Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Tedaviler

Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Diş çekimi işlemi dişin kökü ile birlikte çıkarılması işlemidir ve bu işlem sadece dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı zamanlarda tercih edilir. Bir anlamda hastanın şikayetlerini gidermek için uygulanan tedavilerin başarı sağlamadığı ya da sağlamayacağının bilindiği durumlarda çekimin yapıldığını söyleyebiliriz. Bu işlem için komşu dişlere herhangi bir zarar verilmez. Dişin yuvasından çıkarılmasından önce lokal anestezi uygulandığından hastanın diş çekilirken ağrı, sızı yahut acı hissetmesinin de önüne geçilmiş olur.

Daha önce çekim yaptırmamış olanlar bu işleme dair çeşitli endişeler yaşayabiliyor. Endişelerinizi de giderecek olan tüm bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. İlk olarak en çok merak edilen sorular olan dişin neden ve nasıl çekildiğini aktaralım.

Diş Neden ve Nasıl Çekilir?

Dişin çekilme nedenleri arasında en yaygın olanlar şunlardır:

  • Kanal tedavisi ya da dolgu işlemi ile dişin eski sağlığına kavuşturulmasının mümkün olmaması
  • Süt dişlerin zamanı geldiği halde düşmemiş olması
  • Dişin sallanması ve kurtarılmasının mümkün olmaması
  • Diş diziliminde sorun yaratan ve diğer dişleri sıkıştıran bir dişin bulunması
  • Gömülü diş durumu
  • Dişe uygulanan tedavinin hatalı olması
  • Ortodonti tedavilerinin gerekmesi ve dişin tedaviye engel olması
  • Tümör ya da kist gibi bazı oluşumların bulunması
  • 20’lik dişin ağrıya neden olması

Tüm bunların yanı sıra daha farklı bir spesifik nedenle de çekim işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlemin basit gibi görünse de önemli bir müdahale olduğunu ve sadece diş hekimleri tarafından yapılması gereken bir işlem olduğunu belirtmek isteriz. Diş hekimi olmayan kişiler tarafından yapılması durumunda çok ciddi komplikasyon riskleri gerçekleşebilir.

Lokal anestezi altında yapılan çekim için sadece çok ender durumlarda genel anestezinin tercih edildiğini ekleyebiliriz. Anestezi ilacı kısa zamanda etkisi gösterir ve hemen diş çekimine başlanabilir. İşlem sırasında dişin gevşetilmesi sağlanır ve bu sayede kökten daha kolay çıkar. Ancak gömülü diş operasyonu yapılıyorsa dişe ulaşılabilmesi için diş etine bir kesi uygulanması gerektiğini belirtelim.

Diş kökünün gevşetilmesinden sonra diş yuvasından çıkarılır ve bölgeye bir tampon konur. Gömülü diş operasyonunda ise dişin çıkarılmasından sonra kesi yapılan diş etine dikiş atılması gerekir. Son aşamada çekilen dişin olduğu bölgeye tampon konur. Tüm bu süreçte hiçbir şekilde acı hissedilmediğini yinelemek isteriz. Gönül rahatlığı ile diş çekiminin yapılmasını sağlayabilirsiniz.

Diş Çekimi Aşamaları Nelerdir?

Pek çok hasta dişin nasıl çekildiği konusunda detaylı bilgi sahibi olduğunda yaşadığı tedirginlikten de kurtulabiliyor. Aşama aşama diş çekimi işlemi şu şekilde gerçekleştirilir:

Anestezi

İlk olarak bölgenin uyuşması ve hastanın acı hissetmemesi için lokal anestezi uygulanır. Çok ince bir enjektör ile anestezi ilacı bölgeye verilir ve bu sırada da hastanın hissettiği acının minimal düzeyde olduğunu söyleyebiliriz. Anestezi ilacı kısa zamanda etkisinin gösterir ve bu bölge uyuşmaya başlar.

Dişin Gevşetilmesi

Anestezinin etkisini tamamen göstermesiyle birlikte işleme başlanır ve öncesinde diş komşu bağlarından ayrılarak gevşetilir. Bu sayede dişin yuvasından daha kolay ve sorunsuz bir şekilde çıkması sağlanır.

Dişin Çekilmesi

Yuvasından gevşetilen diş çekilir ve ağızdan çıkarılır. Eğer gömülü diş operasyonu yapılıyorsa kesi uygulanan bölgeye dikiş atılarak işlem tamamlanır. Klasik diş çekiminde ise dişin çıkarılmasının ardından bölgeye bir tampon konur ve işlem tamamlanmış olur.

Diş Çekimine Nasıl Hazırlanılır?

Hastanın diş çekimi için özel bir hazırlık yapması gerekmiyor. Sadece bu işlemde ağız hijyeninin önemli olduğunun altını çizelim. Bu nedenle dişler fırçalanmalı ve diş araları da diş ipiyle temizlenerek diş hekimine gidilmelidir. Eğer kan sulandırma özelliği olan ilaçlar kullanıyorsanız mutlaka diş hekiminize diş çekiminden önce bu konuda bilgi vermelisiniz. Psikolojik olarak da kendinizi sakinleştirmenizde fayda olacaktır. Diş çekiminde acı hissedilmez ve bu nedenle gerginlik yaşamanız da gerekmez. Tüm bunlardan başka bir hazırlık yapılması gerekmez.

Diş Çekimi Hangi Durumlarda Uygun Değildir?

Dişte herhangi bir problem meydana geldiğinde ilk seçenek asla diş çekimi değildir. Kanal tedavisi ve dolgu gibi yöntemlerle dişin kurtarılması her daim öncelikli amaç olur. Sadece dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı durumlarda çekilmesi bir seçenek olarak değerlendirilir. Hastanın kanama sorunları gibi bazı hastalıklarının olması durumunda diş çekiminin yapılması sıkıntılı olabilir. Bu gibi durumlarda tedavi takibini yapan doktor ile görüşmeniz gerekir.

Çekim Sırasında Diş Kırılabilir mı?

Evet, kırılabilir. Her ne kadar işlem sırasında dişin kırılması çok sık yaşanan bir durum olmasa da böyle bir riskin mevcut olduğunu da aktarmak gerekir. Özellikle dişte derin çatlaklar varsa, dişte zaten kırıklar mevcutsa ya da hastanın çene kemiği dokusunda aşırı oranda kayıp meydana gelmişse çekilmesi esnasında kırılabilir. Bu durumda yine de diş ve kökü ağız içerisinden tahliye edilebilir. Kısacası diş çekilirken kırıldığında endişe edilmesine gerek yoktur. Çekimin süresi uzayabilir ve diş hekimi tarafından farklı bir teknik uygulanabilir. Yine de diş çekiminin mutlaka tamamlanacağından emin olabilirsiniz.

Diş Çekimi Ağrı Yapar mı?

Evet, işlem sonrasında hafif de olsa bir ağrı hissedilebilir. Ancak diş çekilirken ağrı ya da acı yaşanmaz çünkü öncesinde mutlaka lokal anesteziyle çekilecek diş çevresi uyuşturulur. Ağrı ise anestezinin etkisinin geçmesinin ardından yaşanır. Çoğu hasta ağrı kesici ilaç içmeye dahi gerek duymaz ancak ağrının rahatsızlık vermesi durumunda diş hekimi tarafından önerilen ağrı kesici kullanımı da mümkündür. Eğer dayanılmaz seviyede bir ağrı hissediyorsanız mutlaka beklemeden diş hekiminize başvurmalı ve bilgi vermelisiniz.

Bilgi sahibi olun –> Diş Muayenesi

Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Genel olarak diş çekimi sonrasında nelere dikkat edilmesi konusunda diş hekimleri hastaları bilgilendirir. Dikkat edilmesi gerekenlere dair şu bilgileri aktarabiliriz:

  • Diş çekildikten sonra yarım saat kadar bölgeye baskı uygulanması kanamanın durması açısından önemlidir.
  • Çekim tamamlandığında boşluk alana diş hekimi tarafından bir tampon konur. Bu tamponu diş hekiminin belirttiği süre boyunca yerinde tutmalı, daha erken çıkarmamalısınız.
  • Uygulanan anestezinin etkisi çok uzun sürmez ve bu süre boyunca yiyecek ile içecek tüketilmesi önerilmez. Anesteziye bağlı uyuşukluk tamamen geçtikten sonra beslenmede bir sakınca yoktur. Sadece sert ve çok sıcak, soğuk yiyecekle içecek çeşitlerini diş çekiminin yapıldığı gün tüketmemelisiniz.
  • Asitli içecekler bölgeye zarar verebilir, birkaç gün uzak durmalısınız. Ayrıca alkol ve tütün ürünleri de birkaç gün kesinlikle uzak durmanız gerekenler arasında yer alıyor.
  • Kanama durmazsa ya da ağrının şiddeti giderek artarsa diş hekiminize bilgi vermeyi unutmamalısınız.
  • Diş çekiminden sonra birkaç gün boyunca diş hekimine danışmadan gargara kullanmayın.

Merak edenler için –> Gömülü Diş

Diş Çekimi Fiyatları

Her hasta için diş çekimi fiyatı aynı olmayabilir çünkü pek çok unsura bağlı olarak fiyatların değişmesi söz konusudur. Hangi dişin çekileceği, kaç adet dişin çekileceği ve diş hekiminin tecrübesi gibi hususların fiyatlar belirlenirken dikkate alınan faktörlerdir. Çekimin hangi teknik ile yapılacağı da yine fiyatları etkiler ve bu nedenle hastaların karşısına birbirinden farklı fiyatlar çıkabilir. Öncelikle bizi arayarak randevu talebinde bulunabilirsiniz ve sonrasında basit bir muayeneden geçerek diş çekimiyle ilgili fiyat bilgisi alabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> implant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Diş Çekimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun