Diş Dövmesi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Salih ÖNDER2024-07-27T03:14:26+03:00Diş dövmesi dental dövme olarak da adlandırılır ve diş kaplamasına uygulanır. Bu kaplama daha sonra dişe uygulanır ve böylelikle dişin üzerine dövme yapılmış gibi bir görüntü sunar. Yüzlerce farklı çizimin dental dövme olarak diş kaplama yüzeyine uygulanması mümkündür. Bu dövmelerin çok sayıda farklı renkte ve stilde dizayn edilmesi mümkün oluyor. Sadece siyah renk kullanılarak hazırlanmasının mümkün olduğu gibi istenen renklerin de kullanılması mümkündür.
Son dönemin yükselen trendlerinden biri olan diş dövmesi istenen herhangi bir dişe uygulanabiliyor. Genellikle üst çenede yer alan ön dişlerden biri tercih ediliyor olsa da birkaç dişe uygulanması da mümkündür. Dental dövmeler sadece ağız içerisinde küçük bir süsleme olarak tercih edilebildiği gibi stili yansıtan bir uygulama olarak da değerlendirilebiliyor. Bu uygulamada ne tür boyaların kullanıldığını, dental dövmelerin dişe ya da diş etlerine bir zararının olup olmadığını aktaracağız. Merak edilen tüm sorulara yanıt vermeden önce işlemin nasıl yapıldığını aktaralım.
Yazı İçeriği
ToggleDiş Dövmesi Nasıl Yapılır?
Çoğunlukla diş dövmesi hastanın ağız içerisinde çalışılarak yapılan bir işlem sanılsa da aslında daha farklı bir teknikle gerçekleştirilir. Bu kozmetik diş hekimliği uygulamasında dövme işlemi diş kaplamaya yapılır ve sonrasında ise kaplama dişe sabitlenir. Elbette bu aşamaya gelmeden önce hastanın ağız içerisinden mutlaka bir ölçü alınması gerekir. Ölçü alınması, hasta tarafından istenen dövme tasarımına uygun şekilde dişe uygulanması için önemlidir.
Tasarımın kısa bir süre içerisinde diş kaplama üzerine uygulanması mümkün olur. Aynı zamanda dijital ortamda diş dövmesi tasarımının dişe uygun olacak şekilde büyütülmesi ya da küçültülmesi de mümkün olabiliyor. Dişin tamamını kaplayacak şekilde hazırlanması da seçenekler arasında yer alır. Bir diğer seçenek de dişin sadece bir kısmını kapsayacak biçimde dövmenin hazırlanmasıdır. Genellikle dişi tamamen değil kısmen kaplayan dövmelerin tercih edildiği bilgisini de ekleyelim.
Kaplama üzerine dövmenin uygulanmasından sonra beklemek gerekmez, hemen dişe kaplama sabitlenebilir ve böylelikle diş dövmesinin hazır olması sağlanabilir. Bir de merdiven altı olarak tabir edilen ve çıkartma şeklinde tasarlanan dental dövmeler vardır. Ancak bu ürünlerin kullanımı önerilmez çünkü dişe yapıştırılarak kullanılan bu dövme sticker çeşitleri dişe ya da diş etlerine zarar verebilir. Beslenme ya da konuşma sırasında çıkması ve dişe yapıştırılan sticker çeşidinin istenmeden yutulması riski de vardır. Dolayısıyla dental dövme işlemine sıcak bakanların bu ürünleri kullanmak yerine diş hekimine başvurması çok daha doğru bir tercih olacaktır.
Dental dövmeler cilde uygulanan dövmelerden çok daha farklıdır. Diş üzerinde deri olmadığından klasik dövme işleminden çok daha farklı bir teknikle bu ürünler hazırlanır. Her yaştan bireyin dental dövme uygulamasından faydalanabileceğini eklemek isteriz. Dövme tasarımının seçilmesinden sonra kısa bir sürede hazırlanıyor olması da önem taşır. Bu süre laboratuvardaki yoğunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte en fazla 2 ila 3 gündür. Kuronların laboratuvarda dövmeli şekilde hazırlanması sağlandığından işlem esnasında hastayı rahatsız eden bir acı ya da ağrı yaşanması mümkün olmaz.
Diş Dövmesinde Ne Tür Boya Kullanılır?
Halk arasında dental dövme işleminde kullanılan boyaların cilt dövmelerinde kullanılan boyalar ile aynı olduğu düşünülür. Oysa bu dövmeler çok daha farklı bir teknikle hazırlanır. Porselen materyalden son derece ince yapıda bir kaplama hazırlanır ve dövme de kaplamanın hazırlanması sırasında kuron üzerine işlenir. Diş hekimliğinde kullanılan porselen materyal sıvı formda olur. İstenen dövme tasarımının porselen fırınlanmadan önce kaplama üzerine işlenmesi mümkündür. Sonrasında ise fırınlanır ve katı bir form kazanır. Aynı zamanda daha dayanıklı bir hale geldiğini de eklemek gerekir. Fırınlanma işleminden sonra cilalama aşamasına geçilir. Bu sayede hem porselen kaplama daha parlak görünür hem de dövmenin korunması sağlanır.
Diş Dövmesi Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Hastanın dental dövme işlemi için çok uzun süre beklemesi gerekmez. Dövme tasarımının seçilmesi, hangi dişe uygulama yapılacağının belirlenmesi gerekir. Aynı seans içerisinde ağız içinden gerekli ölçüler de alınır. Ancak dövmenin olduğu kaplamanın hazırlanması birkaç gün sürebilir. Hastanın bir sonraki seansa geldiğinde diş dövmesi hazır olur ve hemen uygulama aşamasına geçilir. Bu arada kaplamanın alınan ölçülere göre hazırlanmış olması nedeniyle ağız ile birebir uyumlu olduğunu da eklemek gerekir. Tüm bu süreç toplamda yalnızca 2 ya da 3 gün sürecektir. İşleme başlanmadan önce dövmenin ne zaman hazır olacağına dair diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Estetik Diş Dolgusu
Diş Dövmesi Güvenli midir?
Diş dövmesinin kaplama üzerine yapılıyor olması nedeniyle kişinin gerçek dişinin bu işlemden etkilenmediğini belirtmeliyiz. Bu noktada diş dövmesi güvenli mi sorusuna “evet” yanıtı verilebilir. Bunun nedeni ise gerçek dişlere değil kaplama üzerine dövme işleminin yapılıyor olmasıdır. Bu alanda mutlaka deneyimli bir diş hekimini tercih etmeli ve dişe sticker şeklinde yapıştırılarak kullanılan dental dövmelerden de uzak durmalısınız. Bu ürünlerde kullanılan yapıştırıcı materyal dişlere ve ağız içerisindeki yumuşak dokulara zarar verebilir. Bu ihtimali göz önünde bulundurmanız, ağız ve diş sağlığınızı korumanız adına önem taşır.
Diş Dövmesi Ağrı Yapar mı?
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de diş dövmesi işleminin acı verip vermediği ya da işlem sonrasında ağrıya neden olup olmadığıdır. Bu işlem hiçbir şekilde acıya ya da ağrıya neden olmaz çünkü dişe ya da diş etlerine bir müdahaleyi kapsamaz. Dövme, laboratuvar ortamında özel olarak hazırlanan kaplama dişe uygulanır. Sonrasında ise bu kaplama dişe uygulanır ve dolayısıyla hastanın bir acı, sızı, ağrı hissetmesi de mümkün olmaz. Sonuç olarak diş dövmesinin ağız içerisinde yapılmadığını belirtmeliyiz. Diş kaplamanın yerleştirilmesinden sonra da herhangi bir ağrı, acı duyulmaz, bu konuda bir endişe yaşanmasına gerek yoktur.
Merak edenler için –> Pembe Estetik
Diş Dövmesi Silinebilir midir?
Daha önce de değindiğimiz gibi dental dövme porselen materyaldir ve bu nedenle silinmesi mümkün olmaz. Fakat bu durum diş dövmesinin bir defa yapıldığında bir daha vazgeçemediğiniz anlamına da gelmez. İstenmesi halinde Dişe uygulanan kaplama çıkarılabilir ve üzerindeki dövme kazınabilir. Sonrasında yeniden kaplama üzerine cilalama yapılarak dişe kaplamanın uygulanması mümkündür. Dövmenin kazınması ve kaplamanın cilalanmasının üzerinden dövmeye dair bir iz kalmaz. Porselen kaplama yeniden eskisi gibi parlak ve doğal görünümünü kazanır. Bu nedenle diş dövmesinin geri dönüşü olan bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.
Yakın zamanda diş dövmesi trendini yakalamak isteyen ancak bir süre sonra pişman olmaktan endişe edenler gönül rahatlığı ile diş dövmesinden faydalanabilir. İlerleyen zamanlarda bir pişmanlık yaşanması halinde çok kısa bir süre içerisinde diş dövmesinden kurtulmanız mümkün olacaktır. Diş dövmesinin ortadan kaldırılması çok uzun süren bir işlem olmadığından kısa bir zaman ayırmanız yeterli olur.
Diş Dövmesi Fiyatları
Fiyatlar oldukça değişkendir ve bu nedenle herkes için geçerli olan bir diş dövmesi fiyatından söz edemeyiz. Nasıl bir tasarım istendiği, hangi dişe uygulama yapılacağı ya da kaç adet dişe dövme işleminin yapılacağı gibi hususlar fiyatların da değişmesini beraberinde getirir. Siz de diş dövmesi hakkında bilgi almak ve bu işlem için randevu talebinde bulunmak isterseniz bizi hemen arayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> implant
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.