek gerekir. Oynaması, düşmesi, çıkması gibi endişeler yaşanmadan kullanılabilirler.

Bu protezler hakkında merak edilen tüm konuları detaylarıyla ele alacağız ve ilk olarak nasıl uygulandıkları konusunda bazı bilgiler aktaralım.

Çıtçıtlı Protez Uygulaması Nasıldır?

Hasta için özel ölçülerde hazırlanan çıtçıtlı protez öncesinde mutlaka ağız içi muayene yapılmalıdır. Eğer protez uygulamasına engel bir sorun varsa tedavisi yapılmalıdır. Protez işlemi için kişinin sağlıklı bir ağız yapısına sahip olması gerekir. Sonrasında bazı ölçüler alınır. Bu ölçülere göre protezler hazırlanır ve hastaların protez dişlerini sorunsuz bir biçimde kullanabilmeleri de özel ölçülerde üretiliyor olmalarından kaynaklanır.

Hastanın ağız içerisinden ölçüler alındıktan sonra laboratuvarda bu ölçülere tamamen uygun çıtçıtlı protez hazırlığı yapılır. Özel materyaller ile üretilen çıtçıtlı protezlerin biyo uyumluluğu yüksektir. Hastaya en uygun olan diş rengi seçildiğinden gayet doğal ve estetik bir görünüm elde edilmesi de mümkün olur. Protez hazır olduktan sonra hastaya takılır ve bir rahatsızlık duyup duymadığı belirlenir. Eğer hastayı rahatsız eden bir kısım varsa düzeltilir. Protezin takılması ise son derece kolay bir işlemdir, alt kısımda yer alan çıtçıtlı alan yerleştirilir ve protezin sabitlenmesi sağlanır. Çıtçıtlı protezlerin hasta tarafından takılıp çıkarılmasının mümkün olduğunu da eklemek gerekir.

Çıtçıtlı Protezin Kullanım Süresi

Hastaların en sık merak ettiği hususlardan biri de çıtçıtlı protez ne kadar süre kullanılır konusudur. Bu protezlerin kullanım ömrü hem kişinin protezin temizliğine ve bakımına ne kadar önem verdiği hem de üretimde kullanılan materyallerin kalitesiyle yakından ilgilidir. Ancak genellikle kullanım süresinin en az 5 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Eğer hasta protezlerin temizliğine ve kullanımı sırasında zarar görmemesine dikkat ederse bu süre 8 yıla kadar uzayabilir.

Çıtçıtlı Protezin Avantajları

Öncelikle çıtçıtlı protez kullanan kişiler protezlerin çıkacağı, kayacağı ya da düşeceği endişesi duymazlar. Bu da takılıp çıkarılabilen protez diş çeşitleri arasında çıtçıtlı protezlerin çok daha avantajlı bir seçenek olmasını sağlar. Kullanımı gayet kolaydır ve alışma süresi de oldukça kısadır. Hastalar protezlere alıştıktan sonra konuşurken ya da beslenirken herhangi bir rahatsızlık duymazlar. Elbette çıtçıtlı protez çeşitlerinin sağlam olması da önemli bir avantajdır. Gerçek dişlerin sağladığı fonksiyonların tamamını protez dişler de sağlar. Özellikle yemek yeme sırasında ısırma ve çiğneme fonksiyonlarından faydalanırken hastaların herhangi bir şikayetlerinin olmadığını eklemeliyiz.

Çıtçıtlı Protezin Dezavantajları

Bazı hastaların çıtçıtlı protez kullanımına alışması uzun sürebiliyor. Özellikle beslenme ve konuşma sırasında çeşitli sıkıntılar yaşadıklarını dile getirebilirler. Bunun yanı sıra diş eti ile protez renginde uyumsuzluk olabilir ve bu da dezavantajlar arasında yer alabilir. Ancak deneyimli bir ekip tarafından yüksek kalitede malzemeler ile hazırlanması halinde estetik açıdan bir sorun olmayacaktır. Renk uyumu konusunda da başarılı bir sonuç elde edilebilir.

Mutlaka düzenli olarak Ağız temizliğinin yapılması gerekir ve bu da bazı kişiler tarafından dezavantaj olarak nitelendirilebilir. Bunun dışında hassas bağlantılı protez çeşitlerinin bir dezavantajı yoktur.  

Çıtçıtlı Proteze Alışma Süresi

Hassas bağlantılı protez çeşitlerinin kullanımına alışmak için bir süre zaman geçmelidir. Ne kadar sürede çıtçıtlı protez çeşitlerine alışılır sorusunun yanıtı ise kişiden kişiye değişiyor. Ancak genellikle hastaların 1 hafta ile 3 hafta arasında bir sürede bu protezlere alıştıklarını söyleyebiliriz. Bazı hastaların alışma süresi sadece birkaç günle sınırlı olabiliyor ancak bazı hastalar da 1 ila 1,5 ay gibi bir zaman diliminde protezlere alıştıklarını ve rahat kullandıklarını dile getiriyor. Sonuç olarak alışma süresi her bireyde farklı zamanlara tekabül edebilir.

