Estetik Diş Dolgusu Nedir? Nasıl Yapılır?
Salih ÖNDER2023-05-10T14:27:58+03:00Estetik diş kavramı son yıllarda daha fazla gündeme geliyor çünkü dişlerin gülüş estetiği üzerindeki etkisi artık daha fazla biliniyor. Diş estetiğine ne kadar önem verilirse kişinin gülüşünün de o kadar güzel görünmesi mümkündür. Bu nedenle hem kadınlar hem de erkekler tarafından tercih edilebilen estetik diş hekimliği uygulamaları ile estetik bir gülüş elde edilmesi herkesin ilgisini çekiyor. Dişlerin daha güzel görünmesi için ihtiyaç duyulan tüm müdahaleler başarıyla uygulanıyor ve sonuç da hastaları mutlu etmeyi başarıyor.
Eğer siz de daha çekici ve güzel bir gülüşe sahip olmak için diş estetiğinden faydalanmak istiyorsanız, merak ettiğiniz tüm soruların yanıtını bu içerikte görebilirsiniz.
Yazı İçeriği
ToggleEstetik Diş Tasarımı Nasıl Yapılır?
Gülüş tasarımı olarak da bilinen estetik diş tasarımı kapsamında kişiye özel çeşitli işlemler uygulanır. Öncelikle genel bir muayene ile diş ve diş etlerinde problem olup olmadığı kontrolden geçirilir. Ardından kişinin diş yapısına uygun ve daha estetik bir görünüm elde etmeyi sağlayacak olan işlemler gerçekleştirilir. Her hasta için estetik diş tasarımında aynı işlemlerin yapılmasına gerek duyulmaz. Yapılacak işlemlerin kişinin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda belirlendiğini eklemeliyiz.
Estetik Diş Tasarımında Dişlere Ne Gibi İşlemler Uygulanır?
Ülkemizde estetik diş tasarımında pek çok işlem uygulanabiliyor. Bunlar arasında en sık tercih edilenler şöyledir:
Diş İmplantı
Diş kaybı yaşayan hastalar için implant uygulanması yapılarak bu sorun giderilir. Böylelikle hastalar gülüş sırasında eksik diş görüntüsünü gizleme çabasına girmez. Aynı zamanda eksik diş, çene kemiği ve komşu dişler için de tehlikelidir. Mutlaka bu problemin ağız ve diş sağlığı açısından da giderilmesi gerekir. Ancak eksik diş sorunu olmadığında estetik diş tasarımına implant uygulamasının eklenmesine de gerek olmaz.
Çürük Tedavisi
Kimi zaman hastalar henüz ağrı yapmadığı için dişlerinde çürük olduğunu fark etmeyebiliyor. Diş estetiğinden önce yapılan muayenede diş hekimi tarafından bu sorun anlaşılıyor. Dolayısıyla çürüğün temizlenmesi ve ardından dolgu uygulamasının yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Her çürük diş için mutlaka kanal tedavisi uygulanması gerekmez. Sadece bazı çürüklerde bu işleme gerek duyulduğunu ekleyelim.
Diş Kaplamaları
Daha estetik ve daha güzel bir diş görünümüne sahip olmak isteyen hastalar için diş kaplamaları da tercih edilebiliyor. Dişlerin ön yüzeyini kaplamak amacıyla gerçekleştirilen bu işlemde dişlere daha beyaz bir görüntü de kazandırılabilir. Dişlerinde renk değişikliği olanlar, aşınmış diş görünümüne sahip olanlar, düzensiz ve hizalanması sıkıntılı bir diş yapısı olanlar için diş kaplamaları tasarıma dahil edilebilir. Böylelikle daha düzgün sıralanmış, lekesiz ve estetik açıdan da daha güzel görünen bir diş yapısına sahip olmak mümkün olacaktır. Günümüzde diş kaplamaları arasında son derece doğal bir görünüm sunanlar da var.
Diş Beyazlatma
Dişlerde pek çok nedene bağlı olarak sararma, kararma, lekelenme meydana gelebiliyor. Estetik açıdan kötü bir görüntüye neden olan bu durumu ortadan kaldırmak için diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilebilir. Diş estetiğinde en sık tercih edilen yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Daha beyaz ve daha temiz görünen bir diş yapısına sahip olmak isteyenler için diş rengini beyazlatan profesyonel teknikler uygulanabilir.
Diş Teli
Diş teli de tıpkı implant gibi her hasta için mutlaka uygulanan bir teknik değildir. Sadece dişlerinde çapraşık bir yapıya sahip olanlar, diz hizalanması ile ilgili sorun yaşayanlar için tercih edilir. Çapraşık diş yapısının sadece çocukluk döneminde düzeltilebileceği bilgisi doğru değil. Yetişkinler için de diş teli ile bu sorunun giderilmesi sağlanabiliyor. Dolayısıyla estetik ve güzel bir gülüşe sahip olmak için söz konusu sorunu ortadan kaldırmaya yönelik olarak diş teli ile tedavi uygulanması da gerekebiliyor.
Kişiye Özel Gülüş Çeşitleri Nelerdir?
Çok sayıda farklı gülüş çeşidi bulunuyor olsa da estetik diş uygulamalarında en çok tercih edilenleri 3 farklı kategoride ele alabiliriz.
Çekici Gülüş
Bu gülüş çeşidinde ön dişler daha fazla ön plandadır. Kişinin daha genç ve daha çekici görünmesini sağlayan gülüş şekli olduğunu, estetik diş uygulamalarında sıklıkla tercih edildiğini söyleyebiliriz.
Entelektüel Gülüş
Dişler aynı seviyededir ve bu da olgun, anlamlı bir gülüş edası yaratır. Ön dişler de diğer dişler ile aynı hizada olur.
Sportif Gülüş
Oldukça fazla ilgi gören gülüş çeşitlerinden biridir. Orta kesici dişlerin yan kısımlarında bulunan dişlerden bir miktar daha uzun olduğu görünüm elde edilir.
Estetik Diş Fiyatları Ne Kadardır?
Daha estetik ve daha güzel bir gülüşe sahip olmak isteyenler için estetik diş fiyatları da önem taşıyor. Ancak bu uygulamalarda sabit bir fiyatlandırmadan söz edemeyiz. Nedeni ise daha önce de belirttiğimiz gibi her hasta için aynı işlemlerin yapılmıyor olmasıdır. Genel bir değerlendirme sonrasında ne gibi işlemlerin yapılacağı belirlenir ve hastanın da onaylaması durumunda bir planlama gerçekleştirilir. Fiyatın ancak bu sürecin ardından belirlenmesi mümkün olacaktır.
Örneğin eksik diş problemi olduğunda ve implant yapılması gerektiğinde fiyat bir miktar daha yüksek olur. Ancak bazı hastalarda bu işleme gerek olmaz. Dolgu yapılması ya da kanal tedavisi yapılması da gerekmez. Haliyle fiyat daha düşük rakamlara tekabül eder. Sonuç olarak muayene olmadan fiyat bilgisi iletmek doğru olmayacaktır.
Kimler Diş Estetiği Yaptırabilir?
Öncelikle estetik diş uygulamalarından faydalanarak daha güzel bir gülüşe sahip olmak isteyen herkesin randevu alabileceğini belirtelim. Kişinin ağız yapısına ve diş yapısına uygun olan gülüş tasarımının gerçekleştirilmesi temel amaçtır. Bu noktada kimlerin estetik diş uygulamalarından faydalanabileceği konusunda birkaç örnek verebiliriz:
- Kendi gülüşünü beğenmeyenler
- Gülüş sırasında dişlerinin görünmesinden endişe edenler
- Gülerken ağzını eliyle kapatma ihtiyacı duyanlar
- Gülümseme sırasında üst dudağın altında diş etleri fazla oranda görünenler
- Dişlerinin görüntüsünden ya da renginden memnun olmayanlar
- Dişlerinde çapraşık bir görünüm olanlar
- Sadece ön dişlerinin görüntüsünden rahatsız olanlar
- Daha güzel bir gülüşe sahip olmak isteyenler
Tek Seansta Diş Estetiği Nedir? Ne Kadar Sürer?
Bazı hastalarda estetik diş uygulaması sadece tek bir seansta tamamlanabilir. Özellikle dişlerde büyük bir problemin olmaması durumunda tek seans ile başarılı bir netice elde edilebiliyor. Ancak tek seansta estetik diş uygulamaları için herkesin uygun bir aday olduğundan söz edemeyiz. Bazı işlemlerin tek seansta tamamlanması mümkün olmadığından birkaç seansa daha ihtiyaç duyulabilir. Diş hekiminiz ile görüştüğünüzde işlemlerin tamamlanması için kaç seans gerektiği konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Diş Estetiği Ne Kadar Sürer?
Her hastada estetik diş uygulamalarının süresi aynı değildir. Hastaların daha güzel ve daha estetik bir gülüşe kavuşmaları için ihtiyaçları olan işlemler değişebiliyor. Bu nedenle toplamda gereken süre de her hasta için farklı olacaktır. Bazı işlemler sadece tek bir seansta tamamlanabiliyor. Bazı işlemlerin tamamlanması ise birkaç haftayı bulabiliyor. Uygulamalara başlanmadan önce diş hekiminiz diş estetiğinin ne kadar süreceğine dair size bilgi verecektir.
Ön Diş Estetiği Nasıl Yapılır?
Sadece ön dişlerde mevcut olan yapısal sorunların giderilmesine yönelik işlemler estetik diş uygulaması kapsamında yapılabilir. Ön dişler arasındaki açıklığın fazla olması, dişlerde eğrilik olması ya da eksiklik olması gibi durumlarda ön diş estetiği tercih ediliyor. Aynı zamanda estetik diş uygulamaları kapsamında ön dişlerdeki lekelenmelerin, kırık ya da çürüklerin giderilmesi de sağlanabilir. Diş estetiğine dair merak ettiğiniz konuları ve soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Merak edenler için –> Hoolywood smile
Estetik dolguların avantajları nelerdir?
Estetik dolguların hem uygulama sırasında, hem de sonraki aşamalarda çeşitli avantajlara sahip olduğu söylenebilir. Uygulama sırasındaki en önemli avantajlarından ilki pratik ve hızlı bir şekilde yapılabilmesidir. Beyaz dolgu;
- Aynı seansta çok sayıda dişe uygulanabilmekte ve tedavi tek seansta tamamlanabilmektedir.
- Rengi kişinin doğal diş rengine göre ayarlanabildiğinden son derece estetik bir görünüm sunar.
- Tedaviden kısa süre sonra hastalar tarafından kullanılabilmesi önemli bir avantajdır.
- Cila ve temizlik için yeni bir seansa gereksinim yoktur ve dolgunun yapıldığı seansta bu işlemler de uygulanabilir. Bu da zamandan tasarruf sağlar.
- Amalgam dolgulara göre estetik olarak son derece iyi sonuçlar elde edilir.
- Dişle kimyasal bağla bağlandığından son derece dayanıklıdır ve amalgam dolgularda görülen bağlantı yerlerinden çürüme olasılığı daha düşüktür.
- Amalgam dolguların aksine estetik dolgunun ön dişler de dahil tüm dişlere uygulanması mümkündür.
- Amalgam dolgular metal olduklarından genleşerek dişte çatlaklara neden olabilirler. Ayrıca içerdikleri civa nedeniyle sağlık riski oluşturabilecekleri düşünülmektedir.
- Kompozit dolgu, porselen ve altın dolgulara göre daha ekonomiktir ve tek seansta tamamlanabilmektedir.
Estetik dolgunun dezavantajları var mıdır?
Estetik dolgular dişleri boyama özelliği olan çay, kahve, kola, sigara gibi maddelerin kullanımı sonucu renk değişikliğine ve lekelenmeye uğrayabilmektedir. Bu nedenle estetik dolgu yaptırdıysanız bu tür dişleri boyama özelliği olan maddelerden uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle ön dişlerde dolgunuz varsa renk değişimi hiç de hoş olmayan bir görüntüye neden olacaktır. Dolgu işleminden sonraki ilk 48 saat renk değişimine en hassas dönemdir ve özellikle bu süre zarfında ilgili maddelerden uzak durmak daha önemli olmaktadır.
Kompozit dolgu tedavisinden sonra dişlerde hassasiyet gelişebilir. Bu durum genellikle kısa süreli olsa da bazı vakalarda uzun süre geçmeyen hassasiyet yaratabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız diş hekiminize görünmeniz gerekecektir.
Kompozit dolgular son derece sağlam olmasına rağmen halen daha doğal diş minesinin dayanıklılığında değillerdir. Bu sebeple fındık kırmak, tırnak yemek, gazoz kapağı açmak, kalem ısırmak gibi davranışlar dolgunun zarar görmesiyle sonuçlanacaktır.
Çok fazla doku kaybına uğramış, kanal tedavisi görmüş dişlerde kompozit dolgular yetersiz kalmakta porselen, zirkonyum gibi maddelerden kaplama yapılması gerekebilmektedir. Nadir de olsa kompozit dolgularda sertleşme esnasında bir miktar büzülme olabilmektedir. Bu da bitişiğindeki dişlerle dolgulu diş arasında boşluk oluşmasına ve dolgunun yetersiz kalmadına neden olmaktadır.
Kompozit dolgu maddesi yıllar içinde de büzülme eğilimi gösterir. Bunun sonucunda dişle dolgu maddesi arasında boşluklar oluşur ve bu durum sızıntıya yol açar. Bu sızıntı, dişlerde çürüklerin oluşumuna zemin hazırlar. Bu sebeple belli aralıklarla diş hekimi kontrollerine gidilmeli ve gerekli durumlarda dolguların yenilenmesi sağlanmalıdır.
İlginizi çekebilir –> Porselen kaplama
Estetik dolgunun ömrü ne kadardır?
Estetik dolguların dişlere, diş etlerine ya da genel sağlığa olumsuz bir etkisi yoktur. Dişlere dolgu yapıldıktan sonra dişlerin özenle fırçalanması ve düzenli olarak diş ipi kullanılması ağız ve diş sağlığını korumada önemlidir. Kompozit dolgular doğru kullanıldığı sürece uzun yıllar sağlam kalmaktadır. Son teknolojiye hazırlanan dolgu malzemesi sayesinde oldukça dayanıklı bir yapıya sahip olsa da halen doğal dişler kadar sağlam yapıda değildir. Bu nedenle özellikle sert besinlerle zorlandığında ömürleri kısalabilmektedir. Örneğin bu dişlerle buz kırılması dolguya zarar verebilir. Estetik dolguların kullanım süresi çeşitli faktörlere dayalı olarak değişiklik gösterir. Bu faktörlerden bazıları;
- Dolgu maddesi olarak kullanılan malzemenin kalitesi,
- Dolgunun uygulanma şekli ve büyüklüğü,
- Hastanın diş bakım ve beslenme alışkanlıkları şeklinde sıralanabilir.
Estetik dolgular, sayılan faktörlere bağlı olarak 8-10 sene ya da daha fazla sürelerle kullanılabilmektedir. Yapılış süresi de diş sayısına ve dişlerin durumuna göre değişmekte olup, muayene sonrası Diş Hekimi tarafından belirlenmektedir.
Estetik dolgu hangi durumlarda yapılır?
Estetik dolgu, dolgu gereksinimi olan tüm durumlarda uygulanabilmektedir. Dişlerde oluşan çürüklerde, kırık ya da aşınmış dişlerin tedavisinde ya da renk değişikliğine uğramış dişlerin rengini düzeltmek amacıyla estetik dolgu yapılabilir. Dişler arasındaki boşlukları kapatmak ya da kanal tedavisi sonrası dişleri doldurmak için de kompozit dolgu kullanılmaktadır.
Bilgi sahibi olun –> Zirkonyum kaplama
Tedavi Özeti
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.
Sıkça Sorulan Sorular
Uzun seyahatlerde bol su içmek, şekersiz sakız çiğnemek ve atıştırmalık olarak kabuklu yemişleri tercih etmek dişlerinizi korumanıza yardımcı olur.