Gömülü Diş Çekimi Nedir?

Tedaviler

Gömülü Diş Çekimi Nedir?

Gömülü diş çekimi herhangi bir dişin diş etini yararak sürememesi yani çıkamaması durumunda devreye giren bir işlemdir. Bu dişler “gömülü diş” olarak adlandırılır ve sürememesi durumunda hastada çeşitli şikayetlere neden olabilir. Gömülü diş durumu sadece dişin tamamının diş etinin altında kalması değildir. Dişin bir kısmının çıkması, bir kısmının ise diş etinin altında kalması da bu isimle adlandırılır ve bu gibi durumlarda da gömülü diş çekimi işleminin yapılması gerekebilir.

Ağız içerisindeki herhangi bir dişte bu durum meydana gelebilir ancak çoğunlukla 20’lik dişlerde bu sorunla karşılaştığımızı belirtelim. Yirmi yaş dişleri 17 yaştan sonra çıkmaya başlar ancak her insanda çıkması normal bir süreçte olmayabilir. Bazı kişilerde gömülü kalır ve çeşitli şikayetlere neden olduğundan ya da diğer dişlere zarar verdiğinden çekilmesi gerekebilir. Gömülü diş ve dişin çekilmesi hakkında merak edilen, herkes tarafından bilinmesi gereken unsurları aktaracağız. İlk olarak diş çekiminin nasıl yapıldığını aktaralım.

Gömülü Diş Çekimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle muayene ve röntgen çekimi ile dişin gömülü olduğunun belirlenmesi gerekir. Sonrasında diş çekimi planlaması yapılır ve gömülü diş çekimi işlemine başlanır. Bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bu sayede hastanın herhangi bir acı hissetmesinin engellenmesi mümkün olur. Diğer dişlerin çekilmesinden daha uzun süren gömülü diş çekimi işleminin cerrahi bir girişim olduğu bilinmelidir.

Anestezinin etkisini göstermesinin ardından diş çevresindeki doku kaldırılır. Ardından kemik doku kaldırılır ve dişin olabildiğince tek parça halinde çıkarılması amaçlanır. Eğer tek parça halinde çıkarılması komşu bölgelere zarar verecekse birkaç parçaya ayrılır ve parçalar halinde ağız içerisinden tahliye edilir. Sonrasında işlem yapılan bölge kapatılır ve diş etine dikiş atılır. Bu sayede operasyon tamamlanmış olur.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Her hastada gömülü diş durumu bir belirti vermeyebilir. Bazı kişilerde hiçbir semptoma neden olmadığını da belirtelim. Eğer bu kişilerde gömülü dişten kaynaklı olarak ağız içi dokular ve diğer dişler zarar görmüyorsa gömülü diş çekimi yapılmasına da gerek olmaz. Ancak bazı hastalarda da hafif ya da şiddetli düzeyde şikayetler meydana gelebiliyor. Bu belirtiler kalıcı olabildiği gibi ara ara da yaşanabiliyor.

En yaygın belirtinin beslenme sırasında gıdaları çiğnemekte zorlanma yaşanması olduğunu söyleyebiliriz. Yaşanan diğer yaygın belirti ise ağrıdır. Ağrı hafif, orta düzeyde ya da şiddetli olabilir. Daimi olabildiği gibi sadece beslenme sırasında da hissedilebilir. Ağrı yaşayan hastaların çok büyük bir bölümünde şişlik ve kızarıklık semptomu da gözlemleniyor. Kimi zaman yaşanan ağrının komşu dişlerde de hissedilmesi söz konusu olabiliyor.

Diş etlerinde kanama olması da bir diğer belirtidir. Bu hastalar ağızda kötü bir koku olmasından da şikayet ederler. Nedeni ise ağız içerisinde biriken bakterilerdir. Maalesef gömülü diş bakterilerin birikmesi için uygun bir zemin hazırlıyor. Bakteri birikimi kötü kokunun yanı sıra diş eti hastalıklarına ve diş çürümelerine de sebebiyet verebiliyor.

Dişin kısmen gömülü olması durumunda meydana gelen belirtilere ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Ağzı açmakta zorluk çekme
  • Baş ve çene bölgesinde ağrı olması
  • Dişin sürmesi gereken yerde bir boşluk oluşması
  • Diş etlerinde ağrı ve çoğu zaman ağrıya eşlik eden hassasiyet
  • Ender durumlarda lenf bezlerinde şişme olması

Gömülü Diş Türleri Nelerdir?

Gömülü dişin türleri dişin pozisyonuna bağlı olarak belirlenir. Ne tür bir gömülü dişin olduğu ise diş hekimi tarafından gömülü diş çekimi işleminde dikkate alınır ve buna göre bir diş çekim tekniği belirlenir. Gömülü diş türleri ise 4 farklı grupta ele alınır.

Yatay Gömülü Diş

Yatay gömülü diş, diş etinden çıkamaz ve diş etinin altında yatak bir pozisyonda durur. Diğer dişlerin sıkışmasına neden olduğu için çekilmesi gerekir. Ayrıca şiddetli ağrıya da neden olan bir gömülü diş türüdür.

