Onley Dolgu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tedaviler

Onley Dolgu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Onley dolgu dişte hasar gören bölgeyi onarmak için kullanılan dolgu tekniklerinden biridir. Sorunlu dişlerin restore edilmesinde sıklıkla kullanılan bu dolgu tekniği bazı yönleri şile geleneksel dolgu uygulamalarından ayrılır. Son yıllarda çok daha fazla ilgi görmeye başlayan onley dolgular halk arasında kişiye özel dolgu gibi isimlerle de biliniyor ve sunduğu avantajlar ile ön plana çıkıyor.

Çürük diş probleminde çürüğün temizlenmesinin ardından boşluğu doldurmak için de onley dolgu yöntemi tercih edilebilir. Bu sayede dişe yeniden eski işlevleri kazandırılabilir. Çoğunlukla porselen materyal ve kompozit reçine gibi materyallerden üretilen dolgular sağlamdır ve uzun süre kullanılabilir. Aynı zamanda geniş renk skalası sunan bir dolgu türüdür. Böylelikle gerçek diş rengi ile birebir uyumlu bir renk tonunun seçilmesini de mümkün kılar.

Dışarıdan bakıldığında dişte dolgu olduğunun anlaşılmasını istemeyenler için gayet ideal bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Son derece estetik bir görünüm sunarak bu açıdan da beklentileri karşılar. Bu dolgunun ne kadar süre dayandığını, yapım aşamalarının neler olduğunu ya da sağladığı avantajları ele alacağız. İlk olarak nasıl uygulandığını aktaralım.

Onley Dolgu Nasıl Uygulanır?

Diş hekimleri tarafından onley dolgunun son derece dikkatli bir şekilde uygulanması gerektiğini belirtelim. İşlem yapılmadan önce mutlaka ağız ve diş kontrolünün gerçekleştirilmesi gerekir. Bu sayede diş eti hastalığı, diş sorunları gibi herhangi bir sorun olup olmadığı belirlenir. Ardından dişin hasar görmüş olan kısmı temizlenir ve dişten ölçü alınır. Ölçü alınmasının nedeni ise bu dolgunun kişiye özel olarak üretiliyor olması ve sonrasında dişe uygulanmasıdır.

Ölçü alındıktan sonra çürüğün temizlenmesi ile birlikte dişte oluşan boşluk geçici dolgu ile doldurulur. Laboratuvar ortamında onley dolgular hazırlanır ve geçici dolgu çıkarılarak onley dolgunun dişe uygulaması yapılır. Bu işlemde özel olarak formüle edilmiş olan bir yapıştırıcı materyal kullanılır. Güçlü bir yapıya sahip olması sayesinde yapıştırıcının dolguyu dişe sabitlemesi de kolay olur. Diş hekimi tarafından son kontroller yapılır ve hastanın da bir rahatsızlık hissetmiyor olması durumunda işlem sonlandırılır.

Onley Dolgular Ne Kadar Süre Dayanır?

Bu dolguların ne kadar süre dayandığı kişinin ağız ve diş bakımını ihmal edip etmediğine, kullanılan malzemelerin kalitesine ve hangi dişe onley dolgu uygulandığına göre değişiyor. Uzun yıllar herhangi bir sorun yaşamadan kullanılabilen dolgulardır. Özellikle yüksek kalitede materyaller ile yapılması ve deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi halinde onley dolguların kullanım ömründen maksimum düzeyde istifade etmek mümkün olur. Bu arada rutin ağız ve diş kontrollerinin aksatmamanın da son derece önemli olduğunu unutmamalısınız.

Onley Dolguların Avantajları

Son yıllarda onley dolgunun çok sık tercih edilmesi sağladığı avantajlardan da kaynaklanıyor. Bu avantajları hemen sıralayalım.

  • Geleneksel dolgular ile kıyaslandığında onley dolgular ısırma ve çiğneme kuvvetine karşı çok daha dayanıklıdır.
  • Son derece estetik ve doğal bir görünüm sunar.
  • Porselen materyalden üretildiği için ışık geçirgenliği yüksektir. Bu da doğal bir görünüm sergilemesinde önemli bir etmendir.
  • Diş dokusu ve diş etleri dokusu ile mükemmel bir uyum yakalar.
  • Ağız hijyenine dikkat edilmesi durumunda zamanla renklenme olmaz ve ilk günkü rengini korumayı başarır.
  • Geniş renk skalası sunduğu için gerçek dişler ile aynı tonda olan dolgular kullanılabilir.

Onley Dolgunun Yapım Aşamaları Nelerdir?

İlk olarak ağız içi ve dişlerin genel bir kontrolden geçirilmesi gerekir. Sonrasında bazı ölçüler alınır çünkü onley dolgular hastaya özel olarak üretilen dolgulardır. Dolgular alınan bu ölçülere göre laboratuvar ortamında hazırlanır. Bu aşamada hastaya geçici dolgu yapılır. Onley dolgunun hazır olmasının ardından geçici dolgu çıkarılır ve özel bir yapıştırıcı materyal ile bu dolgu dişe uygulanır. Kullanılan yapıştırıcı malzemenin gayet güçlü olduğunu, dişe ya da diş etlerine hiçbir zarar vermediğini ekleyelim.

Gayet sağlam bir şekilde dişe tutunuyor olması, kullanılan yapıştırıcı materyalin güçlü olmasından kaynaklanır. Bu işlemler sırasında hasta herhangi bir acı hissetmez, konforlu bir süreçte onley dolguların uygulanabildiğini belirtmeliyiz. Genel olarak özetlemek gerekirse bu dolgunun yapım aşamaları şu şekildedir:

  • Muayene
  • Hazırlık
  • Ölçü alınması
  • Geçici dolgu uygulaması
  • Geçici dolgunun çıkarılması
  • Kalıcı dolgu uygulaması
  • Son kontrol

En sık merak edilen hususlardan biri de onley dolgular için kaç seans gerektiği oluyor. Genellikle 2 ya da 3 seansta işlem tamamlanır. Ancak hastanın diş eti rahatsızlığının olması gibi bazı durumlarda dolgu uygulamasından önce bir tedavi sürecinin yaşanması gerekir. Bu da toplamda sürenin daha uzun olması anlamına gelir. Özellikle onley dolgu öncesinde eksik diş sorununun giderilmesi istendiğinde implant yapım aşamalarının da uygulanması gerekebilir. Elbette ağızda eksik diş olduğunda da bir başka dişe onley dolgunun ya da herhangi bir başka dolgu tekniğinin uygulanması mümkündür.

Onley Dolgular Hangi Durumlarda Yapılır?

Mevcut diş dokusunun büyük bölümünde hasar meydana geldiğinde onley dolgular devreye girer. Hasarın kenar hatlarda olmaması durumunda inley dolgular tercih edilebiliyor. Ancak daha geniş bir hasar bölgesi olduğunda onley dolguların kullanılması gerekiyor. Sadece dişe basit restorasyonların yapılması gerektiğinde de bu dolgu seçeneği tercih edilebilir.

Bununla birlikte kompozit restorasyon işlemlerinin uygulanması durumunda bazı risklerin doğacağı hasta grubunda da bu dolgu yönteminin rahatlıkla tercih edildiğini belirtebiliriz. Onley dolguların uygulanması için mutlaka dişte çürük sorunu olması gerekmez. Dişteki kırıkların onarımı için de uygulanabilir. Bu arada dolgunun yapılabilmesi için mutlaka çok geniş bir çürük alanının olması gerekmez. Küçük bir alanın çürük nedeniyle hasar görmüş olması durumunda da bu dolgu tercih edilebilir.

Onley Dolguların Riskleri

İşlem sonrasında bir süre hassasiyet ve ağrı olabilir. Bu durum onley dolgu sonrasında sık yaşanır ve geçici olduğunu da eklemek gerekir. Uygulama esnasında diş sinirine zarar gelmesi riski de vardır. Fakat deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi halinde bu risk de son derece az olur. Kalitesiz malzemeler kullanılırsa dolgunun ayrılması ya da kırılması da riskler arasında yer alır. Bu nedenle mutlaka belirli bir kalitenin üzerinde olan materyaller ile dolgu işlemi yapılmalıdır.

Dolgunun yapılmasından sonra dişte sıcak ve soğuğa karşı hassasiyet olabilir. Bu durumun da genellikle geçici olduğunu eklemeliyiz. Sıraladığımız bu durumlar dışında herhangi bir risk bulunmuyor. Hastalar bir endişe yaşamadan onley dolgulardan ve sağladığı avantajlardan faydalanabilirler.

Bilgi sahibi olun –> Porselen Kaplama

Onley Dolgunun Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dişinizde onley dolgunun bulunması özel bir bakım yapmanızı ya da özel bakım malzemeleri kullanmanızı gerektirmez. Dişlerin günde 2-3 defa fırçalanması ve diş aralarının diş ipi yardımı ile temizlenmesi gerekir. Rutin ağız ve diş temizliğine devam edebilirsiniz. Diş hekiminizin özel bir önerisi yoksa spesifik bir bakım yapmanız da gerekmez.

Onley Dolgunun Fiyatları

Her hasta için onley dolgu fiyatları değişebilir çünkü hangi dişlere ve kaç adet dişe dolgu yapılacağı, fiyatları belirleyen unsurlardan biridir. Kullanılan malzemenin kalitesi ve diş hekiminin deneyimi gibi detaylar da dikkate alındığından fiyat konusunda karşınıza farklı rakamlar çıkabilir. Net fiyat bilgisi için ağız ve diş muayenesi olmanız gerekir. Onley dolgular hakkında sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.

İlginizi çekebilir –> Inley Dolgu

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Onley Dolgu Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun