Porselen Kaplama Diş Nedir? Nasıl Yapılır?
Salih ÖNDER2023-10-11T11:41:45+03:00Porselen kaplama en genel tabiriyle diş düzeyine porselen materyalden hazırlanan kaplamaların uygulanmasıdır. Bilindiği gibi beslenme alışkanlıkları, ağız hijyenine ve temizliğine ne kadar dikkat edildiği ya da genetik unsurlar gibi pek çok faktör diş sağlığını da doğrudan etkiliyor. Dişlerde sararma, çürük ya da aşınma olup olmadığını belirleyen hususlar arasında en önemli olanı ağız ve diş temizliğine verilen önemdir. Kimi zaman dişlerde istenmeyen bir görüntü ortaya çıkabilir.
Dişte lekelenme olması, hafif çapraşık bir görünüm olması gibi durumlarda ise diş kaplama yöntemleri uygulanıyor. Bunlar arasında en sık tercih edilenlerden biri de porselen kaplama metodudur. Dişlerin görünümünü iyileştirmek ve daha estetik bir görünüm kazanmasını sağlamak amacıyla uygulanan porselen kaplamaların konforlu bir seçenek olduğunu belirtebiliriz. Dişlerin ön yüzeyini saracak şekilde yerleştirilen ve sabitlenen kaplamalar daha beyaz bir diş görünümü elde etmeyi de sağlıyor.
Diş kaplamalar pek çok materyalden üretiliyor ve porselen materyalden hazırlanan bazı özellikleriyle yüz güldüren bir netice elde etmeyi sağlıyor. Rengi bozulan, hafif hasar gören dişler için de uygulanabilen bu yöntem sadece birkaç dişe uygulanabileceği gibi tüm dişlere de uygulanabilir. Porselen materyalin önemli bir özelliği lekelere karşı daha fazla direnç gösterebiliyor olmasıdır. Aynı zamanda doğal dişler gibi ışığı yansıtabilir ve bu da son derece doğal bir görünüm sergilemelerine olanak tanır.
Bu içerikte porselen kaplama hakkına merak ettiğiniz tüm soruların yanıtına ulaşabilirsiniz. Kimlerin işlemden faydalanabileceği, fiyatların nelere göre değiştiği gibi konuları da ele alıyoruz. Öncesinde bu materyal ile diş kaplamanın nasıl yapıldığını aktaralım.
Dental Group Hospitadent tüm ağız ve diş tedavilerinizde olduğu gibi porselen kaplamalarda da tüm şubelerinde ve alanında uzman hekim kadrosuyla sizlere hizmet etmektedir.
Yazı İçeriği
TogglePorselen Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hastanın detaylı ağız içi muayenesi yapılır. Diş eksiklikleri ve aşırı madde kaybına uğramış dişler belirlenir.
- Ağız hijyenine yönelik diş çekimi, diş eti tedavisi ya da diş temizliği gibi bir ihtiyaç mevcutsa bu tedaviler gerçekleştirilir.
- Hasta ağzından geçici kaplamalara rehber olması ve ağzın ilk halini göstermesi amacıyla ölçüler alınır ve alçı modeller elde edilir.
- Kesilerek küçültülecek dişler ve çevrelerindeki dokular lokal anesteziyle uyuşturulur.
- Dişler küçültülerek üzerine porselen kaplamanın rahatlıkla oturabileceği boyut ve şekil oluşturulur.
- Porselen kaplamanın elde edilmesi için gerekli modeli elde etmek amacıyla ölçüler alınır. Bu ölçüler alınırken genellikle silikon esaslı malzemeler kullanılır.
- Daha sonra özel mumlar yardımıyla hastanın diş kapanış şekli tespit edilir. Bazı durumlarda ağızda kapanış belirleyen ve rehberlik edebilecek bir diş teması bulunmadığında diğer yüz ölçülerinden faydalanılarak kapanış boyutu belirlenir.
- Hastanın kesilen ve küçültülen dişlerine uygun olarak geçici kaplamalar elde edilir. Bu geçici kaplamalarda genellikle akrilik malzemeler kullanılmaktadır. Geçici protezler hasta ağzında daha önce alınan ölçü yardımıyla yapılan direkt yöntem ve elde edilen model üzerinde hazırlanan indirekt yöntem olmak üzere 2 şekilde elde edilir. Daha sonra bu geçici protezler hasta ağzına kolay sökülebilen bir yapıştırma malzemesiyle uygulanır ve tedavinin ilk seansı böylelikle tamamlanmış olur.
- İlk seanstan birkaç gün sonra yapılan 2. seansta porselen kaplamaların alt yapısını oluşturan metal kısımların provaları yapılır ve uyumlarına bakılır. Gerektiği noktalarda tekrar uyumlandırma yapılabilir. Eğer bir problem mevcutsa tekrar ölçü alınarak metaller yeniden yapılır. Bu seansta aynı zamanda diş renkleri belirlenerek porselenlerin bu renklere göre uygulanması tasarlanır.
- Metal uyumlarından emin olunduktan sonraki seansta protezler porseleni işlenmiş şekilde prova edilir. Bu provada var olan yükseklikler ve kapanış problemleri belirlenerek düzeltilir. Porselen kaplamaların son uyum ve estetik kontrolleri yapılır. Eğer bir aksaklık söz konusu ise porselenin tekrar işlenmesi ve bu aşamanın tekrarı gerekebilir.
- Porselen provası aşamasından sonra protezler son aşama olan “glaze” yani parlatma aşaması için laboratuvara gönderilir ve hasta ağzına hazır hale getirilir.
- Son seansta glaze aşaması da gerçekleştirilmiş ve hasta ağzına hazır hale gelmiş porselen kaplamalar dişlere kalıcı olarak yapıştırılır ve tedavi böylelikle tamamlanmış olur.
Porselen Kaplama Dişlerin Avantajları Nelerdir?
Hastalar porselen kaplama yöntemini tercih ettiklerinde aşağıdaki avantajlardan da istifade etmiş olacaklar.
- Porselen kaplamaların gayet dayanıklı materyalden hazırlandığını belirtelim. Uzun süre kullanılabiliyor olması dayanıklı olmasından kaynaklanır.
- Estetik açıdan beklentileri karşılayan bir görünüm sergiler.
- Kısa zamanda tamamlanır ve bu sayede hastaların daha estetik ve güzel görünen dişlere sahip olması için uzun süre beklemesi gerekmez.
- Ön dişlere de güvenle uygulanabilir.
Diş Kaplamanın Dezavantajları Nelerdir?
Elbette porselen kaplama yönteminin de bazı dezavantajları bulunuyor. Dişler kaplama işleminin ardından sıcak ve soğuğa karşı daha hassas hale gelebilir. Aynı zamanda diş beyazlatma işlemi yapılacaksa mutlaka kaplama uygulamasından önce gerçekleştirilmelidir. Çok nadir de olsa kaplamaların yerinden çıkması ve düşmesi riski vardır. Diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlıkları olanlar için diş kaplamalar uygun değildir.
Porselen Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Hastanın porselen kaplama işleminin sona ermesinin ardından normal beslenme alışkanlıklarına geri dönmesi mümkündür. İşlem sonrasında bazı yerlerde bir sertlik hissedilebilir. Bu sertliklerin gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Birkaç gün sonrasında hastaya rahatsızlık verebilen bu his de geçecektir. Şayet bir hafta gibi bir süre sonrasında halen hastayı rahatsız eden sertlik gibi hisler varda diş hekimine başvurulmasında fayda var. Bu sayede diş hekimi yeniden bir törpüleme yapabilir ve hastayı rahatsız eden bu hissin ortadan kaldırılması sağlanır.
Diş kaplaması yaptıranların aşağıdaki hususlara dikkat etmesi önemlidir:
- Kalem, gözlük sapı ısırma ya da tırnak yeme alışkanlıkları varsa terk edilmelidir. Bu alışkanlıklar doğal dişler gibi kaplamalara da zarar verecektir.
- Sert gıdaların çiğnenmesi için arka dişleri kullanmak gerekir. Ön dişler sadece yumuşak gıdaların çiğnenmesi için kullanılmalıdır.
- Diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi alışkanlıklar varsa tedavi yapılmalıdır.
- Bazı spor dallarıyla ilgilenenlerin ağız koruyucusu kullanması gerekir.
Porselen Kaplama Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hangi durumlarda hastaların porselen kaplama uygulamasından faydalanabileceği konusunda sizlere şu bilgileri aktarabiliriz:
- Hafif düzeyde çapraşık diş sorununun olması.
- Diş beyazlatma uygulaması ile istenen beyazlığın yakalanamamış olması.
- Dişte çatlak olması.
- Dişte kırık olması.
- Diş aralarında boşluklar olması.
- Diş boyutunun çok küçük olması.
- Anormal şekilli dişlere sahip olmak.
Tüm bunların yanı sıra eksik diş problemi olan kişilerde de porselen kaplamanın rahatlıkla yapılabildiğini eklemek gerekir.
Kimler Porselen Diş Yaptırabilir?
Kimlerin porselen kaplama uygulamasından faydalanabileceği konusu da sıklıkla merak ediliyor. Estetik amaçla daha güzel görünen dişlere sahip olmak isteyenler güvenle rotasını bu diş kaplama yöntemine çevirebilir. Diş eksikliği olanlar, kırık ya da çatlak dişe sahip olanlar da işlemden istifade edebiliyor. Diş çürüğü sorunu olanlar ise öncelikle çürük tedavisi yaptırmalıdır. Ardından porselen kaplamalardan faydalanabilir.
Dişlerinde sararma olanlar ise diş beyazlatma işlemleri ile bu sararmadan kurtulabilir. Ancak bazı hastalarda bu yöntem istenen sonucu sunmayabilir. Dişlerdeki lekelerin tamamından kurtulmak mümkün olmuyor. İşte bu durumda devreye diş kaplama seçenekleri giriyor. Sonuç olarak dişlerdeki lekeler ya da sarartılar nedeniyle rahatsızlık duyanlar da gönül rahatlığı ile porselen kaplamalardan faydalanabilir.
Eğer ciddi düzeyde diş eti hastalıklarınız varsa bu durumda maalesef işlem için uygun bir aday olmaktan çıkıyorsunuz. Diş eti hastalıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor. tedaviden sonra diş hekiminizin de onay vermesi durumunda porselen kaplamaların yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Porselen Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Genel olarak porselen kaplama olarak adlandırılan diş kaplama çeşitleri şu şekildedir:
- Porselen diş kaplama.
- Seramik kullanımlı porselen kaplama.
- Metal kullanımlı porselen diş kaplama.
Hangisinin uygulanacağına ise dişin yapısı, rengi ve hastanın beklentileri gibi çeşitli hususlar göz önünde bulundurularak karar verilir.
Porselen Kaplama İle Zirkonyum Kaplama Arasında Ne Fark Var?
Bu konuda en çok merak edilen hususlardan biri de zirkonyum kaplama ile porselen kaplama arasındaki farklardır. Özellikle kararsız kalan hastalar aradaki farkları öğrenmek istiyor. Bu farklara dair birkaç bilgi aktaralım.
Porselen olan kaplamalarda altın ya da platin gibi metal materyallerden köprüler kullanılabilir. Bu sayede kaplamanın dayanıklılığının çok daha fazla olması sağlanır. Zirkonyumda ise metal destek bulunmuyor. Zirkonya adlı maddenin oksijenle birleşmesi gibi bir teknik uygulanıyor ve böylelikle zirkonyumun dayanıklılığı artırılıyor.
Porselen kaplamalar tercih edildiğinde dişlerde inceltme işleminin biraz daha fazla yapıldığını söyleyebiliriz. Zirkonyum kaplamalarda da dişe oturması ve sabitlenmesi için mutlaka dişe aşındırma işleminin yapılması gerekir. Ancak bu açındırma biraz daha az olur.
Zirkonyum kaplamaların kullanım ömrü daha uzun gibi düşünülebilir. Ancak diş kaplamaların kullanım ömrü kullanılan malzemenin kalitesine ve hastanın ağız ile diş temizliğine, sağlığına verdiği önem ile yakından ilgilidir.
Merak edenler için –> Lamina diş kaplama
Porselen Kaplama Diş Fiyatları Ne Kadar?
Bu işlem için her klinikte geçerli olan sabit bir fiyatlandırma olmasını beklememek gerekir. Çünkü porselen kaplama fiyatları çok sayıda hususa bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Öncelikle her klinikte aynı kalitede malzemelerin kullanıldığından söz edemeyiz. Kullanılan malzemenin kalitesi ise diş kaplama fiyatlarını en çok etkileyen hususların başında geliyor. Hastaların olabildiğince yüksek kalitede malzemelerin kullanıldığı kliniklere yönelmesi de porselen kaplamanın kullanım ömrünün uzun olması açısından önemlidir.
Bu diş kaplamanın pek çok türü bulunuyor. Hangi türün tercih edildiği de fiyatta belirleyici olabilen bir diğer husus olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte kaplama yapılacak diş sayısı, işlem için ödenmesi gereken toplam tutarı etkileyecektir. Diş hekiminin deneyimi gibi hususları da dikkate aldığımızda geniş bir fiyatlandırma aralığı ile karşılaşmanın gayet normal olduğu sonucuna varabiliriz.
Önemli olan ise hastaların sadece fiyat odaklı seçim yapmamasıdır. Tüm diş hekimliği uygulamaları gibi diş kaplamalarda da deneyimli bir diş hekiminin tercih edilmesi önem taşıyor. Aynı zamanda kalite seviyesi yüksek malzemelerin kullanıldığı bir ağız ve diş sağlığı kliniğini tercih etmeniz, diş kaplamaları sorunsuz bir şekilde uzun süre kullanmanızda önemlidir. Fiyat odaklı seçim yapmak yerine bu unsurları dikkate alarak seçim yapmanız daha doğru olacaktır.
Porselen Diş Kaplama Uygulama Aşamaları
Özellikle diş tedavileri ve işlemler konusunda kaygısı olan hastalar porselen kaplama aşamalarını merak edebiliyor. Bu işlemlerin hastaya acı ya da ağrı vermediğini, konforlu bir süreç eşliğinde işlemlerin gerçekleştirildiğini belirtmek isteriz. Acı ya da sızı kaygısı yaşamadan güvenle seanslara başlanabilir. Diş kaplama aşamalarla şu şekildedir:
- İlk olarak dişler özel bir alet yardımı ile temizlenir.
- Lokal anestezi uygulanarak bu bölgede uyuşma olması sağlanır ve hastanın acı hissetmesinin önüne geçilir.
- Anestezinin etkisini göstermesi için bir süre beklenir ve sonrasında dişlerde inceltme işlemi yapılır.
- İnceltmenin tamamlanmasının ardından kalıp alma aşamasına geçilir. Bazı kliniklerde klasik kalıp alma yöntemi uygulanırken bazılarında üç boyutlu görüntüleme teknolojisi uygulanır.
- Alınan ölçüler ve kalıp eşliğinde laboratuvar ortamında üretim gerçekleştirilir.
- Üretim aşaması esnasında dişlerin rahatlıkla kullanılmaya devam edilmesi için geçici kaplamalar yapılır.
- Sonraki seansta geçici kaplamalar çıkarılır ve gerçek porselen kaplamalar dişe uygulanır. Basit bir prova ile hastayı rahatsız eden bir durum olup olmadığı belirlenir. Varsa törpüleme gibi yöntemlerle bu sorun giderilir.
- Prova sonrasında özel bir yapıştırıcı malzeme kullanılarak porselen kaplamaların dişe sabitlenmesi sağlanır. Aynı seans içerisinde tüm kaplamalar yerleştirilebilir.
Porselen Kaplama Dişlerin Ömrü Ne Kadardır?
Her hastada porselen kaplama kullanım ömrü aynı olmaz. Eğer deneyimli bir diş hekimi tarafından kaliteli materyaller ile diş kaplama yapıldıysa ve hasta da ağız ile diş sağlığına yeterli önemi verdiyse kaplamaların kullanım ömrü 15 yıla kadar uzayabilir. Ancak hastanın ağız ve diş temizliğine önem vermemesi, rutin diş kontrollerini aksatması gibi durumlarda kullanım ömrünün de biraz daha az olacağını belirtmemiz gerekir.
Bu noktada hastanın bazı alışkanlıklara sahip olup olmadığı konusunda da değinmek gerekir. Sert gıdaları dişleriyle kırma, kalem ısırma ya da diş sıkma, diş gıcırdatma gibi alışkanlıkları olanlar için porselen kaplama zaten önerilmiyor. Buna karşın yaptırılması halinde kullanım ömrünün çok uzun olması beklenmemelidir. Çünkü bu alışkanlıklar tıpkı doğal dişlere zarar verdiği gibi diş kaplamalara da ciddi zararlar veriyor. Dolayısıyla söz konusu alışkanlıkların terk edilmesi ve sonrasında porselen kaplamalardan faydalanılması daha doğru olacaktır. Bu diş kaplama hakkında merak ettiğiniz konuları ya da sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Porselen Kaplamalarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Porselen kaplamalara sahip kişilerin diş eti sağlığına özel olarak dikkat etmesi gerekir. Diş eti hastalıkları zaman içinde diş etlerinin çekilmesine sebep olarak kaplamaların kullanım ömrünü azaltacaktır. Bu sebeple ağız hijyenine büyük ölçüde önem verilmesi gerekmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatma problemleri de yine diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bu problemlere sahip hastaların gece plağı kullanımı gibi önlemleri almaları tavsiye edilmektedir.
Köprü olarak tasarlanan porselen kaplamaların gövde olarak nitelendirilen ve diş eksikliklerini kapatan kısmının altında zaman zaman gıda artıkları birikebilir ve ağız kokusu gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle gövde kısımlarının altı özel fırçalar ve iplerle temizlenmelidir. Yine köprü ayağı olarak nitelendirilen dişlerin kaplamalarında ve tek diş kaplamalarında da kaplamayla dişin birleştiği kısımda birikim olmaması önemlidir ve bu bölgelerin dikkatli bir biçimde temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenemeyen ve engellenemeyen gıda birikimleri oluşuyorsa hekiminize danışmanız tavsiye edilir.
Ağızda var olan dişlerde temizleme yöntemleriyle giderilemeyen renklenmeler oluşmuşsa ve bu nedenle beyazlatma tedavileri planlanıyorsa, bu tedaviler porselen kaplamalar yapılmadan önce gerçekleştirilmelidir. Çünkü dişlere etki eden beyazlatma malzemeleri porselenlere etki etmemektedir.
Porselen yüzeylerde çok fazla renklenme oluşmasa da çay, kahve gibi renklendirici gıdalar bir miktar renklenme yaratabilmektedir. Bu sebeple fazla tüketilmemeleri tavsiye edilir.
Porselen altındaki metal nedeniyle daha mat bir görüntü oluşacağından estetiğin önemli olduğu ön dişler yerine arka bölgelerde uygulanmaları tavsiye edilir. Ön bölgelerde zirkonyum altyapılı porselenler ya da full seramik porselenler daha iyi sonuçlar vermektedirler.
Çok nadir olarak kişilerde Krom-Kobalt, Krom-Nikel ya da kullanılan diğer metal alaşımlarına karşı alerjik reaksiyonlar oluşabilmektedir. Bu durumlarda da zirkonyum destekli ya da full porselen kaplamalardan yararlanılmalıdır.
Bilgi sahibi olun –> Estetik diş dolgusu
Porselen Kaplama Ne için Yapılır?
Aşırı kron harabiyeti olarak adlandırılan dişlerdeki fazla madde kayıpları porselen kaplamalarla giderilebilmektedir. Bu madde kayıpları kimi zaman büyük çürükler sebebiyle ortaya çıkarken kimi zaman da travmaya bağlı diş kırıkları seklinde oluşabilir.
Diş eksiklikleri durumlarında “köprü” adı verilen ve eksikliğin yanlarındaki dişlerin de kaplanmasıyla uygulanan tedaviler uygulanabilir.
İmplant üstü protezler porselen kaplamalarla yapılabilir.
Ortodontik tedavi istemeyen hastalarda çapraşıklıkların giderilmesi amacıyla porselen kaplamalar uygulanabilmektedir.
Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı oluşan aşınmalar sonucu kapanış boyutlarının azaldığı durumlarda da porselen kaplamalardan faydalanılabilmektedir.
Aşırı renklenmiş ve estetik açıdan yetersiz dişler porselen kaplamalarla restore edilebilir.
Porselen Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Dijital diş hekimliğiyle birlikte tedavi süreleri de kısalmıştır. Ağız içi durumuna ve diş sayısına göre tedavi süreleri değişmektedir. Süreler 1 gün ile 1 hafta arasında değişmektedir.
Porselen kaplamalar da diş etlerinin durumu ve diğer diş tedavilerini de gerçekleştirdikten sonra çok hızlı bir şekilde yapılmaktadır.
Porselen Kaplamalarda Hangi Malzemeler Kullanılır?
Porselen kaplamaların metal alt yapılarında genellikle son derece dayanıklı olan Krom-Nikel ya da Krom-Kobalt alaşımları kullanılır. Üst kısımlarında ise özel olarak üretilen ve estetik özelliği yüksek dental seramikler kullanılır.
Daha önceki dönemlerde metal altyapı yalnızca döküm yöntemleriyle elde edilmekteydi. Fakat günümüzde milling adı verilen yöntemle freze edilen metaller de altyapılarda kullanılmaktadır. Bu yöntemde bilgisayar sistemleri kullanılarak cihaz aracılığıyla çok daha hassas bir uyum sağlayan metal altyapılar elde edilmektedir. Bu yöntemle elde edilen metaller daha ince olduğundan dişlerde de daha az aşındırma yapılması yeterli olmaktadır. Üstelik metal yüzeylerde oluşabilecek hatalar da çok daha aza indirgenmektedir.
Dental Group Hospitadent’in nitelikli uzman kadrosu; bütün şubelerinde, porselen kaplamalar dahil tüm ağız ve diş sağlığı tedavilerini kaliteli hizmet anlayışıyla sizlere sunmaktadır.
İlginizi çekebilir –> Zirkonyum kaplama
Tedavi Özeti
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.