Diş Taşı Temizliği
Diş Taşı Temizliği
Dişlerinize gerekli özeni gösterseniz bile ağzınızda bakterilerin olması kaçınılmazdır. Bu durum zamanla diş taşı oluşumuna neden olabilir. Diş taşı, gerekli önlemler alınmadığında ciddi diş ve diş eti sorunlarına neden olabilecek bir sorundur. Uzman hekimler tarafından yapılan detertraj yani diş taşı temizliği, ağız ve diş sağlığınızı ve gülüşünüzü korumaya yardımcı olur.
Blog yazımızda sizi diş taşı, diş taşı temizliği, diş taşı temizliği nasıl yapılır, diş taşı temizliği fiyatları hakkında bilgilendireceğiz.
Diş Taşı Nedir
Günlük olarak ağız ve diş bakınızı aksattığınızda, dişleriniz üzerinde ve arasında biriken yiyecekler bakteri üretmeye başlar. Diş üzerinde ve arasında oluşan bu bakteri plağı tükürüğünüz ile birleşerek sertleşir ve sonunda dişlerinizin arasında ve üzerinde diş taşı oluşumunu görmeye başlarsınız.
Diş taşlarının temizliği ihmal edilirse, ilerleyen zamanlarda hoş olmayan bir görünüme sebep olmasına ek olarak, diş eti rahatsızlıkları da yaşamanıza öncülük edebilir. Diş eti iltihabı, diş eti şişmesi gibi rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. Bu yüzden diş taşı oluşumunu fark ettiğinizde, en kısa sürede temizlenmesi için hekiminize başvurmalısınız. Diş taşı nasıl temizlenir sorusunun cevabını da aşağıdaki yazılarımızda bulabilirsiniz.
Diş Taşı Nasıl Oluşur?
Plak, dişlerinizi toplayıp biriktiren milyonlarca bakteri içeren yapışkan bir tabakadır. Diş plağındaki bakteriler, fırçalama ve diş ipi kullanarak düzenli olarak temizlenmezse, diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına neden olabilir. Diş taşı ekşi, tatlı, acı gibi yiyeceklerin tüketilmesinden sonra diş temizliği yapılmazsa da oluşabilir. Dişlerinizi yeterince fırçalamaz ya da diş ipi kullanmazsanız, plak sertleşerek diş taşı haline gelebilir. Diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerinden biridir. Ağız sağlığı üzerinde olumsuz etkileri nedeniyle, dişlerde diş taşı birikmesine izin verilmemelidir.
DİŞ TAŞI OLUŞUMUNUN NEDENLERİ
Aşağıdaki sebepler diş taşı oluşumuna sebep olabilir;
- Tükürüğünüzün yapısı.
- Ağız içinde tükürüğünüzün yoğun olduğu bölgeler.
- Yetersiz ve yanlış diş fırçalamanız.
- Diş fırçalamamanız.
- Ağız sağlığınıza özen göstermemeniz.
- Dişlerinizin arasında yemek artıklarının uzun süre kalması.
- Kişisel oluşan faktörler.
- Karbonhidratlı ve şekerli yiyecekleri fazla miktarda tüketmeniz.
- Diş ipi kullanılmamanız.
Diş Taşı Ağız Sağlığını Nasıl Etkiler?
Diş eti çizgisi boyunca biriken yoğun diş taşı tabakası, diş eti hastalıkları başta olmak üzere ağız sağlığının kötüleşmesine neden olabilir. Diş taşı, gerektiği gibi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı zorlaştırır. Yeterli hijyenin sağlanamaması sonucunda artan bakteri faaliyetleri, diş etlerinizin şişmesine, kızarmasına ve fırçalama sonucunda kanamalara neden olabilir. Bu, diş eti iltihabı olarak bilinen en hafif diş eti hastalığının tipik belirtisidir. Ağız sağlığı kötüleşirse, diş kaybına dahi yol açabilecek ciddi hastalıklar görülebilir. Aşırı plak ve diş taşı birikimi kötü nefes kokusunun nedenlerinden biridir. Diş taşı ayrıca kozmetik problemler de yaratabilir. Gözenekli bir yapıya sahip olduğundan, lekeleri kolayca emebilir. Çay veya kahve gibi yüksek oranda pigmentli içecek içildiğinde rengi kararabilir.
Diş Taşı Nasıl Temizlenir?
Plak tabakası katılaşarak diş taşı haline geldiğinde, artık diş fırçası ile çıkartılamaz. Diş taşı ağız sağlığını tehdit eden bir durumdur ve evde diş taşı temizliği (detertraj) yapmanın güvenli bir yolu yoktur. Diş taşlarını temizlediğini iddia edilen ürünlerin, doğal bile olsa kullanımı önerilmemektedir. Detertraj işlemini güvenli bir şekilde, diş etlerine zarar vermeden yapmak uzmanlık gerektirir. Bu nedenle diş taşı temizliği özel aletlerle, sadece uzman diş hekimleri tarafından yapılmalıdır. Hospitadent’in alanında uzman hekimleri ve son teknolojiye sahip donanımları ile detertraj işlemini güvenli ve etkin bir şekilde yaptırabilirsiniz.
Diş Taşı Temizliği Sonrası
Diş taşı temizliğinizi yaptırdıktan sonra dikkat etmeniz gereken konuları sizin için sıraladık;
- Diş taşı temizliğinizin ardından 2 saat boyunca hiçbir şey içmeyin ve yemeyin.
- Diş taşı temizliğinden sonra ilk 24 saat içerisinde sıcak ve soğuk besin tüketiminden uzak durun.
- Diş taşı temizliği işleminin ardından diş etlerinde kan sızıntısı olması ve 1 – 2 gün soğuk, sıcak hassasiyeti yaşamanız doğaldır.
- Diş etlerinde oluşan hafif şişlikleri gidermek için bir buz torbasını dışardan diş etlerinize uygulayabilirsiniz.
- İlk günlerde hafif bir ağrı hissediyorsanız, ağrı kesici alabilirsiniz.
- İyileşmeyi hızlandırmak istiyorsanız bir bardak ılık su ile tuzu karıştırıp bu karışım ile gargara yapılabilirsiniz.
- Diş taşı temizliği tedavisi sonrasında diş temizliği çok önemlidir. Diş taşı temizliği tedavisinden hemen sonra ağız ve diş temizliği sizin için zorlu bir süreç olsa da diş fırçalama ve diş ipi kullanımına devam etmelisiniz. Ek olarak antiseptik ağız bakım gargaraları da kullanılabilirsiniz. İlk günlerde hafif kanamalar görülebilirsiniz.
- Diş taşı temizliği tedavinizin başarılı olması için ağız v diş bakımınıza dikkat etmeniz oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakımınıza dikkat etmemeniz durumunda aynı diş taşı sorununuz daha şiddetli olarak ortaya çıkabilir.
- Diş diplerinize yerleşmiş diş taşların temizlenmesinin ardından dişleriniz arasında var olan boşlukları hissedilirsiniz.
- Diş taşı sorununuz süresince dişlerinizin kaybettiği destek dokuları sebebiyle diş taşı temizliği sonrası da dişleriniz sallanmaya devam edebilir.
- 6 ayda bir olmak üzere kontrol için diş hekiminize gitmeniz gerekmektedir.
- Kontrole geldiğiniz zamanlarda diş eti incelenerek hala iltihap bulunan alanlar gözlemleniyorsa diş taşı temizliği işlemi tekrar edilebilir.
- Diş taşı temizleme tedavisi sonrasında ağız ve diş temizliğinize dikkat ederken hekiminiz sizi takip ederek başarısızlık oranını en aza indirir.
Diş Taşı Temizliği Fiyatları 2022
Diş taşı sorunu günümüzde çok fazla karşınıza çıkmaktadır. Kişiler genellikle diş taşı sorununu çok önemseme de önemsenmesi gereken bir sorundur. Diş taşı temizliği fiyatları diğer diş tedavilerine kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Temizlenmesi gereken diş sayısı ve diş taşı temizliğinin derinliğine göre fiyatlarda artış ya da azalma görebilirsiniz. Diş taşı sorununuz daha fazla ilerlemeden diş taşı temizliği tedavisi yaptırırsanız daha uygun fiyatlar ile karşılaşabilirsiniz. Diş taşı temizliği fiyatı 2021 yılına göre fiyat değişikliğine uğramıştır.
Diş Taşı Nasıl Önlenir?
Diş taşı sadece diş hekiminiz tarafından güvenle temizlenebilir. Bununla birlikte diş taşı oluşumunu engellemek için gerekli adımları atabilirsiniz. En iyi çözüm, dişlerinizde diş taşı oluşmasına izin vermemektir. İyi bir ağız hijyeni rutini ile plakları sertleşmeden temizleyebilir, ağız sağlığınızı korumaya yardımcı olabilirsiniz.
|
|
|
|
|
Mükemmel fırçalama ve diş ipi alışkanlığınız olsa bile, ağzınızda bakterileri tamamen yok edemezsiniz. Bu nedenle diş sağlığınızı korumak ve oluşabilecek herhangi bir plak tabakasını veya diş taşını gidermek için diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret etmelisiniz. Detertraj işlemini, tüm Dental Group Hospitadent şubelerinde, uzman hekimlerimize güvenle yaptırabilirsiniz.
Diş Taşlarının Diş Sağlığına Zararları Nelerdir?
Diş taşlarınız, ağız ve diş sağlığınıza birden çok zararı vardır. Dişlerinizin estetiği açısından leke ve ağızınızda kötü koku oluşmasına neden olabilmektedir. Diş taşları temizlenmediği sürece diş çürüklerinizde artış gözlemlenebilir ve diş etlerinizde iltihap meydana geldiğini görebilirsiniz. Ayrıca diş çekiminiz sonrasında ortaya çıkan boşluklarda diş taşı oluşabilir ve ağız sağlığınızı olumsuz yönde etkiler. Diş taşı temizliği tedavisi uygulanmadığı sürece dişinize zarar verme ihtimali olduğundan dolayı ağız ve diş sağlığı riske girebilir. Ek olarak diş taşı temizliği yapılsa dahi diş etlerinizde oluşan hasarlardan dolayı diş etlerinizin arasında bir süre boşluk hissedebilirsiniz. Diş taşı hem dişlerinizin estetiği hem de dişlerinizin sağlığı açısından birçok zararı vardır. Daha fazla zarar görmemek için diş taşı temizliğine dikkat etmelisiniz.
SIKÇA SORULAN SORULAR
Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır
Diş taşı plak tabakası katılaşarak diş taşı haline geldiğinde, diş taşı artık diş fırçası ile çıkartılamaz. Diş taşı ağız sağlığını tehdit eden bir durumdur ve evde detertraj (diş taşı temizliği) yapmanın güvenli bir yolu yoktur. Diş taşlarını temizlediğini iddia edilen ürünlerin, doğal bile olsa kullanımı önerilmemektedir.
Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır
Diş taşı temizliği uzman hekimler tarafından aletler aracılığı ile yapılır. Diş taşları kazınarak kaldırılır ve temizlenmesi gerçekleştirilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Hassasiyet Ne Kadar Sürer
Diş taşı temizliği sonrası hassasiyet süreci 2-3 gün sürmektedir.
Diş Taşı Temizliği Ne İşe Yarar
Diş taşı temizliği diş etlerinin sağlıklı görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Dişlerin beyaz ve temiz bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Ağız içinde iltihaplanma olmasının önüne geçer ve estetik görüntü oluşmasına yardımcı olur.
Diş Taşı Temizliği Acıtır Mı
Diş taşı temizliğini ilk kez yaptıracak kişiler için işlem biraz acıtabilir. Ancak düzenli olarak yaptıran kişiler de ağrı hissedilmemektedir.
Diş Taşı Temizliği Kaç Seanstır
Diş taşı temizliği tek seansta yapılabilecek bir işlemdir.
Diş Taşı Temizliği Sonrasında Ağrı Hissedilir Mi
Diş taşı temizliği sonrasında herhangi bir ağrı olmamaktadır. İşlem sonrasında kısa süren hassasiyetler yaşanabilmektedir.
Diş Taşı Temizliğinin Avantajları Nelerdir?
Diş taşı temizliği diş etlerinin sağlıklı görünüme kavuşmasına yardımcı olur. Dişlerin beyaz ve temiz bir görüntüye sahip olmasını sağlar. Ağız içinde iltihaplanma olmasının önüne geçer ve estetik görüntü oluşmasına yardımcı olur.
Diş Taşı Temizliği Zararlı Mı?
Diş taşı temizliğinin herhangi bir zararı bulunmamakla birlikte, ağız içinin daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
Diş Taşı Temizliği Hangi Durumlarda Uygulanır?
Diş taşı temizliği diş aralarında ve üzerlerinde lekeler oluşması kötü bir görüntü ve farklı ağız içi sıkıntıları ortaya çıkarabilir. Bunların giderilmesi için uzman hekimler tarafından muayene sonrası diş taşı temizliği yapılmasında fayda bulunmaktadır.
Diş Taşı Temizliğinin Ömrü Ne Kadardır?
Diş taşı temizliği işleminin ömrü kişiden kişiye değişebilir. Tedavi sonrası ağız içine uygulanacak iyi bakım ile uzun süre ihtiyaç kalmayabilir.
Diş Taşı Temizliği Sonrası Dişte Kırılma, Düşme vb. Gibi Durumlar Olur Mu?
Diş taşı temizliği sonrası dişte kırılma meydana gelmemektedir.