Lamine Diş Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Tedaviler

Lamine Diş Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Lamine diş kaplama porselen kaplama ya da yaprak diş gibi farklı isimlerle de biliniyor. Diş ölçüsüne göre özel olarak hazırlanan ve çok daha beyaz, pürüzsüz bir diş görünümü elde etmeyi sağlayan bu kaplamalar dişlerde milimetrik düzeyde bir inceltme yapılarak uygulanıyor. Laboratuvar ortamında hazırlanan ve ince formu nedeniyle yaprak olarak adlandırılan diş kaplama materyali inceltme sonrasında dişe yapıştırılıyor.

Dişlere yalnızca 0.3 mm – 0.7 mm oranında bir inceltme yapılarak uygulanıyor olması, yaprak diş kaplamanın doğal diş görünüm sunmasında etkilidir. Aynı zamanda porselen materyalden üretiliyor olması, ışık geçirgenliğinin yüksek olmasını sağlıyor. Böylelikle son derece estetik ve doğal bir görünüm yakalanmış oluyor. Yaprak diş kaplamalar metal materyal içermiyor ve bu da doğal görünümünde etkili olan unsurlardan biridir.

Dişlerinin sarı görünmesinden, lekelerden, çatlak ya da düzensiz diş görüntüsünden rahatsız olanlar için lamine diş kaplamaların gayet ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Elbette bazı kişiler için bu diş kaplamalar doğru bir tercih olmaz. Kimlerin bu uygulamadan faydalanamadığını aktaracağız. Hangi durumlarda problemin yaprak diş kaplama ile çözülebildiği konusunu da ele alacağız. Öncesinde işlemin nasıl yapıldığı konusuna değinelim.

Lamine Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

İlk olarak hastanın uygulamadan neler beklediğinin netleştirilmesi gerekir. Aynı zamanda mutlaka detaylı bir muayene yapılmasına da ihtiyaç vardır. Ağız içerisinde çürük diş var mı, diş etleri sağlıklı mı gibi bazı veriler muayene ile elde edilir. Bu aşamada hastanın lamine diş kaplama için uygun bir aday olup olmadığı da belirlenmiş olur. Eğer diş çürüğü, diş eti hastalığı gibi ağız ve diş sağlığıyla alakalı çeşitli problemler varsa öncelikle tedavilerin uygulanması gerekir. Ardından diş kaplama aşamasına geçilebilir.

Kaplamaların dişe uygun şekilde hazırlanabilmesi için ağız içerisinden ölçü alınmasına ihtiyaç vardır. Lamine kaplamaların her biri hastaya özel üretilir. Kaplamalar laboratuvar ortamında hazırlandıktan sonra uygulama aşamasına geçilir. Özel yapıştırıcı bir materyal kullanılarak diş yüzeyine yaprak kaplamalar yapıştırılır. Dişlerde hafif bir aşındırma yapıldıktan sonra yapıştırıcı ile diş yüzeyine sabitlenen kaplamalar uzun süre sorunsuz bir biçimde kullanılabilir. Elbette uygulama aşamasında hastanın acı hissetmesi mümkün olmaz. Diş kaplamalar, hasta bakımından gayet konforlu bir süreçte tamamlanan işlemler arasındadır.

Lamine Diş Çeşitleri Nelerdir?

Genel olarak lamine diş kaplama 2 farklı seçenek sunan kaplama türüdür. Bunlar; Kompozit lamine ve porselen lamine olarak adlandırılır.

Kompozit Lamine

Dişin rengini ve şeklini düzeltmek amacıyla uygulanan ve dişe herhangi bir zarar vermeyen kaplama türüdür. Çoğunlukla dişinde hafif çapraşıklıklar olanlar ya da diş renginden memnun olmayanlar tarafından tercih edilir. Dişe gayet estetik bir görünüm kazandıran kompozit lamine, dişlere hafif büyük bir görünüm kazandırmak istendiğinde de tercih edilebiliyor.

Porselen Lamine

Dişlerde meydana gelen renk kayıpları, lekelenmeler ya da hafif çapraşıklık durumunda porselen lamine diş kaplama tercih edilebilir. Son derece ince bir forma sahip olması nedeniyle kullanımı sırasında herhangi bir rahatsızlık vermediğini eklemek gerekir. Bu diş kaplamalar kişiye özel hazırlanır ve doğal görünüm sunması bakımından da beklentileri karşılar.

Lamine Diş Yapılmasını Gerektiren Durumlar

Hangi durumlarda lamine diş kaplama işlemine ihtiyaç duyulduğu sorusunu kısa bir liste ile yanıtlayabiliriz.

  • Dişlerde kırık ya da çatlak olması
  • Dişlerde aşınmalar olması
  • Diş aralarının ayrık olması
  • Diş beyazlatma yöntemleri ile istenen diş beyazlığının elde edilememiş olması
  • Dişlerde şekil bozukluğunun bulunması
  • Diş boyunun kısa olması
  • Dişte eğrilikler olması
  • Diş yapısına genetik olarak bazı bozuklukların bulunması

Tüm bunların yanı sıra sadece daha pürüzsüz görünen bir diş yapısına sahip olmak isteyenler de rotasını bu uygulamaya çevirebilir.

Lamine Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Öncelikle dişlere lamine diş kaplama uygulanmış olması spesifik bir bakıma ihtiyaç duyulduğu anlamına gelmez. Diş bakımı için özel materyallerin kullanımına da gerek yoktur. Sadece eskiden olduğu gibi rutin ağız ve diş bakımının lamine diş kaplama sonrasında da ihmal edilmemesi gerekir. Yapılması gerekenleri gözden geçirebilirsiniz.

  • Günde 2-3 defa dişler fırçalanmalıdır.
  • Diş fırçalama sonrasında diş ipi ile diş aralarının temizlenmesi sağlanmalıdır.
  • 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.

İşlemin yapılmasının ardından 10 gün boyunca sıcak ve soğuk yiyecek ile içecek çeşitlerine karşı bir hassasiyet gelişmesi normaldir. Bu durumun geçici olduğunu belirtelim. Bunun dışında yapılan diş kaplamaya bağlı olarak herhangi bir sorun yaşanmaz. Beklenmedik bir durumun gelişmesi halinde diş hekiminize başvurabilirsiniz.

Lamine Diş Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?

Kişinin ağız ve diş temizliğine ne kadar önem verdiğine bağlı olarak lamine diş kaplama ömrü de değişiyor. Genellikle 10 yıl ila 15 yıl arasında değişen bir süre boyunca bu kaplamalar problemsiz bir şekilde kullanılabilir. Ancak bunun için ağız ve diş temizliğine önem verilmesi gerekir. Kaplamaların herhangi bir sorun yaşanması durumunda değiştirilmesi, yenilenmesi de mümkündür.

Sıklıkla merak edilen hususlardan biri zamanla yaprak diş kaplamalarda renk değişiminin olup olmadığıdır. Bu materyaller metal içermiyor ve porselenden üretildiği için zamanla sararma ya da renklenme meydana gelmiyor. Haliyle yıllarca hiçbir sorun yaşanmadan kullanılabiliyor olmaları da bundan kaynaklanıyor. Elbette sararma ya da renklenme olmaması için kişinin günde 2-3 defa dişlerini fırçalaması önemlidir. Ağız hijyeninin ihmal edilmesi halinde hem çeşitli diş ve diş eti sorunları yaşanabilir hem de diş kaplamalar bu durumdan olumsuz etkilenir.

Lamine Diş Kimlere Yapılmaz?

Maalesef lamine diş kaplama herkes için uygun bir işlem değildir. Bazı kişilerin bu uygulamadan faydalanması önerilmez. Öncelikle ağız ve diş sağlığının kötü durumda olmaması gerektiğinin altını çizelim. Dişte çürük olması ya da bazı diş eti hastalıklarının bulunması halinde bu sorunların giderilmesi elzemdir. Ağız ve diş sağlığına kavuşulduktan sonra diş kaplama seçenekleri değerlendirilebilir.

Bununla birlikte dişte çürük olma olasılığı yüksek olan kişilere de diş kaplamanın yaptırılması önerilmez. Kişinin sağlıklı bir diş minesi yapısına sahip olması koşulu da aranır. Kimlerin bu işlemden faydalanamayacağı konusunda sizlere kısa bir listeden söz edebiliriz.

  • Geceleri diş gıcırdatma ya da diş sıkma davranışı olan kişiler
  • Tırnak yeme alışkanlığı olan kişiler
  • Kalem ya da gözlük sapı ısırma gibi sert cisimleri ısırma alışkanlığı olan kişiler
  • Daha önce kron uygulaması yapılmış olan kişiler
  • Diş üzerinde büyük bir alanda dolgusu olan kişiler

Neden diş üzerinde büyük dolgu olan kişilerin bu işlemden faydalanamadığı merak ediliyor. Yaprak diş kaplamalar dişin mine tabakasına uygulanır. Dişin en az 3 yüzeyini kaplayan dolguların olması ise mine tabakasının önemli oranda zarar gördüğü anlamına gelir. Dişin mine tabakasının az olması ise yaprak kaplamaların dişe tutunmasını engelleyen bir unsurdur. Dolayısıyla dişe tutunması noktasında ve kullanım ömrü konusunda çeşitli sıkıntılar yaşanır. Bu nedenle büyük dolgular olduğunda yaprak diş kaplamanın tercih edilmesi tavsiye edilmez.

Lamine Kaplamanın Avantajları

Yaprak diş kaplama, son yıllarda sıklıkla tercih edilen kaplama türlerinden biri haline geldi. Estetik diş hekimliğinde bu kadar fazla talep ediliyor olması ise sağladığı çeşitli avantajlardan kaynaklanıyor. Yaprak diş kaplamanın

  • Bu diş kaplamalara başlanmadan önce dişlere çok hafif düzeyde bir aşındırmanın yapılması gerekiyor. Dolayısıyla lamine diş kaplama dişe çok fazla zarar vermeden uygulanan yöntemlerden biridir.
  • Kaplamaların dişe sabitlenmesinde kullanılan yapıştırıcı materyal son derece güçlüdür. Bu da kaplamanın dişe oldukça sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar. Haliyle kaplamanın düşme ve çıkma riski düşüktür.
  • Renk değiştirmiyor olmaları yaprak diş kaplamanın en önemli avantajlarından biridir. Uzun yıllar ilk günkü kadar beyaz ve pürüzsüz görünümünü korumaya devam eder.
  • Estetik bir görünüm sergilerken aynı zamanda doğal görünüm beklentisini de karşılar. Kaplama uygulanan dişler ile gerçek dişlerin birbirinden ayırt edilmesi mümkün değildir.
  • Diş ipi kullanımına engel olmaz ve işlem sonrasında ağız – diş temizliği rutinine devam edilebilir.
  • Sadece tek bir dişe uygulanması mümkün olduğu gibi çoklu olarak da uygulanabilir.
  • Pürüzsüz bir yapıya sahip olması nedeniyle ilk günden itibaren herhangi bir rahatsızlık vermeden kullanılabilir.
  • Kırılma, germe ve çekme dirençleri oldukça yüksektir. Sağlamlık açısından ideal diş kaplama seçeneklerinden biridir ve uzun süre kullanım imkanı tanır.
  • Işık geçirgenliği yüksek olan bir materyalden üretilmeleri parlak bir görünüm sergilemelerini sağlar.
  • Dişe ve diş etlerine uyumlu bir malzemedir.
  • Tedavinin en başında nasıl görüneceği bilinir.

Lamine ve Zirkonyum Diş Arasındaki Farklar Nelerdir?

İçerisinde herhangi bir metal desteği olmayan lamine diş kaplama dişin ön yüzeyine güçlü bir yapıştırıcı malzeme ile sabitlenir. Öncesinde ise diş yüzeyinde az oranda bir aşındırma yapılır. Bu aşındırma oldukça hafif orandadır ancak zirkonyum kaplamalarda aşındırma daha fazladır. Zirkonyum kaplamanın dişe uygulanabilmesi için aşındırmanın % 40 dolaylarında olması gereklidir. Bu oran kişiden kişiye değişebilir.

Genellikle ön diş bölgesine kaplama yapılmak istendiğinde lamine diş kaplama tercih edilir. Bunun nedeni ise bir kıyaslama yapıldığında zirkonyuma göre estetiğinin çok daha yüksek olmasıdır. Zirkonyum kaplamalar ise arka dişlere rahatlıkla uygulanabilir. Çiğneme direncinin bir hayli yüksek olması nedeniyle arka dişlere zirkonyum kaplamaların uygulanması daha sık tercih edilen bir yöntemdir. Eğer dişlerde çok fazla düzeyde aşınma varsa ya da kayıp mevcutsa bu durumda zirkonyum kaplamaların tercih edilmesi gereklidir.

Çarpık Dişlere Lamine Uygulanır mı?

Çok sayıda kişi dişlerinde hafif çapraşıklık olmasından şikayet eder. Dişlerde bulunan çapraşıklık farklı düzeylerde olabiliyor. Şayet hafif oranda bir çapraşıklık varsa bu durumda lamine diş kaplama işlemi yapılabilir. Fakat çapraşıklığın belirli bir seviyenin üzerinde olması durumunda bu kaplama yönteminin tercih edilmesi önerilmez. Nedeni ise kaplamaların dişe başarılı bir şekilde uygulanmasının zor olacağıdır.

Bu kişilere önerimiz öncelikle ortodontik tedavi seçeneklerinden faydalanmaları olacak. Ortodontik tedavi ile dişlerdeki çapraşık görünümün düzeltilmesi mümkündür. Bunun için mutlaka çocukluk döneminde olmak gerekmiyor. Yetişkinlik döneminde de çapraşık diş sorunu tedavi edilebilir ve tedavi tamamlandıktan sonra diş kaplama seçenekleri değerlendirilebilir.

Lamine Diş Kaplamanın Dezavantajları

Hastalar lamine diş kaplama yaptırmadan önce bu işlemin dezavantajları hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilir. Bu kaplamaların belirgin bir dezavantajı bulunmuyor. Sadece bazı diş kaplama materyallerine nazaran biraz daha hassas olduklarını söyleyebiliriz. Bu nedenle işlemden faydalanan kişilerin çiğneme basıncına bir miktar daha fazla dikkat etmeleri gerekebilir. Porselen materyalden özel olarak laboratuvarda üretiliyor olmaları ise fiyatlarının bir miktar daha yüksek olmasını beraberinde getiriyor. Ancak yaprak diş kaplamaların sağladığı avantajlar, estetik ve doğal görünümü dezavantajlarını gölgede bırakmayı başarıyor.

Lamine Diş Kaplama Tedavisinin Süresi Ne Kadardır?

Kaç adet dişe uygulama yapılacağı ve işlem öncesi diş tedavisinin gerekip gerekmediğine bağlı olarak lamine diş kaplama süresi değişebiliyor. Çoğunlukla bu işlemin 3 gün ila 7 gün arasında bir sürede tamamlandığını söyleyebiliriz. Fakat diş kaplamadan önce çürük diş tedavisi ya da diş eti tedavisi gibi çeşitli tedavilerin uygulanması gerekiyorsa bu durumda toplam süre daha uzun olacaktır.

Bununla birlikte yaprak diş kaplama için diş ölçülerinin alınması gerekir. Çünkü kaplamalar hastaya özel olarak, özel ölçülerde üretilir. Bu nedenle tek seansta işlemin tamamlanması mümkün olmaz. Çoğunlukla işlem 2-3 seansta tamamlanır.

Tek Dişe Lamine Uygulaması Yapılır mı?

Kaç adet dişe lamine diş kaplama yapılabileceğine dair bir sınırlandırma olmadığını söyleyebiliriz. Yalnızca tek bir dişe de kaplama yapılabilir. Birden fazla sayıda dişe yapılması da mümkündür ve yaprak diş kaplama genellikle ön diş grubu için tercih edilir. Dişlerde hafif çapraşıklık olması, kırık ya da çatlak bulunması bu kaplama yönteminden faydalanmaya engel değildir. Diş hekimine danışmanız durumunda yaprak kaplamalar için uygun bir aday olup olmadığınızı kolayca öğrenebilirsiniz.

Lamine Diş Koku Yapar mı?

Doğru şekilde uygulanması ve kişinin ağız hijyenine dikkat etmesi durumunda lamine diş kaplama koku yapmaz. Olabildiğince belirli bir kalitenin üzerinde materyaller kullanılan klinikleri tercih etmelisiniz. Aynı zamanda diş kaplama tekniklerinin ardından dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş aralarının da diş ipi ile temizlenmesi önemlidir. Ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesi durumunda ağızda kötü koku oluşabilir. Bu durum diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına da neden olabilir. Dolayısıyla ağız içerisinde diş kaplama olsun ya da olmasın mutlaka ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Yaprak Laminat Nedir?

Yaprak laminat ya da yaprak laminasyonu olarak adlandırılan işlem bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi dişlerde kırık, çatlak ya da eğrilik olması gibi durumlarda devreye girer. Dişin daha estetik ve daha düzgün görünmesi için lamine diş kaplama yönteminden istifade edilebilir. Dişin ölçülerine özel olarak üretilen kaplamalar dişteki görünüm sorunlarını mükemmel bir şekilde kamufle eder.

İlginizi çekebilir –> Porselen Kaplama

Lamine Diş Kaplama Kalıcı mıdır?

Elbette lamine diş kaplama sonuçları kalıcıdır. Bu işlemde dişin ölçülerine göre özel olarak üretilen ve yaprak formunda olan kaplamalar diş yüzeyine yapıştırılır. Kullanılan yapıştırıcı ise son derece güçlüdür ve bu da yemek yeme, konuşma gibi eylemler sırasında kaplamaların çıkmasını önler. Dolayısıyla yaprak diş kaplama kalıcı bir sonuç sunar. Ancak tüm materyaller gibi yaprak diş kaplamada kullanılan malzemelerin de bir ömrü vardır. Lamine kaplamalar 10 yıl civarında bir süre boyunca herhangi bir problem yaşanmadan kullanılabiliyor.

Kişinin ağız ve diş sağlığına dikkat etmesi durumunda diş kaplamalar da uzun süre kullanılabilecektir. Bu kaplamaların ön plana çıkan özelliklerinden biri de renklenme olmamasıdır. Zamanla sararması ya da kararması gibi sorunlar yaşanmaz. Diş temizliğinin düzenli olarak yapılması durumunda yıllarca ilk günkü beyazlığını ve parlaklığını koruyabilir.

Bilgi sahibi olun –> implant

Lamine Diş Kaplama Fiyatları

Sizlere lamine diş kaplama fiyatı olarak sabit bir rakamdan söz edemeyiz. Çünkü fiyatlar pek çok farklı unsura göre değişebiliyor ve her hasta için sabit bir fiyat geçerli olamıyor. Öncelikle hangi dişlere ve kaç adet dişe uygulama yapılacağı, fiyatı belirleyen faktörlerden biridir. Kullanılan malzemenin kalitesi, diş hekiminin deneyimi, diş kaplama öncesinde bir tedavi uygulanıp uygulanmayacağı gibi hususlar da fiyatlar üzerinde etkilidir. Bu nedenle hastaların öncelikle basit bir muayeneden geçmesi gerekir. Bu sayede fiyat bilgisi de belirlenir ve iletilir. Yaprak diş kaplamalar hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Tıkla öğren –> Zirkonyum Kaplama

 

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Lamine Diş Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun