Köprü Diş Nedir? Nasıl Uygulanır?
Salih ÖNDER2024-07-31T17:17:30+03:00Köprü diş uygulaması eksik diş sorununu gidermeye yönelik olarak gerçekleştirilen bir tedavi seçeneğidir. Ağızdaki eksik dişi yerine koymayı hedefleyen bir diş protez tekniği olduğunu söyleyebiliriz. Eksik diş sorunu dendiğinde akla ilk olarak implant geliyor. Ancak kemik yapısı implant için uygun olmayan hastalar için alternatif tedavi seçenekleri gerekiyor ve bu durumda devreye köprü dişler giriyor.
Köprü dişler yapay dişlerdir ve eksik dişin yerine yerleştirilir. Bu işlemde komşu dişlerden de destek alınmasına ihtiyaç vardır. Çünkü köprü olan dişlerin komşu dişlerin üzerine yerleştirilen kaplamalar ile kullanıldığını belirtelim. Her hasta için bu işlemin yapılması maalesef mümkün olmaz ve kimlere köprü diş uygulamasının yapılabildiğini aktaracağız. Öncesinde “nasıl yapılır” konusuna açıklık getirelim.
Yazı İçeriği
ToggleKöprü Diş Nasıl Uygulanır?
Birkaç aşamada gerçekleştirilen köprü diş uygulaması, eksik diş sorununa başarılı bir çözüm sunar. İşlemin aşamaları ise şu şekildedir:
Muayene
Hastanın ağız ve diş yapısının genel bir kontrolden geçirilmesi gerekir. Bu sayede köprü dişler için kişinin uygun bir aday olup olmadığı da belirlenir. Özellikle diş eti hastalıkları, enfeksiyon ya da çürük diş sorunu var mı sorusunun yanıtı önemlidir. Komşu dişlerin de mutlaka gözden geçirilmesi gereklidir.
Ölçü Alınması
Eğer hasta bu işlem için uygun bir adaysa bazı ölçülerin alınması aşamasına geçilir. Çünkü köprü dişler tamamen kişinin ağız ve diş yapısına uygun olarak hazırlanır. Alınan ölçülere göre laboratuvar ortamında kaplama ve protez diş hazırlanır.
Köprünün Geçici Olarak Takılması
Kullanılacak asıl köprü dişlerin laboratuvarda hazırlanma süreci sırasında yapay dişlerin kullanımına ihtiyaç olabilir. Bu nedenle ölçü alındıktan sonra geçici dişler takılır.
Gerçek Köprü Dişlerin Takılması
Hastanın kullanacağı gerçek köprü dişler hazırlandıktan sonra geçici olan dişler çıkarılır ve köprü dişler takılır. Bunun için ko0mşu dişlerde çok hafif oranda bir tahribat yapılması gerekebilir. Böylelikle köprü dişin sabit ve sağlam bir şekilde ağız içerisinde kalması mümkün olur.
Ayarlama
Son olarak köprü dişin takılmasından sonra gerekli birkaç ayarlama yapılır. Bu da hastaların köprü dişi konforlu bir şekilde kullanması için gereklidir. Hastanın ısırma ve çiğneme fonksiyonlarını yeniden kazanmasını sağlayan ayarlamalar sonrasında işlem tamamlanmış olur.
Köprü Diş Çeşitleri
Yaygın bir şekilde tercih edilen köprü diş çeşitleri şu şekildedir:
Geleneksel Köprüler
Eksik dişin yerini alan geleneksel köprü dişler, komşu dişlerden destek alarak ağız içerisine sabitlenir.
Kantilever Köprüler
Eğer eksik dişin sadece bir tarafında komşu diş varsa bu durumda kantilever köprüler tercih edilir.
Maryland Köprüler
Metal klips ya da kanatlarla komşu dişlerden destek alınan köprü dişlerdir.
İmplant Destekli Köprüler
İmplant dişlere dayanan köprü dişlerdir.
Köprü Diş Tedavisi Kimlere Uygundur?
Kimler köprü diş için uygun bir adaydır sorusu da sıklıkla gündeme gelir. Öncelikle köprü dişlerin eksik diş sorununu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen bir işlem olduğunu belirtelim. Eksik dişten kaynaklı bazı sorunlar yaşıyorsanız ve herhangi bir nedenle implant yaptırmaya sıcak bakmıyorsanız köprü diş uygulamasından faydalanabilirsiniz. Bu sayede dişin işlevselliğini yeniden kazanmış olursunuz.
Eksik diş sorunu diş etleri için de istenmeyen bir durumdur. Diş eti sağlığını korumak isteyenler de köprü dişlerden faydalanabilir. Ancak ileri düzeyde diş eti enfeksiyonu olanlar ya da dişlerinde çürük olanlar için bu işlem yapılamaz. Öncesinde çürük diş ya da diş eti hastalıklarının tedavisinin yapılması gereklidir.
Herhangi bir nedenle ağız ve diş temizliğine, bakımına özen gösteremeyenler için de köprü diş uygulamasından faydalanılması önerilmez. Çünkü işlem sonrasında plak birikimini önlemek gerekir ve bunun yolu da ağız ile diş temizliğine dikkat edilmesidir. Köprü diş işleminin yapılabilmesi için komşu dişlerin sağlam olması da gerekir. Şayet komşu dişlerde önemli problemler varsa bu durumda köprü dişlerin tutunması zorlaşır. Randevu almanız durumunda basit bir muayeneden geçebilir ve bu işlem için uygun bir aday olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Köprü Dişin Avantajları
Hastalar için köprü diş yaptırmanın avantajları oldukça fazladır. Ön plana çıkan avantajları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Estetik açıdan beklentileri karşılayan bir işlemdir.
- Eksik diş problemini ortadan kaldırır. Bu yönüyle konuşma ve beslenme sırasında eksik dişten kaynaklanan problemleri de gidermiş olur.
- Diş sıralanması ile ilgili sorunlar köprü diş ile ortadan kalkar.
- Hastaların eksik dişten kaynaklı olarak gülümsemekten kaçınma gibi davranışlar içerisine girmesine gerek kalmaz.
Köprü Dişin Dezavantajları
Genel olarak köprü diş işleminin dezavantajlarına şu örnekler verilebilir:
- Komşu dişlerin hafif düzeyde de olsa tahrip edilmesi gerekir. Aksi halde köprü dişin sağlam bir şekilde ağız içerisine oturtulması mümkün olmaz.
- Uzun bir süre sonrasında köprü dişin değiştirilmesi gerekebilir.
- Eksik diş tedavisinde kullanılan implant ile kıyaslandığında köprü dişler implant kadar sağlam değildir.
Köprü Diş Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tedavinin başarılı olması ve tedavi sonrasında bir problem yaşanmaması için köprü diş uygulamasından sonra bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise kısaca şu şekilde özetleyebiliriz:
Ağız Hijyeni
En çok üzerinde durulması gereken unsur ağız hijyenidir. Tedavi sonrasında hastaların ağız ve diş temizliğini asla aksatmaması gerekir ve düzenli olarak dişler fırçalanmalı, diş araları ve diş yüzeyleri de diş ipi ile temizlenmelidir. Çünkü köprü diş gıda artıklarına ya da plak birikimine karşı hassastır ve ağız – diş temizliği ihmal edilirse köprü dişler zarar görebilir.
Kontroller
Köprü dişlerin tamamlanmasının ardından düzenli olarak ağız ve diş kontrollerine gidilmelidir. 6 ayda bir kontrollere gidilmesi durumunda olası ağız ve diş sorunlarının erken dönemde belirlenmesi mümkün olur. Aynı zamanda diş hekiminiz tarafından köprü dişin durumu da kontrolden geçirilir.
Sert Gıdalara Karşı Dikkat!
Sert gıdalar dişle ısırılmamalı ve çiğnenmemelidir. Her ne kadar köprü dişler son derece dayanıklı bir yapıya sahip olsalar da sert kabuklu gıdalar gibi yiyecekler dişe zarar verebilir. Aynı zamanda diğer dişlerinize de zarar verebileceği için bu davranıştan kesinlikle uzak durulmalıdır. Kalem ya da gözlük sapı ısırma gibi davranışlardan da uzak kalınması gerektiğini ekleyelim.
Diş Sıkma ve Diş Gıcırdatma Zararlı!
Diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar varsa mutlaka tedavisi yapılmalıdır. Çünkü bu alışkanlıklar gerçek dişlere, köprü dişlere ve diş etlerine zarar verir.
Alkol ve Tütün Ürünleri Kullanılmamalı!
Sadece köprü dişlerin değil tüm ağız ve diş sağlığının korunması için alkol ve tütün ürünleri kullanımından uzak kalınmalıdır. Bu alışkanlıklar dişlerin yanı sıra diş eti sağlığı için de zararlıdır. Ayrıca köprü diş tedavisinden sonra dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uyulması da büyük bir önem taşır.
Merak edenler için –> Sabit Protez
Köprü Diş Ağrı Yapar mı?
Öncelikle köprü diş tedavisinin lokal anestezi altında yapıldığını unutmamak gerekir. Bu sayede tedavi esnasında oluşabilecek ağrının ya da hassasiyetlerin önüne geçilir. Ancak anestezinin etkisinin geçmesinin ardından hastalar hafif bir ağrı ya da sızı hissedebilirler. Bu durum normaldir ve geçici olmakla birlikte çoğunlukla aynı gün azalarak ortadan kalkar. Eğer şiddetli bir ağrı hissediliyorsa ya da ağrının şiddeti artış gösteriyorsa bu durumda mutlaka diş hekiminize bilgi vermelisiniz.
İlginizi çekebilir –> implant
Köprü Diş Fiyatları
Hangi köprü diş çeşidinin tercih edildiği, kaç adet köprü diş yapılacağı ve diş hekiminin deneyimi gibi unsurlar fiyatları etkiler. Bu nedenle hastalara herkes için geçerli bir fiyattan söz edemeyiz. Ancak randevu alarak ağız ve diş muayenesinden geçmeniz halinde hem köprü diş için size özel bir planlama yapılır hem de fiyatlar hakkında tarafınıza daha net bir bilgi iletilir. Daha fazla bilgi almak ya da randevu talep etmek için iletişim sayfamız üzerinden bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Takma Diş
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.