Diş Mücevheri / Grillz Nedir? Nasıl Yapılır?
Salih ÖNDER2024-07-27T03:23:28+03:00Diş mücevheri dişe takılıp çıkarılabilme özelliği bulunan bir aksesuardır. Grillz adıyla da bilinen bu aksesuarlar pek çok farklı şekilde olabilir ve farklı materyallerden üretilebilirler. İlk olarak 1980’li yıllarda kullanılan diş mücevheri o dönemde özellikle sanatçılar tarafından tercih edilmeye başlanmıştı. 2000’li yıllarda ise popüler kültürde kendine bir yer buldu ve halk tarafından da sıklıkla kullanılmaya başlandı.
Günümüzde diş mücevheri halen ilgi görmeye devam ediyor. Özellikle stilini kullandığı diş aksesuarı ile güçlendirmek isteyenler ya da sahne sanatlarıyla ilgilenenler bu aksesuara büyük bir ilgi gösteriyor. Bununla birlikte sıra dışı bir tarza sahip olanlar için de grillz çeşitlerinin vazgeçilmez aksesuarlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih edilen diş mücevherlerinin her yaş grubuna uygun olduğunu eklemek gerekir.
Bu mücevherlerin kesinlikle deneyimli bir hekimi tarafından dişe uygulanması son derece önemlidir. Aksi halde diş zarar görebilir ve bunu önlemek için sadece diş hekimlerine güvenmek gereklidir. Grillz hakkında merak edilen tüm sorulara yanıt vereceğiz ve fiyatlar hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayan bilgileri aktaracağız. Ancak öncesinde diş mücevherlerinin nasıl uygulandığı konusunu ele alalım.
Yazı İçeriği
ToggleDiş Mücevheri (Grillz) Nasıl Uygulanır?
Bu aksesuarlar dişin yüzeyine uygulanan malzemelerdir. Ancak sabit kalması ve sağlam bir şekilde dişe tutunması gerekir. Bunun için de diş hekimi tarafından bazı ölçülerin alınmasına ihtiyaç vardır. İstenen diş mücevheri çeşidinin ve materyalinin belirlenmesinin ardından ağız içerisinden dijital yolla ölçü alınır ve mücevherin bu ölçülere göre hazırlanması sağlanır. Hem alt hem de üst çeneden ölçü alınmasının nedeni ise mücevherin konuşma sırasında yani çenelerin hareketi sırasında kişiyi rahatsız etmeyecek bir formda hazırlanmasıdır.
Alınan ölçüler doğrultusunda bir model oluşturulur ve diş mücevheri modeli ile analiz yapılır. İstenen tasarımın ağız yapısına uygun olması için mücevherlerin kişiye özel olarak üretilmesi gereklidir. Üretimde ise pek çok farklı malzeme kullanılabilir. Altın ve gümüş ise en çok tercih edilen materyallerdir. Hasta tarafından istenen materyal kullanılarak bu aksesuarın hazırlanması sağlanır ve grillz çeşitleri genellikle takılıp çıkarılabilen bir formda üretilirler.
Sadece tek bir dişe uygulanabildiği gibi birden fazla sayıda dişe uygulanması da mümkündür. Hastanın da talepleri doğrultusunda hazırlanan mücevher diş hekimi tarafından dişe uygulanır. Hastanın kontrol etmesi istenir ve ağız içerisindeyken rahatsızlık veren bir kısım olup olmadığı belirlenir. Şayet diş aksesuarı üzerinde hastayı rahatsız eden bir kısım varsa düzeltilir ve böylelikle uygulama aşaması tamamlanır.
Diş Mücevheri Çürümeye Neden Olur mu?
Deneyimli bir diş hekimi tarafından doğru tekniklerle uygulanan diş mücevheri diş çürümesine neden olmaz. Ancak bunun için kişinin diş mücevherinin takılmasının ardından günlük ağız ve diş temizliği rutinine dikkat etmesi, dişlerini düzenli olarak fırçalaması gerekir. Aynı zamanda diş aralarının diş ipi ile temizlenmesi ve diş yüzeylerinin de gıda artıklarından arındırılması son derece önemlidir. Ağız hijyenine ve temizliğine dikkat edilmesi halinde diş aksesuarlarının dişlere ya da diş etlerine bir zararı olmayacaktır. Diş aksesuarının kullanımı, özel bir diş bakımı gerektirmez. Bu arada ağız ve diş sağlığını korumak için diş mücevherinin takılmasından sonra da rutin diş kontrollerinin aksatılmaması önem taşır.
Diş Mücevherleri Geçici midir?
Evet, diş mücevheri istendiğinde rahatlıkla çıkarılabilir. Takılması sırasında diş zarar görmediği gibi çıkarılması esnasında da dişe herhangi bir zararının olmadığını söyleyebiliriz. Geçici olarak dişe uygulanan diş mücevherlerinin dakikalar içerisinde sorunsuz bir şekilde çıkarılması mümkün olur. Ancak dişin zarar görmemesi için bu işlemin mutlaka diş hekimi tarafından yapılması gerektiğini unutmamalısınız. Gelişigüzel yöntemlerle mücevherin dişten çıkarılmaya çalışılması sırasında sadece dişler değil diş etleri de zarar görebilir. Dolayısıyla diş mücevherinin çıkarılmasını istediğinizde mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.
Diş Mücevherleri Yemek Yerken Zorluk Çıkarır mı?
Doğru tekniklerle uygulanmış olan diş mücevheri yemek yerken kişinin rahatsızlık duymasına yol açmaz. Ancak bu işlemden faydalananlar özellikle ilk günlerde bir rahatsızlık hissedebilir. Diş mücevherinin konuşurken ya da yemek yerken daha fazla hissedilmesi söz konusudur. Bu nedenle bir alışma sürecinin olduğunu söyleyebiliriz. Kişinin alışma sürecinin ne kadar olduğu ise değişiyor. Pek çok kişi sadece birkaç gün içerisinde alıştıklarını dile getirir. Fakat bazı kişiler için bu süre daha uzun olabilir. Alışma süreci geride kaldığında ise hemen herkes yemek yerken diş mücevherinden kaynaklı bir rahatsızlık yaşamaz.
Diş Mücevherlerini Kendi Başına Çıkarmak Mümkün müdür?
Asla diş mücevheri kişinin kendisi tarafından çıkarılmamalıdır. Nedeni ise çıkarılmaya çalışılması sırasında dişin kırılmasının, çatlamasının ve hasar görmesinin mümkün olmasıdır. Bununla birlikte diş etlerine de ciddi oranda zarar verilebilir. Dolayısıyla bir diş hekimine başvurulması çok daha doğru olacaktır. Diş mücevherleri diş hekimleri tarafından doğru malzemeler ve doğru teknikler kullanılarak kısa zamanda çıkarılır. Dakikalar içerisinde bu işlemin tamamlanması mümkündür ve böylece dişin, diş etlerinin zarar görmesinin de önüne geçilmiş olur.
Diş Mücevherinin Bakımı Nasıldır?
Dişe uygulanan aksesuar için özel bir bakım işleminin yapılması gerekmez. Sadece ağız ve diş temizliği rutinini aksatmamak büyük bir önem taşır. Bununla birlikte tercih edilen diş mücevheri modelinin hangi materyalden üretildiği önemlidir. Eğer çok hassas bir materyalden üretildiyse ağız ve diş temizliği için yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanımı gerekebilir. Bu konuda diş hekiminize danışabilirsiniz. Diş hekiminiz kullanabileceğiniz diş fırçası ve diş macunu için size bazı önerilerde bulunabilir. Bu sayede bir yandan ağız ve diş temizliğini aksatmadan yerine getirmiş olursunuz ve diğer yandan da kullanılan diş aksesuarının çizilmesini ya da hasar görmesini engellersiniz. Rutin ağız ve diş kontrolleri sırasında diş aksesuarının da kontrolü gerçekleştirilir. Şayet seçtiğiniz mücevherin yapısından kaynaklı olarak özel bir bakım yapmanız gerekiyorsa bu konuda da diş hekiminizden bilgi alabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Diş Beyazlatma
Diş Mücevheri Hangi Materyallerden Yapılır?
Tamamen kişinin isteğine göre diş mücevheri üretiminde kullanılan materyaller belirlenebiliyor. Ancak seçilen materyalin ağız ve diş dokularına uyumlu olması, zararlı olmaması gereklidir. Biyo uyumluluk konusuna dikkat edilmesi kaydıyla materyal seçiminin rahatlıkla kişi tarafından yapıldığını söyleyebiliriz. Bu noktada materyal skalasının bir hayli geniş olduğunun da altını çizmek gerekir.
Uzun zamandır ve aynı zamanda günümüzde de en sık kullanılan materyallerin başında altın ve gümüş geliyor. Hem altın hem de gümüş ağız içi dokulara, dişlere ve diş etlerine zararı olmayan materyallerdir. Bu nedenle diş mücevheri üretiminde de son derece yaygın kullanılırlar. Elbette daha farklı materyallerden de üretilmesi mümkündür ancak vücudun bazı metal materyallere alerjisi olabilir. Bu nedenle alerji testi yapılmasında ve sonrasında aksesuar üretiminin tercih edilmesinde fayda olacaktır.
Merak edenler için –> Diş Dövmesi
Diş Mücevheri Fiyatları
Fiyat konusunda sabit bir rakamdan söz edilmesi mümkün olmayacaktır çünkü diş mücevheri pek çok farklı materyalden üretilebiliyor. Hem kullanılan materyal hem bu materyalin hangi dişlere uygulanacağı fiyatlar üzerinde etkili olan unsurlardır. Tercih edilen diş hekiminin deneyimi de yine fiyatlar üzerinde belirleyici olan bir diğer faktördür. Dolayısıyla diş hekimi ile bir görüşme yapmadan fiyat almanız doğru olmaz.
İlginizi çekebilir –> implant
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.