Takma Diş (Diş Protezi) Nedir?
Salih ÖNDER2024-08-04T03:27:45+03:00Takma diş uzun yıllardır eksik diş sorununu ortadan kaldırmak amacıyla kullanılan bir tedavi prosedürüdür. Diş kaybından kaynaklanan fiziksel ve psikolojik sıkıntıları gidermeyi amaçlayan protez dişler, dişin fonksiyonlarını hastaya yeniden kazandırır. Herhangi bir nedenle diş kaybının meydana gelmesi durumunda tercih edilen yöntemlerden biridir. Birden fazla sayıda diş kaybı meydana geldiğinde de diş protezleri tercih edilebilir. Protez dişlerin ya da halk arasında daha yaygın şekilde kullanılan takma dişlerin nasıl uygulandığını aktaracağız. Öncesinde diş protez çeşitlerine kısaca değinelim.
Yazı İçeriği
ToggleDiş Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Hem hastanın beklentileri hem de ağızdaki eksik diş sayısı dikkate alınarak en uygun takma diş çeşitleri belirlenir. Hastanın ağız yapısına da uygun olan bir seçenek tercih edilebilir. Diş protezi çeşitlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Sabit Protez Dişler
Bu takma dişler ağız içerisine sabitlenir. Takılıp çıkarılması mümkün olmaz. Eğer ağız içerisinde eksik diş sayısı fazlaysa bu durumda sabit protez dişler de seçenekler arasında yer alır. Elbette tek bir diş eksikliği durumunda da tercih edilmesi mümkündür. Lamina, zirkonyum ya da porselen gibi alternatifleri bulunur.
Hareketli Protez Dişler
Hareketli olan takma dişlerin özelliği takılıp çıkarılabiliyor olmasıdır. Ancak bu protez dişlerin mutlaka düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Her yemekten sonra temizlenmeleri önemlidir ve genellikle çok sayıda diş kaybının olması durumunda tercih edilirler. Günümüzde çok daha doğal görünüm sunan hareketli protez dişlerin estetik açıdan da kaygıları ortadan kaldırdığını söyleyebiliriz. Hareketli olan takma dişler kendi içerisinde 4 farklı seçenek sunar. Bunlar; total, parsiyel, immediat ve diş üstü olarak adlandırılır.
Total Protezler
Ağız içerisinde hiç diş olmadığında total protez dişler tercih edilebilir. Alt ve üst çene kemiğindeki dokudan destek alan bu takma dişler genellikle ileri yaş hastalar için uygulanır. Ancak bir kaza ya da yoğun diş çürümeleri neticesinde tüm dişlerin kaybedilmesi halinde de erken yaşlarda uygulanmaları mümkündür.
Parsiyel Protezler
Eğer ağız içerisinde bazı dişler mevcutsa yani total bir diş kaybı söz konusu değilse bu durumda parsiyel protez dişler tercih edilebilir. Bu takma dişler akrilik materyalden ya da tek parça halinde üretilebilirler. Takılıp çıkarılmaları mümkün olmakla birlikte uygulanması esnasında ana dişlere tutunduklarını da ekleyelim.
İmmediat Protezler
Gerçek dişlerin olmaması halinde tercih edilebilen takma dişlerden biri de immediat protezlerdir. Çoğunlukla dişlerin tamamının çekilmesinin ardından immediat protezler geçici olarak da kullanılabilirler.
Diş Üstü Protezler
Ağızda birkaç dişin eksik olması ancak kökün mevcut olması halinde diş üstü protezler tercih edilebilir. Bu takma dişler diş köklerine tutunabildiği gibi doğal dişlere tutunmaları da mümkündür.
Bu takma dişlerin yanı sıra implant üstü protez diş kullanımının da son derece yaygın olduğunu eklemeliyiz. İmplant üstü protez dişler de takma dişlerdir ve hareketli olarak hazırlanmaları da mümkündür.
Takma Diş (Diş Protezi) Nasıl Uygulanır?
Öncelikle hastanın muayene olması ve takma diş uygulamasına engel bir sorunun olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Sonrasında ağız içerisinden ölçü alınır ve hasta için en uygun olan protez diş çeşidi belirlenir. Ölçüler hem alt hem de üst çeneden alınır çünkü takma dişlerin hastanın ağız yapısına birebir uygun olması gerekir. Ölçü alınması sırasında asla bir acı ya da ağrı hissedilmez. Alınan ölçü modele aktarılır ve dijital ortamda takma diş tasarımı hazırlanır. Sonrasında laboratuvar ortamında takma dişin hastaya uygun şekilde üretilmesi sağlanır. Gerek duyulması halinde bir uyum provası da yapılabilir.
Uyum provasında hastayı rahatsız eden bir çıkıntı ya da fazlalık varsa bu bölgeler düzeltilir. Böylelikle hastanın takma dişlerini konforlu bir şekilde kullanmasının önündeki tüm engeller kaldırılmış olur. Takma dişlerin hazırlanma süresi çok uzun olmadığından hastaların uzun süre beklemesine gerek kalmaz. Ancak birkaç seans diş hekimi randevusuna gitmesi gerektiğini de ekleyelim.
Takma Dişin Avantajları Nelerdir?
Genel olarak takma diş kullanımı ile sağlanan avantajlara şu örnekleri verebiliriz:
- Eksik diş görüntüsü giderilir ve hastaların eksik dişten kaynaklı olarak yaşadıkları estetik kaygılar da ortadan kalkar.
- Hastaların eksik dişten kaynaklı olarak yaşadıkları konuşma sorunları ya da gülmekten çekinme gibi problemler giderilir.
- Dişlerin kaybedilmesinden kaynaklı olarak gıdaların çiğnenmesi gibi dişin temel fonksiyonları yeniden kazandırılmış olur.
- Doğal bir görünüm sunması nedeniyle hastaların takma dişin görünmesinden kaynaklı endişeleri ortadan kalkar.
- Belirli bir kalitenin üzerinde olan malzemelerden üretilmeleri halinde sağlam bir yapıya da sahip olurlar.
- Ağız temizliğinin ihmal edilmemesi ve bazı unsurlara dikkat edilmesi halinde çok uzun süre kullanılabilirler.
Takma Dişin Dezavantajları Nelerdir?
Sadece alışmanın biraz zaman alması, takma diş kullanımının dezavantajıdır. Bunun dışında ağız ve diş temizliğine, hijyene dikkat edilmesi halinde takma dişlerin kullanılmasının bir dezavantajı yoktur. Günümüzde takma dişlerin gayet doğal bir görünüm sunduğunu hatırlatmak isteriz. Alışma sürecinin tamamlanmasının ardından protez dişlerin konforlu bir biçimde kullanılması mümkün olacaktır.
Takma Diş Ne Kadar Süre Kullanılır?
Kullanılan takma diş türünün hangisi olduğu ve ne oranda kaliteli malzemelerden üretildiğine bağlı olarak protez dişlerin kullanım ömrü değişebilir. Ancak genellikle takma diş çeşitlerinin 15 yıl ile 20 yıl arasında bir süre boyunca kullanıldığını söyleyebiliriz.
Takma Diş Uygulaması Ne Kadar Sürer?
Eğer takma diş uygulamasına geçilmeden önce bazı tedaviler yapılmayacaksa en fazla 4 ya da 5 seansta tamamlanır. Elbette bu süre hangi protez dişin tercih edilğinde göre değişir. Yalnızca 2 ya da 3 seansta tamamlanan takma dişler de bulunur. Toplam süre hakkında diş hekiminizden net bir bilgi alabilirsiniz.
Takma Diş Temizliği Nasıl Yapılır?
Hareketli takma diş temizliğinin her yemek sonrasında yapılması gerekir. Takma dişler çıkarılmalı ve temizlendikten sonra ağız da çalkalanmalıdır. Ağız temizliğinin de yapılmasının ardından takma dişler yeniden takılabilir. Sabit protez dişlerin de gerçek dişler gibi düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Bunun için yumuşak kıl yapısına sahip olan diş fırçaları kullanılabilir. Diş hekiminizden kullandığınız takma diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz. Takma dişlerin temizliğinde kullanabileceğiniz ürünler hakkında da diş hekiminize danışabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Sabit Protez
Takma Diş Acıtır mı?
Protez dişler ilk kez kullanılmaya başlandığında hafif bir acı ya da rahatsızlık hissi olabilir. Ancak zamanla alışıldığı için bu şikayetler ortadan kalkar. Önemli olan takma diş kullanımına alışmaya çalışmak ve özellikle ilk günlerde sık sık protez dişleri çıkarmamaya özen göstermektir. Bu sayede alışma süreci de daha kısa sürecektir.
Merak edenler için –> implant
Takma Diş Fiyatları
Tahmin edebileceğiniz gibi takma diş fiyatı olarak sizlere aktarabileceğimiz sabit bir rakam olamaz. Hangi protez diş çeşitlerinin tercih edildiği, diş hekiminin deneyimi, kullanılan yöntemler gibi hususlara bağlı olarak fiyatlar değişiyor. Eğer protez diş uygulamasından önce bazı tedavilerin yapılması gerekiyorsa bu durumda hastaların biraz daha yüksek bir bütçe ayırmaları gerekir. Sonuç olarak fiyat konusunda net bir rakamdan söz edebilmemiz için öncelikle muayene olmanız ve protez diş türünün belirlenmesini sağlamanız gerekiyor. Randevu almak için bizi şimdi arayın!
Bilgi sahibi olun –> Köprü Diş
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.