Zirkonyum Kaplama Diş Nasıl Yapılır?
Salih ÖNDER2024-07-11T10:40:48+03:00Zirkonyum kaplama diş kaplama alanında adeta bir çığır açtı. Metal üstü porselen kaplama yönteminden sonra diş hekimliği uygulamaları arasına eklenen bu diş kaplama yöntemi, doğal bir diş beyazlığı elde edilmesini sağlıyor. Dişlerinin görüntüsünden ya da renginden şikayet eden çok sayıda kişinin yaşadığı problemi ortadan kaldıran bu uygulama uzun süre kullanılabilir olmasıyla da ön plana çıkıyor. Dayanıklılığının yanı sıra ideal düzeyde ışık geçirgenliğine sahip olması da bu işlemin sıklıkla tercih edilme nedenlerinden biridir.
Diş etlerinde renk değişime ve mor bir görüntüye yol açmıyor olması da zirkonyum diş kaplama metodunun tercih edilme nedenlerinden biridir. Biyo uyumluluk konusunda bir sorun yaratmaz çünkü ağız içi dokular ile uyumlu bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte sıcak ve soğuk hassasiyeti yaratmıyor olması da göz ardı edilmeyecek kadar önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü bu sayede sadece uzun değil konforlu kullanım açısından da beklentileri karşılıyor.
Merak eden hastalar için implant üstüne de bu işlemin yapılabildiğini ekleyelim. Diş eti hastalıklarına sahip olmayanlar, daha doğal ve güzel görünen dişlere sahip olmak isteyenler ve gelişimini tamamlamış yaşta olanlar bu kaplama yönteminden rahatlıkla faydalanabilir. Konuya dair merak edilen tüm detayları aktaracağız ve soruları da yanıtlayacağız. Öncesinde nasıl yapıldığı konusunu ele alalım.
Yazı İçeriği
ToggleZirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Bu işlemin yapılmasına başlanmadan önce hastanın genel bir muayeneden geçmesi gerekir. Dişleri ve diş etleri ile ilgili bir sağlık sorunu olup olmadığı gözden geçirilir. Eğer gerekiyorsa röntgen filmi çekimi de yapılabilir. Diş hekimi tarafından tüm sonuçlar değerlendirilir ve eğer zirkonyum kaplama için kişinin uygun bir aday olduğu sonucuna varılırsa işlem aşamalarına geçilebilir.
Öncelikle hastadan ölçü alınması gerekir. Bu ölçülere uygun olarak kaplamaların laboratuvar ortamında hazırlanması sağlanır. Elbette işlem birkaç seans halinde uygulanıyor ancak seansların hastaları zorlamadığını ve yaşam konforundan ödün vermeye gerek olmadığını da eklemeliyiz. Seanslar arasında geçici kaplamalar kullanıldığından hastalar beslenme ve konuşma gibi fonksiyonlar ile alakalı bir problem yaşamıyor. Ölçü alınmasıyla birlikte hastaların renk seçimi yapabildiklerini de ekleyelim.
Hastalar zirkonyum diş kaplama konusunda dişlerde ne kadar inceltme yapıldığını da merak edebiliyor. Yalnızca 1 mm dolaylarında bir aşındırma yapıldığını belirtelim. Bu sayede kaplamanın dişe mükemmel bir şekilde tutunması mümkün oluyor ve kaplamalar uzun süre sorunsuz şekilde kullanılabiliyor. Kısacası kaplamaların tutunabilmesi ve tüm diş yüzeyini kaplayabilmesi için bu inceltme işleminin yapılması zorunludur.
Elbette işlem öncesinde mutlaka bölgenin lokal anestezi ile uyuşturulması sağlanıyor. Dolayısıyla dişlerin inceltilmesi sırasında acı ya da sızı hissedilmesinin mümkün olmadığını da ifade etmek gerekir. Uygulama aşamalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ağız içi genel bir kontrolden geçirilir.
- Lokal anestezi uygulanır ve etkisini göstermesi için bir süre beklenir.
- Kaplama işleminin uygulanacağı dişler inceltilir.
- Ölçü alınır.
- Gerçek kaplamalardan önce kullanılacak olan geçici kaplamalar dişe uygulanır.
- Gerçek kaplama için renk seçimi yapılır.
- Hazırlanmasının ardından gerçek kaplamalar dişe uygulanır.
- 6 ayda bir hastanın kontrollere gitmesi gerekir.
Çoğunlukla kaplamalar dişe kalıcı bir şekilde yapıştırılmaz. Nedeni ise hastanın bir süre deneyimlemesi ve bir şikayetinin olup olmadığını belirlemesidir. Eğer hastanın bir şikayeti olursa gerekli düzeltmeler yapılır. Hastanın bir şikayetinin olmaması durumunda ise kaplamaların dişe kalıcı olarak tutunmasını sağlayan yöntem uygulanır. Böylelikle hastalara önceden zirkonyum kaplamalarını deneyimleme şansını verir.
Zirkonyum Diş Kaplamaları Özellikleri
Diş kaplama yöntemleri ve kullanılan materyaller hakkında araştırma yapanlar zirkonyum diş kaplama özelliklerini de merak ediyor. Hem arka dişlere hem de ön dişlere bu kaplamanın yapılmasının mümkün olduğunu belirtelim. Pek çok avantaja sahip olması da bu kaplamanın sıklıkla tercih edilmesini sağlıyor ve özellikle de sağlamlığı ön plana çıkıyor.
Aşağıda zirkonyum kaplama dişlerin özelliklerine dair bazı bilgilere ulaşabilirsiniz:
- Sağlam bir yapıya sahiptir ve bunun nedeni özel bir fırınlama işleminden geçirilmiş olmasıdır.
- Çatlama, kırılma, aşınma gibi risklere karşı yüksek mukavemet özelliği sergiler.
- Korozyona karşı ideal direnç özelliğine sahiptir.
- Tıpkı diş minesi gibi ışık geçirgenliği bulunur.
- Işığı geçirmesi ise doğal beyaz bir renk sergilemesini sağlar.
- Metal içermez ve diş etine uyumlu bir materyaldir.
- Kullanım ömrü uzundur.
- Isı geçirgenliği azdır ve bu da sıcak – soğuk hassasiyeti yaratmasını önler.
- Ağızda kötü tat yaratmaz ve tat değişimine neden olmaz.
- Diş etlerinde koyu bir renklenmeye yol açmaz.
- Renk değişimi gerçek dişler ile kıyaslandığında çok daha düşük bir risktir.
- Metal içermemesi nedeniyle metalden kaynaklanan alerjik reaksiyon yaşanmaz.
- Parlak ve pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Zirkonyum Kaplama Yaptıranlar
Eğer dişlerinizin görünümünden memnun değilseniz ve gelişim çağını tamamladıysanız zirkonyum kaplama uygulamasından faydalanmaya sıcak bakabilirsiniz. Estetik bir gülüşe sahip olmak isteyenler için de bu kaplamanın ideal seçeneklerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Zirkonyum diş kaplamanın hangi durumlarda yapılabildiği sorusunu ise bazı örneklere yanıtlayalım.
- Dişlerde aşırı çürük, defekt ya da hasar olması
- Dişlerde aşırı düzeyde aşınma meydana gelmiş olması
- Diastema yani diş aralarında ayrıklık olması
- Travma kaynaklı kırık diş probleminin bulunması
- Dişlerin renk değişimine uğramış olması
- Diş beyazlatma işlemleri ile başarılı bir sonuç alınamamış olması
- Eksik diş sorunun olması ve köprü tedavisi ya da implant üstü olarak kaplama uygulanması talebi
- Ortodonti tedavisi ile çözülemeyen diş çapraşıklığı probleminin olması
- Dişlere kuron ya da köprü uygulanmış olması
- Diş dolgusunun estetik görünmüyor olması
- Diş eti çekilmesi nedeniyle diş estetiğinin bozulmuş olması
Tüm bunların yanı sıra çoklu diş eksikliğinde de full implant üstü olarak bu kaplama yönteminin uygulanabildiğini ekleyelim.
Zirkonyum Diş Modelleri Ve Ömrü
Çok sayıda hasta zirkonyum kaplama ne kadar kullanılıyor sorusunu yöneltiyor. Aslında bu kullanım süresinin biraz da hastaya bağlı olduğunu belirtmeliyiz. Bazı hastalar diş kaplamaları 10 yıl bir süre boyunca kullanabiliyor. Ancak bu hastalar ağız ve diş sağlığını ihmal etmeyen, düzenli olarak diş kontrollerine gidenler oluyor. Ağız ve diş temizliğini, sağlığını ihmal eden hastalar çeşitli sorunlar yaşayabilir. Bunun nedeni uygulanan kaplamalar değil, diş çürükleri ya da diş eti hastalıkları gibi sıkıntılardır.
Daha estetik ve daha güzel bir gülüşe sahip olunması için uygulanan diş kaplamaların dişi çürüğe karşı koruma gibi bir etkisinin olmadığını belirtelim. Tıpkı kaplama öncesinde olduğu gibi ağız ve diş temizliğinin, bakımının mutlaka muntazam bir şekilde yapılmaya devam edilmesi gerekir. Aksi halde çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşılabilir. Dişlerde zirkonyum kaplamanın olması hiçbir diş ve diş eti problemi yaşanmayacağı anlamına gelmiyor.
Zirkonyum kaplamayla lamine kaplama arasındaki fark da merak edilen hususlardan bir diğeridir. Aradaki fark uygulandıkları yüzeyin farklı olması diyebiliriz. Zirkonyum dişi sararken lamine kaplamalar dişin yalnızca ön yüzeyine uygulanır, dişi tamamen sarmaz. Her diş için ayrı olarak uygulanan lamine kaplamalar için de dişe az miktarda inceltme yapılması gerekir.
Zirkonyum kaplamayla metal kaplamanın arasındaki fark ise porselenin destek malzemesinin farklı olmasıdır. Tahmin edilebileceği gibi metal kaplamalarda porselen altında destek yapı olarak metal bulunuyor. Zirkoyum ise metal içermiyor ve bu da metale karşı alerjik reaksiyon yaşanması riskini ortadan kaldırıyor. Zirkonyumun diş eti ile gayet iyi bir uyum sağladığı ve renklenmeye yol açmadığı da belirtilmelidir. Fakat metal kaplamaların diş etiyle bu kadar iyi düzeyde bir uyum sağladığından söz edemeyiz. Diş etlerinde mor bir görüntüye neden olabilirler.
Zirkonyum Kaplama Yaş Sınırı
Gelişim çağında olan bireyler için zirkonyum kaplama yapılması önerilmez. Bunun nedeni ise çenenin gelişim çağında büyümeye devam ediyor olmasıdır. Dolayısıyla bu gelişim devam ederken kaplama yapılması durumunda zamanla aralanmalar gözlemlenebilir. Bir yaş sınırı olarak düşünülmese de 18 – 20 yaştan önce söz konusu işlemin yapılması tavsiye edilmiyor. Gelişim çağının tamamlanmasının ardından ise güvenle zirkonyum kaplamalardan faydalanılabilir.
Zirkonyum Dişler Sararır Mı?
Ağız ve diş temizliğine dikkat edilmesi durumunda zirkonyum kaplama sararmaz. Fakat tütün ürünleri kullanımı, aşırı çay ve kahve tüketimi, diş temizliğinin ihmal edilmesi gibi durumlarda bu konuda sıkıntı yaşanabilir. Sararma olması durumunda klinik ortamda beyazlatılması da mümkündür.
Zirkonyum Tedavisi Sırasında Veya Sonrasında Ağrı Yaşanır Mı?
Elbette zirkonyum kaplama tedavisinde lokal anestezi uygulanıyor ve bölgede uyuşma sağlanıyor. Bu nedenle işlem sırasında hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissedilmez ancak anestezinin etkisinin geçmesinin ardından dişlerde hafif ağrı olabilir. Bazı hastalar hiç ağrı yaşamadıklarını dile getirir. Bu nedenle ağrı ve sızı konusu kişiden kişiye değişebiliyor.
Zirkonyum Kaplamalar Düşer Mi?
Dişe zirkonyum kaplama özel bir yapıştırıcı materyal ile sabitleniyor. Bu nedenle düşmesi ihtimali yok denecek kadar azdır. Sadece dişe çok sert bir darbe alınması gibi durumlarda bu ihtimal gerçekleşebilir. Bunun dışında beslenme, konuşma gibi fonksiyonlar sırasında düşmesi mümkün olmaz.
Zirkonyum Kaplama Fiyatları
Fiyat konusunda karşınıza birbirinden çok farklı rakamlar çıkabilir ve bunun gayet normal olduğunu belirtmeliyiz. Nedeni ise tahmin edebileceğiniz gibi zirkonyum kaplama fiyatlarını etkileyen çok sayıda unsurun bulunmasıdır. Bu unsurlara birkaç örnek verebiliriz.
- Diş hekiminin kullandığı malzemeler
- Bu malzemelerin kalite düzeyi
- Diş hekiminin deneyimi
- İşlemde hangi cihazların kullanılacağı
- Hangi dişlere kaplama yapılacağı
- Kaç adet dişe kaplama yapılacağı
- İşlem öncesinde çürük diş tedavisi gibi bazı tedavilerin yapılıp yapılmayacağı
Yukarıda sıraladığımız unsurların yanı sıra döviz kurlarının da fiyatları etkilediğini eklemek gerekir. Çünkü kaplamada kullanılan malzemelerin çoğu yurt dışından ithal ediliyor. Haliyle döviz kurlarındaki değişim fiyatlara da yansıyor. 2023 zirkonyum fiyatları şeklinde çeşitli araştırmalar yapıldığında fiyatlandırma aralığının çok geniş olduğunu fark edebilirsiniz.
Ön Dişe Zirkonyum Kaplama Yapılır Mı?
Elbette ön dişe de zirkonyum kaplama yapılabilir. Ancak bu konuda diş hekiminize danışmanız faydalı olacaktır. Çok sayıda hasta ön dişler için tam seramik kaplama ya da laminate veneer kaplamaları tercih ediyor. Diş hekiminiz daha detaylı bilgi aktaracaktır.
Zirkonyum Diş Kimlere Yapılmaz?
Bu işlemin her hasta için uygun olduğunu söyleyemeyiz. Her ne kadar zirkonyum kaplama işleminden geniş bir hasta grubu faydalanabiliyor olsa da aşağıdaki durumlarda kaplama yapılması önerilmiyor.
- 18 yaşından küçük ve gelişimini henüz tamamlamamış olanlar
- Çene yapısına kayma ya da bozulma olan kişiler
- Kaplama öncesinde farklı bir tedavi görmesi gereken hastalar (Bu durumda zirkonyum kaplamanın yapılması ertelenir)
Ağız hijyenine önem vermeyenler ya da bu konuda istikrarlı olmayanlar da çeşitli sıkıntılar yaşayabilir. Kaplamaların uygulanmasının ardından ağız hijyenine maksimum düzeyde dikkat etmelisiniz. Zirkonyum kaplamalara dair sorularınızı ya da merak ettiğiniz konuları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Zirkonyum Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Aşırı madde kayıplarının olduğu ve diğer estetik kaplamaların uygulanamadığı dişlerde en çok başvurulan tedavi yöntemi zirkonyum kaplamalardır. Işık geçirgenliğinin yüksek olmasını sağlayan beyaz renkteki bir malzeme olması sebebiyle geleneksel metal destekli kaplamalara göre çok daha iyi estetik sonuçlar verirken çiğneme kuvvetlerine karşı tam porselen dişlere göre daha dayanıklı olmaları kullanım alanlarını arttırmaktadır.
Bunların yanı sıra diş etiyle uyumunun metal destekli porselenlere göre çok daha iyi olması ve diş eti sınırlarında hoş olmayan renk farkları oluşturmaması da önemli avantajlarından biridir.
Bazı durumlarda geleneksel metal destekli porselen kaplamaların altyapılarında kullanılan krom alaşımları gibi malzemelere karşı alerjiler gelişebilir. Zirkonyum kaplamalar bu gibi durumlarda da avantajlıdır.
Bilgi sahibi olun –> Estetik diş dolgusu
Zirkonyum Kaplama Ne İçin Yapılır?
Geleneksel metal destekli porselen kaplamaların yeterli estetiği sağlayamadığı ön dişlerde zirkonyum kaplamalar yapılabilir.
- Tamamen porselenden oluşan estetik kaplamaların yapılmasından kaçınılan, çiğneme kuvvetinin fazla olduğu dişlerde zirkonyum kaplamalar uygulanabilmektedir.
- Dişlerdeki aşırı madde kayıpları zirkonyum kaplamalarla giderilebilmektedir. Bu madde kayıpları büyük çürükler sebebiyle ortaya çıkabildiği gibi kimi zaman da travmaya bağlı olarak görülen diş kırıkları seklinde oluşabilir.
- Diş eksikliklerinin varlığında uygulanan ve “köprü” adı verilen diş protezleri de zirkonyum altyapılı olarak yapılabilmektedir.
- Ortodontik tedaviyi tercih etmeyen hastalarda çapraşıklıkların ortadan kaldırılması amacıyla zirkonyum kaplamalar uygulanabilmektedir.
- Zirkonyum kaplamalar implant üstü protezlerin yapımında kullanılabilirler.
- Diş sıkma ve gıcırdatmaya bağlı oluşan aşınmalar sonucu diş kapanışı boyutlarının azaldığı durumlarda da zirkonyum kaplamalar yapılabilmektedir.
- Estetik özellikleri yetersiz ve genetik gibi sebeplerle yapısal bozukluğu olan dişlerde yine zirkonyum kaplamalardan faydalanılabilir.
Zirkonyum Kaplamalar Kimlere Yapılabilir?
Çene ve diş gelişiminin tamamlandığı herkeste, ihtiyaç duyulan durumlarda zirkonyum kaplamalar yapılabilmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplama Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Zirkonyum kaplama tedavi süresi ağız içi durumuna ve tedavi edilecek diş sayısına göre uzman hekimler tarafından belirlenir. tedavi süresi 1 ile 5 gün arasında değişmektedir.
Merak edenler için –> implant
Zirkonyum Kaplamalarda Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
- Köprü şeklinde tasarlanan zirkonyum kaplamaların gövde olarak anılan ve diş eksikliklerini kapatan kısmının altında bazı durumlarda gıda artıkları birikebilir ve ağız kokusu gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Bu nedenle gövde kısımlarının altı özel fırçalar ve iplerle temizlenmelidir. Yine diğer zirkonyum kaplamalarda da kaplamayla dişin birleştiği kısımda birikim olmaması önemlidir ve bu bölgelerin doğru bir biçimde temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenemeyen gıda birikimleri oluşuyorsa hekim kontrolü tavsiye edilir.
- Zirkonyum kaplamalara sahip kişilerin diş eti sağlığına özellikle dikkat etmesi gerekir. Diş eti hastalıkları zaman içinde diş etlerinin çekilmesine sebep olarak zirkonyum kaplamaların kullanım ömrünü azaltacaktır. Bu sebeple ağız ve diş temizliğine büyük ölçüde önem verilmesi gerekmektedir.
- Diş sıkma ve gıcırdatma problemleri de diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır. Bu alışkanlıklara sahip kişilerin gece plağı kullanımı gibi önlemleri almaları önerilmektedir.
- Ağızda var olan dişlerde renklenmeler oluşmuşsa ve beyazlatma tedavileri planlanıyorsa, bu tedaviler zirkonyum kaplamalar yapılmadan önce gerçekleştirilmelidir. Çünkü dişlere etki eden beyazlatma malzemeleri kaplamalara etki etmemektedir.
- Zirkonyum üzerindeki porselen yüzeylerde çok fazla renklenme oluşmaz. Fakat çay, kahve gibi renklendirici gıdalar az da olsa renklenme yaratabilmektedir. Bu sebeple fazla tüketilmemeleri önerilir.
- Yılda 2 defa yapılacak hekim kontrolleri de zirkonyum kaplamaların sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları açısından önemlidir.
Zirkonyum Kaplamalar Güvenli ve Dayanıklı mıdır?
Zirkonyum kaplamalar doğru bir uygulamayla yapıldığı takdirde son derece dayanıklıdır. İyi bir ağız hijyeni ve dikkatli kullanımla çok uzun yıllar kullanılabilmektedirler. Dayanıklılık ve estetiğin bir arada olması zirkonyum kaplamaların en çok öne çıkan özelliğidir.
Dental Group Hospitadent tüm şubelerinde, son teknolojinin ışığında, uzman ve nitelikli hekim kadrosuyla, sizlere daha güzel ve sağlıklı bir gülüş kazandırmak için hizmet vermektedir. Zirkonyum kaplamalar dahil tüm tedavilerinizin konforlu ve profesyonel bir ortamda gerçekleştirilebilmesi için Dental Group Hospitadent şubelerine başvurabilirsiniz.
İlginizi çekebilir –> Porselen kaplama
Tedavi Özeti
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.