Sabit Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tedaviler

Sabit Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Sabit protez dişler ağız içerisinde eksik olan dişlerin tamamlanması için uygulanan yöntemlerden biridir. Bu diş restorasyonlarının takılıp çıkarılma özelliği bulunmaz. Hareketli protez dişleri kullanmak istemeyenler için son derece ideal bir seçenektir. Son yıllarda kullanılan materyallerin de etkisi ile artık bu protez dişlerin çok daha estetik ve doğal bir görünüm sunduğunun altını çizmek isteriz. Estetik açıdan kaygı duymadan eksik diş probleminin sabit protezlerle çözülmesini sağlayabilirsiniz.

Hastanın gerçek dişlerine çok benzer bir yapıda tasarlanıyor olmaları sabit protez dişlerin öne çıkan özelliklerinden biridir. Endirekt restorasyon olarak da bilinen sabit protezler, eksik dişten kaynaklanan sorunları gayet başarılı bir şekilde ortadan kaldırır. Dişlerin çiğneme fonksiyonunu yeniden kazandırır ve boşlukları doldurarak düzgün bir diş sıralaması da sunar. Sabit protezlerin avantajlarını ve dezavantajlarını da ele alacağız. İlk olarak nasıl uygulandıkları konusuna açıklık getirelim.

Sabit Protez Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle sabit protez dişlerin kendi içerisinde farklı türlerinin olduğunu belirtelim. Bu nedenle hem yapım aşamaları hem de uygulama teknikleri değişebilir. Hastanın ağız içi muayenesi yapılmalıdır ve çürük diş ya da diş eti sorunlarının olup olmadığı belirlenmelidir. Şayet bir problem varsa tedavi uygulandıktan sonra sabit protezlerin devreye girmesi gereklidir.

Eğer sabit protezler komşu dişlere tutunacaksa işleme başlanmadan önce komşu dişlerin hazır hale gelmesi gereklidir. Sonrasında sabit protez yapımı için hastanın ağız içerisinden bazı ölçüler alınır. Ölçüler sayesinde hastaya birebir uygun protezlerin hazırlanması mümkün olur. Alınan ölçüler kapsamında laboratuvar ortamında protezler hazırlanır. Sonrasında hastaya uygulanır ve hastayı rahatsız eden bir yerin olup olmadığı araştırılır. Eğer hastanın rahatsız olduğu çıkıntılar varsa düzeltilmesi sağlanır. Bu sayede protez dişler de kullanıma hazır hale gelmiş olur.

Sabit Protez Ne Kadar Süre Kullanılır?

Çoğunlukla sabit protez kullanım süresi 10 yıl ila 15 yıl arasıdır. Hastanın ağız hijyenine dikkat etmesi durumunda protez dişlerin maksimum kullanım ömründen faydalanması mümkün olacaktır. Ayrıca yüksek kalitede malzemeler ile üretilmiş olan sabit protezlerin diğerlerine nazaran daha uzun bir kullanım ömrü sunduğunu eklemek gerekir.

Sabit Protez Türleri

Genel olarak pek çok sabit protez çeşidinin olduğunu söyleyebiliriz. En sık kullanılanları ise 5 farklı grupta ele alabiliriz.

Kuron

Kuron protez dişler diş yüzeyinin tamamını kaplar. Porselen materyalden üretilenler daha sık tercih edilse de metal materyallerden de üretilmeleri mümkündür. Hastanın gerçek dişinin şeklinde ve renginde üretilmeleri mümkündür.

Laminate Kuron

Çoğunlukla ön dişler için kullanılan sabit protez dişlerdir. Estetik olarak ön dişlere daha güzel bir görünüm kazandırmayı hedefleyen bu işlemde dişlerin ön yüzeyi kaplanır. Dişteki lekeleri gizlemek için de ideal bir seçenektir.

Teleskop Kuron

Metal ya da porselen materyalden üretilen teleskop kuronlar diş kökünün üzerine yerleştirilir. Son derece dayanıklı bir yapıya sahip olduklarını eklemek gerekir. Bu sayede uzun ömürlü kullanım beklentisini karşılayan sabit protezlerdir.

Köprü

Tek bir diş eksikliğinde uygulanabildiği gibi birden fazla sayıda diş eksikliğinde de tercih edilebilir. Komşu dişlerin üzerine yerleştirilerek kullanılan protez dişlerdir.

Maryland Köprü

Komşu dişlerin arka yüzeyine yapıştırılan protez dişlerdir ve metal ya da porselen materyalden üretilebilirler.

Inley – Onley Dolgular

Dişteki hasarlı alanın restore edilmesi için uygulanan yöntemdir. Inley dolgular dişlerin çiğneme yüzeylerine uygulanır. Onley dolgular ise dişin iç alanına uygulanır.

Sabit Protezin Avantajları Nelerdir?

Ağız içerisindeki eksik diş problemini ortadan kaldırıyor olması sabit protez çeşitlerinin en önemli avantajıdır. Eksik dişten kaynaklı olarak diş fonksiyonu da kaybedilir. Ancak sabit protezler bu fonksiyonların yeniden kazanılmasını sağlar. Bununla birlikte estetik açıdan da gayet doğal ve çekici bir görünüm sunar. Çenede bir boşluk olmaması nedeniyle hastanın konuşma ya da gülümseme sırasında rahatsız hissetmesi gibi problemler de giderilmiş olur.

Bilindiği gibi eksik dişler konuşma sırasında çıkan seslerin değişmesine neden olabilir. Sabit protezler ise istenmeyen bu değişimi ortadan kaldırır. Hastalar beslenme ve konuşma sırasında eksik dişten kaynaklı olarak yaşadıkları problemlerden kurtulmuş olur. Uzun süre kullanılabiliyor olmaları da önemli bir avantajdır. Başarılı bir şekilde ve sağlam materyaller ile uygulanmış bir protez dişin yıllarca herhangi bir sorun yaşanmadan kullanılması mümkün olur.

Sabit Protezin Dezavantajları Nelerdir?

Genel olarak sabit protez dişlerin dezavantajının doğal dişlerin bir miktar zarar görmesi olduğunu söyleyebiliriz. Protez dişlerin tutturulması için gerçek dişlere bir miktar zarar verilmesi gerekebilir. Şayet köprü ve kuronlar çok iyi tutturulmazsa alt kısımlara gıda artıkları girebilir. Bu da çeşitli sorunlara neden olabilir. Kuron ve köprülerin yerleştirilmesinin ardından dişlerin yapısında hafif oranda değişim meydana gelebilir. Bu da Sabit protezlerin dezavantajlarından biridir.

Ender durumlarda destekleyici olarak kullanılan gerçek dişler yeterince güçlü olmadıklarından çökebilirler ya da istenen desteği veremeyebilirler. Ancak bu durumun son derece nadir yaşandığını da eklemek gerekir. Protez dişlerin bakımına ve temizliğine büyük bir önem verilmesi gereklidir.

Sabit Protez Kimler için Uygundur?

Kişinin sabit protez için uygun bir aday olup olmadığı mutlaka diş hekimi tarafından belirlenmelidir. Bunun için de işleme başlanmadan önce hem detaylı bir muayene yapılır hem de röntgen ile çene kemiği ve gerçek dişlerin kökleri incelenir. Sabit protezlerin diş eksikliği olan kişiler için uygun bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz. Ağızda bir ya da birden fazla sayıda eksik dişi olanlar şayet diş hekimi de onaylarsa sabit protezlerden faydalanabilir. Bu sayede protez dişlerin hem estetik hem de fonksiyonel özelliklerinden faydalanılabilir.

Hastanın dişlerinde hasar ya da kırık olması gibi durumlarda da sabit protezlerin tercih edilebildiğini ekleyelim. Inley ve onley ya da kuron gibi teknikler dişte hasar ile kırık olması halinde devreye giriyor. Sadece estetik anlamda dişin görünümünün düzeltilmek istenmesi de bu işlemin tercih edilme nedenleri arasında bulunuyor. Laminate ya da porselen kuronların çok sık tercih edilmesinin nedenlerinden biri de estetik kaygılardır. Son olarak dişlerde güçlendirme ihtiyacının olması halinde de sabit protezlerin kullanılabildiğini belirtmeliyiz.

Merak edenler için –> implant

Sabit Protez Bakımı ve Temizliği

Hastaların sabit protez bakımına önem vermesi son derece önemlidir. Günümüzde protezlerin temizliğinde kullanılabilecek çeşitli kitler de üretiliyor ve diş hekimine danışmak kaydıyla hastalar bu kitleri de kullanabilirler. Eğer diş fırçası ile protez temizliği yapılacaksa ekstra yumuşak bir diş fırçasının kullanılması gereklidir. Aynı zamanda seçilen diş macununun da protezlere zarar vermeyecek, protezde aşınmaya neden olmayacak bir yapıda olması önem taşır. Protez dişlerin de diş ipi ile temizlenmesine özen gösterilmelidir. Gerçek dişler gibi protez dişlerin de yüzey kısımları ve araları diş ipi ile gıda artıklarından mutlaka arındırılmalıdır.

İlginizi çekebilir –> Köprü Diş

Sabit Protez Fiyatları

Kaç adet sabit protez diş yapıldığı, hangi türün seçildiği ve malzeme kalitesinin yanı sıra diş hekiminin deneyimi de fiyatlar üzerinde etkilidir. Bu nedenle hastalara sabit bir fiyattan söz etmek güçtür. Öncesinde mutlaka bir muayeneden geçilmeli ve sabit protezler arasından bir tercih yapılmalıdır. Bu sayede net fiyat belirlenerek hastaya iletilir. Hem daha fazla bilgi almak hem de randevu istemek için bizi hemen arayabilirsiniz.

Bilgi sahibi olun –> Takma Diş

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Sabit Protez Nedir? Nasıl Uygulanır?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun