Kırık Diş Tedavisi Nedir?

Tedaviler

Kırık Diş Tedavisi Nedir?

Kırık diş durumu oldukça yaygın görülen bir problemdir ve pek çok nedene bağlı olarak meydana gelebilir. Genellikle çatlak şeklinde meydana gelen diş sorunları zamanla kırılmaya dönüşür. Basit ve zararsız gibi görünse de dişte kırık ve çatlakların mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Aksi halde dişin kaybedilmesine kadar gidebilecek bazı komplikasyonlar gelişebilir.

Diş kırığı neden olur ya da diş neden kırılır sorusunun olası yanıtları şöyledir:

  • 50 yaş üzerinde olmak
  • Sert kabuklu gıdaları dişle ısırmak ya da çiğnemek
  • Sakız ya da buz çiğneme gibi dişe ciddi oranda baskı yapan bazı alışkanlıklara sahip olmak
  • Diş bölgesine darbe almak
  • Büyük diş dolgularına sahip olmak
  • Diş gıcırdatma ya da dişleri sıkma davranışına sahip olmak
  • Ağız içi sıcaklıkta ani ve yüksek düzeyde değişimlerin olması

Bu sorunu yaşayanlar kırık diş durumunda ne yapıldığını merak ediyor. Tedavi seçeneklerinden söz edeceğiz ancak öncesinde dişin kırılması durumunda gelişebilecek komplikasyonları ele alalım.

Diş Kırılması Hangi Durumlara Sebep Olur?

Her durumda kırık diş ciddi sorunları beraberinde getirmeyebilir ancak tedavinin yapılmaması halinde bazı riskleri de göze almış olursunuz. Bu komplikasyon risklerini şu şekilde aktarabiliriz:

  • Enfeksiyon oluşması ve buna bağlı yüksek vücut ateşi
  • Çiğneme ve ısırma sırasında ağrı olması
  • Diş etlerinde şişme ve kızarıklık olması
  • Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet
  • Ağız içerisinde kötü bir tat ve koku olması
  • Kırılan dişin çürümesi
  • Kırılan dişin parçalanması ve diş kaybı

Diş Kırılması Çeşitleri Nelerdir?

Küçük Kırık

Dişin sadece mine tabakasında meydana gelen küçük kırıklardır. Bu kırık diş türünde kırık yalnızca dişin yüzey kısmında meydana gelir ve basit bir müdahale ile düzeltilmesi mümkündür.

Çatlak Diş

Sadece çiğneme yüzeyinde meydana gelebileceği gibi çatlağın diş köküne kadar ilerlemesi de mümkündür. Çoğu zaman dişteki çatlaklar zamanla yayılır ve büyür. Bu nedenle çatlağın dişe daha fazla zarar vermemesi için mutlaka tedavinin yapılması sağlanmalıdır.

Ufalanma

Ufalanma şeklinde meydana gelen kırık diş durumudur ve hasarı onarmak için parçaların yapıştırılması gerekebilir. Genelde çok küçük parça şeklinde bir ufalanma meydana geldiğinden basit bir tedavi ile sorunun giderilmesi mümkün olur.

Uç Kırıkları

En yaygın görülen diş kırığı türlerinden biridir. Sadece dişin çiğneme yüzeylerinde meydana gelir ve pulpayı etkileyen kırıklar değildir. Ancak hem görüntü açısından hem de ileride hassasiyet gibi sorunlara yol açabileceğinden tedavi edilmesi tavsiye edilir.

Ciddi Kırılmalar

Hastada ciddi şikayetlere neden olan bir diş kırığı türüdür ve kırık diş sinirini açığa çıkaracak kadar derine ilerlemiş olabilir. Dişte hassaslaşma olur ve bazı kişilerde şiddetli ağrıya sebep olabilir. En etkili tedavilerden biri kaplamadır. Bu diş kırığının beklemeden kısa zamanda tedavi edilmesi önemlidir.

Dikey Kırılmalar

Çoğunlukla diş kökünde başlayan kırılmalardır ve çiğneme yüzeyine kadar ilerlemiş olurlar. Şiddetli ağrıya neden olabilen bir türdür ve enfeksiyon riski de yüksektir. Dolayısıyla acil tedavi gerektiren diş kırığı çeşitlerinden biridir.

Çürümeye Bağlı Kırılma

Dişin çürümesi ve bu nedenle dişin içten zayıflaması ile meydana gelen diş kırıklarıdır. Çürüğün durumuna bağlı olarak dolgu ile tedavi uygulanabilir. Ancak çürük çok fazla yayıldıysa dişin çekilmesi de gerekebilir.

Kırık Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde kırık diş tedavi seçeneklerinin bir hayli başarılı sonuçlar sunduğunu söyleyebiliriz. Çoğu zaman tedavi sadece tek seansta tamamlanır. Tedavinin nasıl yapılacağı ise dişteki kırık türüne, kırığın boyutuna, dişin hangi bölgelerini etkilediğine bağlı olarak değişir. Sıklıkla tercih edilen tedavi seçenekleri ise şöyledir:

Yapıştırma

Dişte basit hasarlar meydana geldiyse yapıştırma yolu ile gayet basit bir şekilde onarımı yapılabilir. Ancak kırığın çok fazla olması halinde bu yöntem yetersiz kalır ve bu nedenle basit diş kırıklarında tercih edilen bir seçenektir. Diş boşluğunun düzeltilmesinde de tercih edilen bir tedavi seçeneği olduğunu belirtebiliriz. Tek bir seansta tamamlanır ve böylelikle dişin daha fazla zarar görmesinin engellenmesi sağlanır. Genellikle kompozit yapıştırmanın tercih edildiğini söyleyebiliriz. Bu reçine dişe sağlam bir şekilde tutunur.

Kaplama ya da Diş Kronları

Hastada kırık diş tablosunun daha ciddi seviyede olduğu durumlarda diş kaplamaları gibi yöntemler tercih edilir. Orta şiddette olan diş kırıklarında sık tercih edilen bu metot çatlakları ve ufalanmaları onarmaya yönelik olarak da tercih edilir. Diş üzerine yerleştirilen ve gayet ince bir formda olan kaplamalar ile son derece doğal bir görünüm elde edilebilir. Restoratif diş tedavileri arasında yer alan bu yöntem hasar görmüş olan dişi korur. Bazı durumlarda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekir ve sonrasında bu yöntemle tedavi gerçekleştirilir.

Dolgu

Kırık nedeniyle meydana gelen boşluğu doldurmak için uygulanan bir tedavidir ve dişin doğal renginde olan dolgu malzemesi kullanılır. Bu sayede diş onarılır ve dişteki hasarın artmasının da engellenmesi sağlanır. Dolgu tedavisinin dişi güçlendirmek amacıyla da tercih edilebileceğini belirtelim. Bazı durumlarda dolgunun diş tarafından desteklenemeyecek kadar büyük bir alana uygulanması gerekebiliyor. Bu durumda hem dişi hem de dolguyu korumak için diş kaplamanın da uygulanması gerekebilir.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi daha geniş kapsamlıdır ve kök dokusunun çıkarılmasını içerir. Sonrasında bu alan kapatılır ve dolgu ile onarılır. Özellikle dişin kırılması ve sonrasında enfekte olması durumunda tercih edilen bir tedavi seçeneğidir. Aşırı oranda ağrıya, hassasiyete neden olan diş kökü enfeksiyonu durumunda tedavinin bir an önce yapılması büyük bir önem taşır. Kanal tedavisinde çürüyen alandan sinirin çıkarılması gerekir. Pulpa kısmı da temizlenir. Bu nedenle diğer tedavi seçeneklerine göre daha uzun zamanda yapılır ancak tek seansta tamamlanması da mümkündür.

Diş İmplantları

Dişin kurtarılmasının mümkün olmadığı zamanlarda diş çekilir ve sonrasında implant tedavisi ile eksik diş sorunu giderilir. Sadece dişin tedavi ile kurtarılmasının mümkün olmaması halinde tercih edilen bir tedavi olduğunu belirtelim.

Kırık Diş İçin İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk yardım olarak kırık diş durumunda yapılması gerekenler şöyledir:

  • Kırılan dişin olduğu bölgeyi temizlemek için ağzın bol su ile birkaç defa çalkalanması gerekir.
  • Şişliğin fazla olmaması için yanak kısmına soğuk kompres uygulanabilir.
  • Kırık sonrası kanama başladıysa kanamanın durması için hijyenik bir pamuk ya da sargı bezi gibi malzemeler ile bölgeye baskı uygulanmalıdır.
  • En kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır.

Kırık Diş Yerinden Oynar mı?

Evet, kırık diş yerinden oynayabilir ve dişin bir parçası yerinden çıkabilir. Her diş kırığında bu durum ortaya çıkmaz ancak özellikle bölgeye sert darbe alınması gibi durumlarda dişin yerinden oynaması sık karşılaşılan bir durumdur.

Yerinden Oynayan Kırık Dişlere Tedavi Uygulanır mı?

Evet, yerinden oynayan kırık diş tablosu da tedavi ile ortadan kaldırılabilen bir sorundur. Diş köklerinde hafif seviyede deformeler meydana geldiğinde uygun tedavi seçenekleri devreye girer. Diş dokusunun sağlamlaştırılması mümkündür.

Merak edenler için –> Diş Çekimi

Kırık Diş Kendini Onarabilir mi?

Hayır, kırık diş kendi kendini onaramaz. Dişler çıktıktan sonra bir daha değişmez ve diş dokusu da kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir.

İlginizi çekebilir –> implant

Kırık Diş Tedavisi Fiyatları

Uygulanan tedaviye göre kırık diş fiyatları değişir. Tedavi için randevu almak için bizi arayabilirsiniz. Diş kırıkları hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Gömülü Diş

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Kırık Diş Tedavisi Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun