Diş Sıkma Tedavisi
Salih ÖNDER2022-11-30T23:20:17+03:00Yazı İçeriği
ToggleDiş Sıkma-Bruksizm
Uyku sırasında dişlerini gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm, stresli kent yaşamının neden olduğu rahatsızlıklardan biridir. Kısa vadede çene kaslarını etkileyen ve uzun vadede dişlerin aşınmasına neden olan Bruksizm rahatsızlığının önüne geçilmez ise dişlerdeki hasar her geçen gün artabilir. Diş sıkma problemi yaşayan kişilerin ilk yapması gereken şey bir gece plağı kullanmaktır. Gün içerisinde çene ve baş ağrısı şikâyetlerinden yakınan hastaların gece kullandıkları plaklarla diş sıkma problemi en aza indirilebilmektedir.
Diş Sıkma Neden Olur?
Diş sıkma problemi, çevresel faktörlerden kaynaklanabildiği gibi genel olarak kişisel faktörler nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bozuk çene yapısı gibi morfolojik faktörler, stres, kaygı bozuklukları gibi psikolojik nedenler, beyin travmaları gibi nörolojik sebepler, uyku bozukluğu durumları, ilaç yan etkileri, genel duygusal kişilik, gün içerisinde yaşanan stres, dengesiz beslenme gibi faktörler, bruksizm problemine neden olabilmektedir. Bazı kişilerde her uyku sırasında diş gıcırdatma yaşanabilirken, bazı kişilerde zaman zaman ortaya çıkabilmektedir.
Diş Sıkma Olarak Bilinen Bruksizm Belirtileri Nelerdir?
Diş sıkma probleminin, uyku sırasında kişinin kendisi tarafından tespit edilebilmesi zor olabilmektedir. Ancak bazı hastalar zaman zaman kendi diş gıcırdatma seslerine uyanabildiklerini aktarmaktadırlar. Hastaların birlikte yaşadıkları kişiler tarafından aktarılan öyküleri ya da uyku sonrasında görülen bazı rahatsızlıklar diş sıkma problemine dair bazı belirtileri tanımaya yardımcı olmaktadır. Uyku sırasında bilinçsiz olarak dişlerini sıkan, diğer bir ifadeyle dişlerini gıcırdatan hastalar ertesi gün kulak ön bölgesinde baş ağrısı şikâyetinden yakınmaktadırlar. Sabahları yaşanan yüz kaslarındaki yorgunluk, boyun ve hatta sırt ağrıları diş gıcırdatma probleminin belirtileri arasında yer alabilmektedir.
Bruksizm Dişlere Zarar Verir mi?
Halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm rahatsızlığı yaşayan kişilerin sık karşılaştığı problemler arasında; dişlerin zamanla aşınması sonucu meydana gelen hassasiyet problemi yer almaktadır. Soğuk ya da sıcağa karşı gelişen bu hassasiyet sonucunda kişilerin yaşam konforu olumsuz etkilenebilmektedir. Tedavi edilmeyen diş gıcırdatma problemi zamanla diş kırıklarına dahi neden olabilmektedir. Diş etlerinde çekilmelere neden olabilen diş sıkma problemi çene takılmalarına da yol açabilmektedir.
Diş Gıcırdatma Tedavisi Mümkün mü?
Dental Group Hospitadent uzman hekimleri tarafından tespit edilen Bruksizm rahatsızlığı, gece plağı ile en aza indirilebilmektedir. Gece plağı dişlerin birbirini aşındırmasını engellediği gibi gıcırdatmayla sonuçlanan yan hareketleri de en aza indirir. Böylece tedavi sürecinde dişlerdeki hasar minimuma iner.
Tedavi Sürecinde Karşılaşılabilecek Problemler Nelerdir?
Diş sıkma probleminin altında yatan neden mutlaka araştırılmalıdır. Dişlerin ilk etapta korumaya alınmasının ardından diş gıcırdatmaya neden olan stres kaynağının tespit edilmesi problemin kalıcı olarak çözülmesini sağlayabilmektedir. Tedavi sürecinde aşırı hasar görmüş çene yapısında ağrıları gidermek için kas gevşetici ilaçlardan yardım alınabilmektedir. Plak kullanımı ile aşama kaydedilmeyen vakalarda ileri tedavi yöntemleri için hastalardan radyolojik görüntüleme testleri istenebilmektedir. Yanlış diş tedavilerinin neden olduğu diş sıkma problemleri tespit edildiğinde hastalara en uygun diş tedavisi uygulanarak problemin altında yatan neden tamamen ortadan kaldırılabilmektedir.
Diş Gıcırdatma Problem Olmaktan Çıkıyor
İleri teknolojiye sahip cihazların ve malzemelerin kullanıldığı Dental Group Hospitadent şubelerine diş gıcırdatma şikâyeti ile başvuran kişiler ilk etapta uzman hekimler tarafından muayene edilir. Gerekli durumlarda radyolojik testlerle dişlerin durumu tespit edilir. Varsa diş çatlakları ya da çene yapısı görüntülenir. Hastaların dişlerine ve çene yapılarına uygun gece plağı uygulaması ile tedavi süreci başlatılır. Uzman diş hekiminin uygun gördüğü tedavi süreci boyunca dişlerin zarar görmesi engellenir. Dental Group Hospitadent hekimleri, diş sıkma probleminin altında yatan nedenin tespiti için hastalarına gerekli yönlendirmeyi yaparak yardımcı olmaktadır.
Tedavi Özeti
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.