Dikey Gömülü Diş

Bu türde aslında diş sürmek için doğru pozisyonda olur ve buna bağlı olarak da komşu dişlere baskı yapmaz, diğer dişleri sıkıştırmaz. Şayet hastada bazı şikayetlere neden olmuyorsa çekilmesi de gerekmez.

Mesial Gömülü Diş

20 yaş dişlerinin ağzın ön tarafına doğru çıkması ya da bu yöne doğru baskı yapması durumudur. Son derece yaygın görülen bir gömülü diş türü olduğunu söyleyebiliriz.

Distal Gömülü Diş

Dişin çıkış açısı ağzın dış kısmına doğru değildir, iç kısmına doğru yani boğaza doğrudur. Genelde hastada şikayetlere neden olur ve çekilmesi gerekir.

Gömülü Diş Sebepleri

Hastalar sıklıkla gömülü diş çekimi kararı alındığında dişin neden gömülü olduğunu merak ediyor ancak bunun nedeninin belirlenmesinin son derece zor olduğunu söylemeliyiz. Genellikle erken yaşlarda diş travmasının yaşanması ya da süt dişlerinin düşmesi gereken dönemde düşmemesi gömülü dişin en yaygın nedenleridir. Bazı hastalarda da normalden daha büyük bir dişe sahip olmak da nedenler arasında yer alır. Anormal bir diş büyümesi söz konusu olduğunda dişin sürmesi de zorlaşır ve tam ya da kısmen gömülü diş durumu ortaya çıkabilir. Gömülü diş durumu genellikle 20 yaş dişlerinde görülse de sıraladığımız bu nedenlerden kaynaklı olarak köpek dişlerde de ortaya çıkabiliyor. Son olarak genetik nedenlerle de bu sorunun meydana gelebildiğini ekleyelim.

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalarda gömülü diş çekimi sonrasında iyileşme süresi farklı olabilir. Çünkü dokulardaki iyileşme hızı her hastada farklıdır. Operasyondan sonra ilk 24 saat kritiktir ve bu sürede kesinlikle tütün ürünleri kullanılmamalı, alkol alınmamalıdır. Ağız içi hijyene dikkat edilmesi gerekir ve operasyondan 24 saat geçtikten sonra dişler fırçalanabilir. Ancak işlem yapılan bölgeye bastırılmamalı, diş fırçası ile bu bölgeye temas edilmemelidir.

Hastaların elle gömülü diş çekimi yapılan bölgeye dokunması enfeksiyona neden olabilir. Anestezi ilacının etkisi geçtikten sonra hafif ağrı olabilir, bu durum normaldir ancak dayanılmaz düzeyde bir ağrı olursa ya da ağrının şiddeti giderek artarsa mutlaka diş hekiminize başvurmalısınız. Ağrının yanı sıra hafif şişlik de olabilir ve bu şikayetlerin tamamen geçmesi 1 hafta ila 3 hafta arasında bir süreyi gerektirebilir.

İlginizi çekebilir –> Kanal Tedavisi

Gömülü Diş Çekimi Sonrası Alveolit Oluşur mu?

Alveolit olarak adlandırılan durum tedavi sırasında müdahale edilen bölgede iltihaplanmanın meydana gelmesidir. Elbette gömülü diş çekimi sonrasında oluşması ihtimaller dahilindedir. Özellikle hastanın diş hekimi tarafından yapılan uyarıları dikkate almaması bu sorunun meydana gelmesine yol açabilir. Bununla birlikte gömülü diş çekimi sonrasında hastanın tütün ürünleri kullanması, işlem yapılan bölgeye yabancı cisim kaçması, oluşan kan pıhtısının bozulması en yaygın nedenlerdir. Hastanın elle işlem yapılan bölgeye dokunması gibi enfeksiyona neden olabilecek davranışlar da alveolite sebebiyet verebilir.

Şayet alveolit gelişirse şiddetli ağrı da meydana gelir. Çeneyi tam olarak açmakta zorlanma, aşırı düzeyde hassasiyet olması ya da lenf bezlerinde şişme meydana gelmesi ise diğer belirtilerdir. Bu durumda mutlaka zaman kaybetmeden diş hekimiyle görüşmek gerekir. Bu sayede gerekli müdahale yapılır.

Bilgi sahibi olun –> Diş Çekimi

Gömülü Diş Çekimi Fiyatları

Hangi dişin çekileceği ve hangi yöntemle gömülü diş çekimi işleminin gerçekleştirileceğine bağlı olarak fiyatlar değişir. Tercih edilen diş kliniği ve diş hekiminin tecrübesi gibi unsurların da fiyatları etkileyebileceğini belirtelim. Bu nedenle sizlere net bir fiyattan söz edemiyoruz ancak randevu alarak gömülü dişin incelenmesini sağlamanız durumunda fiyat bilgisi de size iletilir. Gömülü diş sorunu ve dişin çekilmesi hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Merak edenler için –> implant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Gömülü Diş Çekimi Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun