Diş Eti İltihabı | Gingivitis

Tedaviler

Diş Eti İltihabı | Gingivitis

Gingivit, gingivitis ya da diş eti iltihabı, diş eti hastalığının yaygın ve hafif bir şeklidir. Gingivitis, diş etinde tahriş, kızarıklık ve şişme ile seyreden iltihaplanmaya neden olur. Diş eti iltihabını ciddiye almak ve derhal tedavi etmek önemlidir. Çünkü diş eti iltihabı, periodontit adı verilen çok daha ciddi bir diş eti hastalığına, hatta diş kaybına neden olabilir. Diş eti iltihabının en yaygın nedeni kötü ağız hijyenidir. Günde en az iki kez dişleri fırçalama, günlük diş ipi kullanma ve düzenli diş hekimi muayeneleri gibi ağız sağlığını korumaya yönelik alışkanlıklar, gingivit rahatsızlığını önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur.

Gingivit belirtileri nelerdir?

Sağlıklı diş etleri pembe renktedir ve dişlerin etrafına sıkıca oturur. Gingivitis belirti ve bulguları ise şunları içerir:

  • Şişmiş veya kabarık diş etleri
  • Koyu kırmızı diş etleri
  • Fırça veya diş ipi kullandığınızda kolayca kanayan diş etleri
  • Ağız kokusu
  • Diş etlerinde çekilme
  • Diş etlerinde hassasiyet

Diş hekimine ne zaman başvurulmalı? 

Gingivit şeklindeki diş eti iltihabının belirtilerini fark ederseniz, hemen diş hekiminizden randevu almakta fayda vardır. Ne kadar çabuk tedaviye başlanırsa, diş eti iltihabından gelen hasarın tedavi ve periodontite ilerlemesini önleme şansınız o kadar yüksek olur.

Gingivitis Neden Olur? 

Gingivit rahatsızlığının en yaygın nedeni, dişler üzerinde plakların oluşmasına neden olan kötü ağız hijyenidir. Dişlerdeki plaklar çeşitli mekanizmalarla diş eti iltihabına neden olur:

  1. Yiyeceklerdeki nişasta ve şekerler, doğal olarak ağızda bulunan bakterilerle etkileşime girerek, dişlerin üzerinde çoğunlukla bakterilerden oluşan ve görünmez, yapışkan bir film olan plakları oluşturur. Diş plağı hızlı bir şekilde yeniden oluştuğu için dişler günlük olarak fırçalanarak temizlenmelidir.
  2. Dişlerinizde kalan plaklar temizlenmezse, diş eti çizgisinin altında sertleşerek diş taşına dönüşür. Diş taşı bakteriler için kalkan oluşturarak diş eti çizgisi boyunca tahrişe yol açar. Diş taşına dönüşen plakları kendi çabanızla temizlemeniz mümkün olmaz. Bunun için diş hekiminizden profesyonel yardım almanız şarttır.
  3. Dişlerinizdeki plak ve diş taşı uzun sürelerle burada kalırsa, diş etinin taban kısmında tahrişe ve sonunda tabanda gingivitis adı verilen diş eti iltihabına neden olur. Zaman içinde, diş etleriniz şişer ve kanamaya eğilimli hale gelir. Gingivit, diş çürüklerine de neden olur. Tedavi edilmeyen gingivitis periodontite ve sonunda diş kaybına kapı aralar.

Gingivit nasıl önlenir? 

Gingivitis gelişimini engellemek için dikkat edilmesi gereken noktalar;

  • Ağız hijyenine dikkat etmek önemlidir. Dişleri günde en az iki kere, sabahları ve gece yatmadan önce fırçalamak, günde en az bir kez diş ipi ile diş aralarını temizlemek faydalı olacaktır.
  • Yapabiliyorsanız her yemek veya atıştırma sonrasında dişlerinizi fırçalamalısınız.
  • Fırçalamadan önce diş ipi kullanmanız, gevşemiş yiyecek parçacıklarını ve bakterileri temizlemenize yardım eder.
  • Düzenli diş hekimi ziyaretleri yapılmalıdır. Düzenli olarak, genellikle 6 ila 12 ayda bir temizlik için diş hekimine gidilmesi önerilir.
  • Periodontit için ağız kuruluğu, bazı ilaçlar veya sigara içmek gibi  risk faktörleriniz varsa diş hekiminin yaptığı temizliğe daha sık ihtiyaç duyabilirsiniz. Yıllık diş röntgenleri, görsel bir diş muayenesinde görülemeyen hastalıkları saptamaya yardımcı olur ve diş sağlığındaki değişikliklerin takibinde faydalıdır.
  • Kronik hastalıkların tedavisi ve zararlı alışkanlıkları bırakmak önem taşır. Şeker hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız varsa sağlıklı beslenme ve kan şekerinin kontrol altında tutmak gibi uygulamalar da diş eti sağlığını korumak için önemlidir. Sigara ya da aşırı şekerli gıda ve içecek tüketimi gibi diş eti iltihabını kolaylaştıran alışkanlıkları bırakmak diş eti sağlığımızı korumada etkilidir.

Dental Group Hospitadent, son teknolojiye uygun donanımı ve alanında uzman ve tecrübeli diş hekimleriyle her türlü diş ve diş eti problemlerinizin tanı ve tedavisi için tüm şubelerinde hizmet vermektedir. 

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Diş Eti İltihabı | Gingivitis

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun