Full Ağız Diş Tedavisi Nedir?
Salih ÖNDER2024-08-04T03:51:58+03:00Full ağız diş tedavisi alt ya da üst çenedeki dişlerin kaybedilmesi ya da bu dişlerin çekilmesi gerektiğinde uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Hangi nedenle olursa olsun çok sayıda dişin kaybedilmesi halinde bazı problemler ortaya çıkar. Beslenme sorunları bu problemlerin başında gelir. Aynı zamanda hastalar konuşurken de bazı seslerin düzgün çıkmamasından yakınır. Elbette eksik dişlerden kaynaklanan özgüven sorunlarını, bu hastaların toplum içinde konuşmak ya da gülümsemekten kaçındıklarını da göz ardı etmemek gerekir.
Eksik dişlerin yeniden hastaya kazandırılması ve eksik dişten kaynaklanan sorunların giderilmesi için uygulanan tedavilerden biri de full ağız diş tedavisi işlemidir. Hastanın yeniden estetik bir gülümsemeye kavuşmasının yanı sıra diş fonksiyonlarını geri kazanması adına da bu tedavinin önemli olduğunu belirtmeliyiz. Tedavinin nasıl yapıldığını, avantajlarını ve dezavantajlarını ele alacağız. Ayrıca merak edilen tüm konulara açıklık getireceğiz ve ilk olarak tam ağız ve diş tedavisi kapsamında hangi işlemlerin yapılabildiğini aktaralım.
Yazı İçeriği
ToggleFull Ağız Diş Tedavisi Uygulamaları
Hastaların full ağız diş tedavisi kapsamında ihtiyaçları olan işlemler değişebiliyor. Bu tedavi tamamen hastaya özel olarak planlanıyor ve sadece hastaların daha sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşması için gerekli olan işlemler gerçekleştiriliyor. Ancak tedavinin yapılabilmesi çene kemiğinin belirli bir yapıda olması gerektiğini ekleyelim. Bunun için de tedavi öncesinde mutlaka çene kemiklerinin durumunun röntgen ile değerlendirilmesi gereklidir.
Çoğunlukla full ağız diş tedavisi kapsamında yapılan işlemlere şu örnekleri verebiliriz:
- İmplant uygulamaları
- Çürük ve kanal tedavisi
- Ortodontik tedavi
- Diş eti hastalıkları tedavisi
- Diş çekimi
- Dolgu işlemi
- Köprü diş işlemi
- Diş beyazlatma
- Diş kaplama
Yukarıda sıraladığımız işlemlerin tamamının uygulanmadığını, sadece hastaların ihtiyacı olan işlemlerin tercih edildiğini ve dolayısıyla hastaya özel bir tedavi planlamasının yapıldığını hatırlatmak isteriz.
Full Ağız Diş Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavi öncesinde yapılan muayenede hasar gören, çürüyen dişler belirlenir. Eğer dişler kurtarılabilecek durumdaysa çürük tedavisi ve dolgu uygulamaları tercih edilir. Fakat dişin kurtarılması mümkün değilse bu durumda diş çekimi işleminin yapılması gerekir. Tüm dişlerin çekilmesi gerekiyorsa bu durumda full ağız diş tedavisi uygulanabilir. Sadece bir ya da birkaç dişin çekilmesi gerektiğinde bu tedaviye gerek olmaz çünkü protez diş ya da implant uygulamaları ile bir ya da birkaç diş eksikliğinin giderilmesi mümkündür.
Genel olarak tedavinin şu aşamalarla gerçekleştiğini söyleyebiliriz:
Muayene
İlk olarak ağız ve diş muayenesi yapılmalıdır. Bu sayede dişlerin genel durumu incelenir, diş eti hastalıklarının olup olmadığı belirlenir. Aynı zamanda röntgen çekimi ile çene kemiklerinin durumunun da gözden geçirilmesi gerekir.
Tedavi Planlaması
Hastanın ihtiyacı olan tedaviler belirlenir ve bir planlama yapılır. Hangi işlemlerin yapılacağı ve bu işlemlerin sırası belirlenir. Bu sırada hastanın beklentilerinin de taleplerinin de dinlenmesi önemlidir. Hastanın bu tedaviden ne beklediği netleştirilmelidir.
Ölçü Alınması
Eğer çekilmesi gereken diş yoksa ya da bir diş eti hastalığı tedavisi gibi çeşitli tedavilerin uygulanması gerekmiyorsa ağız içerisinden bazı ölçüler alınır. Bu ölçüler, protezin hastanın ağzına birebir uygun olması için gereklidir.
Protez Hazırlanması
Alınan ölçüler doğrultusunda hastanın alt ve üst çene yapısına uygun biçimde protezler hazırlanır. Ne tür protezlerin hazırlanacağına daha önce karar verilmiş ve diş rengi de hastaya uygun şekilde seçilmiş olur.
Protezin Takılması
Son aşamada laboratuvar ortamında hazırlanan protez takılır ve hastanın kontrol etmesi istenir. Hasta bir rahatsızlık duymazsa tedavi de tamamlanmış olur. Elbette tedavi kapsamında sıraladığımız işlemlerden daha farklı uygulamaların da yapılması mümkündür.
Full Ağız Diş Tedavisi Kimlere Yapılır?
Eğer ağız içerisinde çok sayıda diş kaybı mevcutsa bu hastalar için full ağız diş tedavisi tercih edilebilir. Çoklu diş kayıplarında hastalar kimi zaman hareketli protezler kullanmak istemiyor. Bu nedenle sabit protez diş tedavilerine yönelmek gerekebiliyor. Sabit protez diş isteyen hastalar da full ağız diş tedavisi uygulamalarından faydalanabilir. Ağız içerisinde genel olarak çoklu diş çürüklerinin olması gibi durumlarda da bu tedavinin uygulanabileceğini ekleyelim. İmplant tedavisinden faydalanmak isteyenler için de ideal bir tedavi seçeneğidir. Sonuç olarak özellikle eksik diş probleminden en kısa zamanda ve en başarılı tedaviyle kurtulmak isteyenlerin bu tedaviye yönelmesi mümkün olabilir.
Full Ağız Diş Tedavisinin Avantajları
Pek çok açıdan ele alındığında full ağız diş tedavisi avantajlarıyla dikkat çeken bir tedavi prosedürüdür. Bu tedavinin sağladığı avantajlara şu örnekleri verebiliriz:
- Eksik diş problemi olan hastalarda bu sorunun giderilmesi sayesinde diş fonksiyonları yeniden kazanılmış olur. Bu hastalar daha estetik ve güzel bir gülümsemeye kavuşmakla birlikte beslenme ve konuşma sırasında eksik dişten kaynaklanan sorunlardan kurtulurlar.
- Dişlerin fonksiyonel anlamda iyileştirilmiş olması sayesinde daha önce yaşanan pek çok sıkıntı ortadan kalkar. Konuşma sırasında bazı seslerin yanlış çıkması ya da yemek yeme sırasında bazı rahatsızlıklar yaşama gibi problemlerin tamamı giderilmiş olur.
- Tedaviye başlanmadan önce yapılan ağız ve diş muayenesi sayesinde başlangıç aşamasında olan diş ya da diş eti sorunları fark edilir. Bu sağlık sorunları büyümeden ve ilerlemeden tedavisi yapılmış olur.
- Tedavi kapsamında estetik kaygılar da dikkate alınır ve doğal bir görünüm elde edilir. Protez diş uygulamalarında da olabildiğince hastanın gerçek diş rengine uygun olan renk seçenekleri tercih edilir. Sonuç olarak tedavi tamamlandığında doğal ve estetik bir diş görünümü beklentisi karşılanmış olur.
Full Ağız Diş Tedavisinin Dezavantajları
Genel bir değerlendirme yapıldığında full ağız diş tedavisi dezavantajları olan bir tedavi prosedürü değildir. Yalnızca bazı hastalarda tedavi süreci uzundur. Çok sayıda problemin olması ve bu problemlerin tamamının giderilmesi için belirli bir zaman ihtiyaç olur. Ancak tedavinin uzun soluklu olması sadece bazı hastalar için geçerli bir durumdur. Bunun dışında söz edebileceğimiz bir dezavantaj yoktur.
Merak edenler için –> Sabit Protez
Full Ağız Diş Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Pek çok durumda hastaların full ağız diş tedavisi işleminden faydalanması mümkün olur. Öncelikle ağız içerisinde eksik diş sayısının önemli olduğunu belirtelim ve çok sayıda eksik diş sorunu olanlar için ideal tedavilerden biridir. Eksik diş sorunu giderilmediğinde çene kemiği ve diş dizilimi ile ilgili sorunlar da yaşanmaya başlanır. Dolayısıyla hastaların bu sorunu ciddiye almasını öneririz.
Bunun yanı sıra dişlerin büyük bölümünde çürümeler meydana geldiğinde ya da ağız ve diş sağlığında belirgin bir kötüleşme tablosu varsa devreye full ağız diş tedavisi girebilir. Ağız ve diş temizliğinin, bakımının uzun süre ihmal edilmiş olması durumunda da pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu sorunların tamamının giderilmesi için çoklu restorasyonlara gereksinim olur. İşte böyle zamanlarda da tam ağız ve diş tedavisinin uygulanması tercih edilebilir.
İlginizi çekebilir –> Çıtçıtlı Protez
Full Ağız Diş Tedavisi Fiyatları
Bu tedaviden faydalanmak isteyenler net bir full ağız diş tedavisi fiyatı bilgisi almak istiyor. Ancak her hasta için fiyat aynı olamaz ve buna bağlı olarak sabit bir fiyatlandırmadan söz edemeyiz. Tedavi kapsamında hangi işlemlerin yapılacağına karar verilmelidir. Bunun için de hastanın muayene edilmesi gerekir ve beraberinde hastanın beklentilerinin ve taleplerinin de belirlenmesi önemlidir. Sonrasında bir tedavi planlaması yapılır. Bu planlama kapsamında hangi işlemlerin ya da tedavilerin yapılacağına bağlı olarak fiyat belirlenir. Hastanın fiyatı onaylaması durumunda tedaviye başlanır. Fiyat konusunda bilgi almak ve tam ağız tedavisi için randevu talep etmek isterseniz bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> implant
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.