Alışma süreci kapsamında dilin, damakların ve yanağın protezlere uyum sağlaması önemlidir ve bu da pek çok kişiyi zorlamıyor olsa da bazı kişilerin bir miktar zorlanmasına neden olabilir. Hastalar alışma aşamasında protezin dile temas ettiği zamanlarda rahatsızlık hissettiklerini dile getirir. Ancak çoğu zaman bir hafta içerisinde buna alıştıklarını da eklerler.

Sıklıkla merak edilen konulardan biri de çıtçıtlı protezlere alışma süresini kısaltmanın yoludur. Elbette bunu kısaltmanın bir yolu var ve o da normal ses tonu ile konuşmaktır. Konuşma egzersizlerinin yapılması protezlere yanak, dil ve damakların alışmasını sağlar ve alışma süreci daha kısa zamanda tamamlanır. Bununla birlikte hastaların protezlerini çok sık çıkarması da asla tavsiye edilmez. Rahatsızlık verse dahi çıkarmamaya çalışmanız daha doğru olacaktır.

Çıtçıtlı Protez Kullanırken Yemek Yenir mi?

Evet, yemek yerken herhangi bir sorun yaşanmadığı için çıtçıtlı protez ile yemek yenebilir. Hassas bağlantılı protez çeşitlerine alışma dönemi tamamlandığında hastalar her türlü yemek yeme sırasında bir sıkıntı yaşamazlar. Bu protezler gerçek dişlerin kesme, çiğneme ya da ısırma fonksiyonlarının tamamını kişiye sunar. Yemek yeme sırasında bir sorun yaşanmıyor olması da bundan kaynaklanır.

Bununla birlikte protezin yemek yeme ya da çiğneme sırasında hareket etmesi konusunda da endişeler olabiliyor. Böyle bir sorun yaşanmaz çünkü protezler doğru şekilde hazırlandıklarında ve ağza doğru teknikle oturtulduklarında yemek yeme esnasında hareket etmezler. Bu nedenle hastaların sadece beslenirken değil konuşurken de kendilerini gayet rahat hissetmeleri mümkün olacaktır.

Bilgi sahibi olun –> Takma Diş

Çıtçıtlı Protez Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Elbette çıtçıtlı protez kullanımı sırasında bazı unsurlara dikkat edilmesi önemlidir. Nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Ağız hijyenine dikkat edilmeli ve çıtçıtlı protez düzenli olarak uygun malzemelerle temizlenmelidir. Aynı zamanda protezin doğru tekniklerle temizlenmesine dikkat edilmelidir.
  • Temizlik için kullanılan diş fırçasının yumuşak kıllı olmasına dikkat edilmesi gerekir. Sert kıllı diş fırçaları protezin çizilmesine ve aşınmasına neden olabilir.
  • Dişlerin ve protezlerin zarar görmemesi için sert kabuklu gıdaların dişle ısırılmaması gereklidir. Aynı zamanda protezlerin darbe almamasına da dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım.
  • Protezlerin temizlenmesi için çıkarılması mümkündür ancak temizledikten sonra taktığınızda ağız içerisine tam olarak yerleştiğinden emin olmalısınız. Aksi halde kullanımı sırasında bazı sıkıntılar yaşanabilir ve özellikle beslenme sırasında protez altına gıda parçacıkları kaçabilir.
  • Protezin çene kapatılmadan yerleştirilmesi gereklidir. Çene kapatıldıktan sonra oturtulmaya çalışılması durumunda protezin özellikle bağlantı yerleri zarar görebilir. Aynı şekilde protezin çıkarılması sırasında da çenenin açık olması gereklidir.
  • Hastaların mutlaka diş hekimi kontrollerine gitmeleri gerekir. Bunun nedeni ise zaman içerisinde çenede bazı değişimler olabilmesi ve bu gibi durumlarda protezin yenilenmesine ihtiyaç olmasıdır. Yapılan kontrollerde protezin ağız içerisine tam olarak yerleşip yerleşmediğine diş hekimi tarafından bakılır. Eğer protezde bir bollaşma varsa düzeltilmesi ya da yenilenmesi sağlanır. Eğer protezin eskisi gibi ağız içerisine tam olarak yerleşmediğini hissediyorsanız rutin ağız ve diş kontrollerini beklemeden diş hekiminiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Merak edenler için –> implant

Çıtçıtlı Protez Fiyatları

Hastaya özel olarak hazırlanıyor olması nedeniyle çıtçıtlı protez fiyatları her hasta için değişebilir. Fiyat konusunda bilgi almak ve randevu talep etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Sabit Protez

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Çıtçıtlı Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun