Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Tedaviler

Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Kuron kaplama pek çok durumda dişi korumak ve doğal bir görünüm kazanmasını sağlamak amacıyla uygulanan diş hekimliği tekniklerinden biridir. Genellikle dişte kırık ya da çürük olması halinde dolgu uygulamasının yetersiz kalacağı zamanlarda bu yöntem devreye girer. Dişin hasarlı olan bölümüne bir güçlendirme çalışması yapılır. Bu yöntemin alt yapısında ise pek çok farklı materyal kullanılabiliyor. Hangi malzemenin kullanılacağına dişin durumu dikkate alınarak diş hekimi tarafından karar verilmelidir.

Çürük ya da dişte kırık olması, kuron işleminin en yaygın uygulanma nedenidir. Bununla birlikte dişte renklenme olması ve bu renklenmenin diş beyazlatma ile giderilememesi halinde de kuron kaplamalar gerçekleştirilebilir. Dişte herhangi bir nedene bağlı olarak deformelerin meydana gelmesi halinde de tercih edilebilen bir prosedürdür. Kuron kaplamayla ilgili merak edilen tüm sorulara yanıt vereceğiz ancak öncesinde nasıl uygulandığı konusunda bazı bilgileri sizlere aktaralım.

Kuron Nasıl Uygulanır?

Öncelikle diş hekimi tarafından ağız içi muayene yapılması gerekir çünkü kuron için dişlerin durumunun uygun olup olmadığı ancak bu şekilde belirlenebilir. Detaylı bir muayene yapıldığından diş etlerinde ya da diğer dişlerde bir sorun olup olmadığı da belirlenmiş olur. Eğer bir sağlık sorunu varsa önce bu problemlerin giderilmesine yönelik tedavi uygulanır. Sonrasında kuron kaplamalara yönelik işlemlere geçilebilir.

Bu tedavinin aşamaları ise şöyledir:

Muayene ve Değerlendirme

Muayene edildiğinde diş hekimi diş durumunu da detaylı bir biçimde değerlendirme şansını yakalayacaktır. Dişlerin ve dokuların kuron kaplamaya uygun olup olmadığı bu aşamada belirlenir. Aynı zamanda kullanılacak malzemeler de seçilir.

Dişlerin Hazırlanması

Bu işlemin yapılabilmesi için dişlerde az miktarda aşındırma yapılmasına ihtiyaç olur. Bu da dişlerin hazırlanması anlamına gelir. Aşındırma sadece diş yüzeyine uygulanır ve bu sayede kuronların dişe mükemmel bir şekilde tutunması da sağlanmış olur.

Ölçü Alınması

Kuronlar hastaya özel olarak hazırlanır ve bu nedenle ağız içerisinden bazı ölçülerin alınmasına gerek duyulur.

Geçici Kuron Uygulaması

Hastanın kullanacağı kuronlar laboratuvar ortamında hazırlanana kadar geçici kuronlar dişe yerleştirilir.

Kalıcı Kuron Uygulaması

Laboratuvarda hastanın uzun süre kullanacağı kuronlar hazırlandıktan sonra geçici olanlar çıkarılır ve kalıcı olan kuronlar dişe uygulanır. Kalıcı kuronların uygulanmasıyla birlikte işlem tamamlanmış olur.

Kuron Kaplama Kimler İçin Uygundur?

Kimlerin kuron işleminden faydalanabileceği sorusunun yanıtı son derece geniş bir hasta grubunu kapsar. Bu işlem hasar görmüş olan dişlerin kaplanmasında tercih edilebilir. Dolgunun yetersiz kaldığı zamanlarda hasarlı olan dişin güçlendirilmesine yönelik olarak en sık uygulanan yöntemlerden biridir. Bununla birlikte dişin şeklini, hizasını düzeltmek ve deformeleri gidermek amacıyla da son derece sık uygulandığını söyleyebiliriz.

Dişin doğal renginde kuronun üretilmesi mümkün oluyor. Bu nedenle sadece dişteki renklenmeleri gizlemek amacıyla da bu işlemin yapılabileceğini belirtelim. Metal alt yapının kullanılması mümkün olduğundan sadece ön dişlere değil arka dişlere de kuron kaplamalar yapılabilir. Genel olarak bu kaplamaların yapılabileceği durumları şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Diş hacminin dolgu için yetersiz olması
  • Dişlerin zayıf olması ve olası çatlamaların önlenmek istenmesi
  • Dişte kırık olması da hasar bulunması
  • Diş implantının kaplanmak istenmesi
  • Dişte sararmalar ya da lekelenmeler olması
  • Dişte deformelerin meydana gelmesi
  • Kanal tedavisi uygulanan dişin kapatılmak istenmesi
  • Dişin güçlendirilmek istenmesi

Sıraladığımız tüm bu nedenler dışında daha spesifik bir nedenle de kuron kaplama yapılabilir.

Kuron Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak kuron çeşitleri 4 farklı grupta ele alınır.

Empress Kuron Kaplama

Bu yöntemde bir metal materyal kullanılmaz ve bu sayede son derece doğal bir görünüm elde edilmesi mümkün olur. Seramik üzerine cam seramik yerleştirilerek uygulanan bir yöntemdir ve özellikle estetik, doğal bir görünüm isteyen hastalar için rahatlıkla tercih edilebilir.

Porselen Kuron Kaplama

Dişte aşırı oranda hasar ve kayıp olması durumunda porselen kuron kaplamaların tercih edilmesi mümkündür. Dişin şeklinin ve görüntüsünün daha güzel hale getirilmesi istendiğinde de porselen olan kuron kaplamaların devreye girdiğini belirtelim. Sadece porselen ya da metal ile porselen şeklinde uygulanması mümkündür.

Zirkonyum Kuron Kaplama

En sık tercih edilen kaplamalardan biri olduğunu söyleyebiliriz ve zirkonyum olan kuron kaplamalar da hastaların estetik görünüm beklentisini karşılamayı başarır. Oldukça sağlam bir yapıya sahip olması ise uzun süre problem yaşanmadan kullanılmalarını beraberinde getirir. Diş hekiminize bu konuda danışabilir ve hangi kaplamaların sizin diş yapınıza ya da yaşadığınız soruna daha uygun olduğunu sorabilirsiniz. En ideal olan kuron kaplamaların size önerilmesi mümkün olacaktır.

Kuron Kaplama Avantajları

Ne gibi avantajlar sunduğu konusunda bilgi almak isteyenlere kuron kaplama kazanımlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Estetik ve gayet doğal bir görünüm sunar. Dişin gerçek rengine en uygun şekilde hazırlanması mümkündür.
  • Dayanıklı malzemelerden üretildiği için sağlamlık bakımından da beklentileri karşılar.
  • Dişin yapısını korur ve dış etkenlere karşı daha dirençli olmasını destekler.
  • Dişin kaybedilmiş olan işlevlerini yeniden kazanmasını sağlar.
  • Özel bir bakım gerektirmez, rutin ağız ve diş temizliği kuron kaplamaların bakımı için yeterli olur.

Kuron Her Dişe Uygulanır mı?

Hayır, kuron kaplama işleminin her dişe uygulanması maalesef mümkün olmayabilir. Sadece gerekli olması ve dişin yapısının da bu işlem için uygun olması durumunda kuron kaplamanın uygulanabileceğini belirtelim. Diş hekimi tarafından en uygun yöntemin belirlenmesi sağlanır ve bu nedenle kuron kaplamanın uygulanamadığı zamanlarda diğer diş hekimliği tedavileri ile sorun çözülür.

Kuron Kaplamanın Dezavantajları

Elbette tüm tedavilerde olduğu gibi kuron kaplama işleminde de bazı dezavantajların olduğundan söz edebiliriz. Bu dezavantajlara ise şu örnekleri verebiliriz:

  • Bazı diş tedavileri ile kıyaslandığında bu tedavinin maliyetinin biraz daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
  • Kuron kaplamanın yapılabilmesi için dişe bir miktar aşındırma yapılmasına ihtiyaç olur ve bu da dezavantaj olarak değerlendirilebilir.
  • Uygulamada kullanılan bazı malzemelere karşı vücudun alerjik reaksiyon gösterme riski bulunur.
  • Hastaların sabırlı olmasını gerektiren bir tedavidir çünkü zaman alır.

Bilgi sahibi olun –> Çoklu Diş İmplant

Kuron ile Zirkonyum Kaplama Arasındaki Farklar

Zirkonyum diş kaplamalar ile kuron kaplama arasında bazı farkların olduğunu belirtmeliyiz. Örneğin kuron kaplamalar çoğunlukla metal materyallerden ya da seramik, porselen gibi malzemelerden yapılır. Ancak zirkonyum kaplamaların üretiminde sadece zirkonyum materyal tercih edilir. Estetik açıdan ele alındığında da bazı farkların olduğundan söz etmeliyiz. Zirkonyum kaplamalar diğerlerine göre daha estetik bir görünüm sunabilir. Bunun nedeni ise ışığı geçirme düzeyinin daha fazla olmasıdır.

Zirkonyum malzeme genel olarak kırılmaya ya da çatlamaya karşı daha dirençli bir malzemedir. Bu nedenle daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz ve dayanıklılık özelliği arka dişlerde de kullanımını mümkün kılabilir. Bir diğer fark da zirkonyumun metal içermiyor olmasıdır ve bu özelliği de alerjik reaksiyon riskinin olmadığı anlamına gelir. Uygulama süreci bakımından da bazı farkların olduğunu belirtmeliyiz. Zirkonyum kaplamalarda dişe uygulanan aşındırma işlemi çok daha az seviyededir.

İlginizi çekebilir –> implant

Kuron Kaplama Fiyatları

Diş kliniğine, diş hekiminin deneyimine ya da kaç adet dişe kuron kaplama yapılacağına göre fiyatlar değişebiliyor. Dolayısıyla her hasta için geçerli bir fiyattan söz edemeyiz ancak randevu talep edebilir, diş hekimi tarafından ağız içi muayenenin yapılmasını sağlayabilirsiniz. Sonrasında belirlenen fiyat size iletilir.

Merak edenler için –> Kırık Diş Tedavisi

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Kuron Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun