Şeffaf Plaklı Tedavi

Tedaviler

Şeffaf Plaklı Tedavi

Gülümsemenizden memnun değilsiniz ve dişlerinizi düzelttirmek mi istiyorsunuz? Ama diş telleri ile dolaşmak da istemiyor musunuz? O zaman belki şeffaf plak kullanarak tedavi olmayı deneyebilirsiniz. Dental Group Hospitadent, diş tedavilerinde ileri teknolojiye uygun donanımıyla ve uzman kadrosuyla diş teli takmak istemeyen ve daha estetik tercihleri olan hastalar için tüm şubelerinde, şeffaf plak ile ortodontik tedavi uygulaması yapmaktadır.

Ortodonti; yanlış konumlanmış dişlerle çene kemiği uyum problemlerinin teşhis ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlık dalıdır. Ortodonti alanında uzmanlaşmış diş hekimine ise ortodontist adı verilir. Ortodontik tedaviler; uzman bir ortodontist tarafından, çeşitli ortodontik aygıtlarla dişlerin belli yönde ve hızda hareket etmesini sağlama esasına dayanır. Böylece zaman içinde dişler ideal konumuna getirilmekte ve dizilim bozuklukları giderilmektedir.

Şeffaf plak ya da invisalign tedavisi nedir? 

Estetik nedenlerden ötürü, geleneksel diş telleri kullanmak istemiyorsanız, ancak güzel bir gülümseme sahip olma arzunuz varsa şeffaf plak kullanmak, dişlerinizi kısa sürede istenilen pozisyona almak için iyi bir alternatiftir. Invisalign adı verilen bu ortodontik tedavi yönteminde laboratuvarda kişiye özel hazırlanan şeffaf plaklar yardımıyla diş teli kullanmadan dişlerdeki çapraşıklık, sıkışıklık, seyreklik ve konumlanma problemlerine yönelik düzeltme tedavisi yapılmaktadır.

Kullanılan plaklar tamamen şeffaf malzemeden yapılmıştır ve estetik olarak daha iyi bir görünüme sahiptir. Şeffaf plakların kişiler tarafından tercih edilmesindeki en önemli etken ortodontik tedavi gördüğünün başkaları tarafından fark edilmemesidir. Halk arasında şeffaf diş teli olarak bilinen bu yöntemde aslında tel kullanılmamaktadır.

Şeffaf plak tedavisinin avantajları nelerdir? 

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi, braket adı verilen tellerle yapılan tedaviye göre daha konforludur. Çünkü diş tellerindeki gibi ağız içinde batma, ağrı ve yara gibi yan etkilere neden olmaz. Plaklar oldukça yumuşak bir malzemeden yapıldığı için kişiye rahatsızlık vermez.

Yemek yerken ya da dişlerin fırçalanması sırasında şeffaf plakların rahatlıkla çıkarılıp takılabilmesi esnek kullanım olanağı sunar. Bu sayede kişi istediği her şeyi yiyebilir, diş tellerine en büyük üstünlüklerinden biri de budur. Diğer büyük avantajı diş temizliğinin kolay olmasıdır. Tel kullanımında dişlere giren besinleri temizlemek zorken şeffaf plaklar çıkarılarak, dişler olağan şekilde fırçalanabilir. Bilindiği gibi diş telleri sabittir ve tedavi süreci boyunca dişinizde takılı kalmaktadır.

Konuşma ile ilgili olumsuz etkisi de yoktur ve sunum, toplantı gibi düzgün konuşma gerektiren durumlarda çıkarılması gerekmez. Bu nedenle özellikle ortodonti tedavisinin iş ve okul hayatını etkileyeceğini düşünen, sık sık insanlarla iletişim halinde olması gereken bireyler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Plakların şeffaf olması nedeniyle başkaları tarafından çoğunlukla fark edilmemesi kişiye estetik açıdan rahatlık sunar. Bu sebeplerle erişkinler tarafından daha sık tercih edilmektedir. Geleneksel tel tedavisine göre pahalı olmasına karşın tedavinin rahatlığı ve başarı oranının neredeyse %100 olması nedeniyle daha avantajlıdır. Ayrıca invisalign yönteminde, dişlerinizin nasıl bir pozisyona geleceğini tedaviye başlamadan önce, özel bir yazılım ile 3 boyutlu olarak görme olanağınız bulunur.

Şeffaf plak kimlere uygundur? 

Şeffaf plak ya da invisalign tedavisi  tedaviye uygun tüm çocuk ve yetişkinlere uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Sıklıkla orta ve hafif çapraşıklık sorunu olanlarda bu tedavi yöntemi uygundur. Diş ve çene yapılarındaki anormalliklerin makul seviyede olduğu bireylere rahatlıkla uygulanabilmektedir. Fakat dişlerin çok çapraşık olması tedavi uygulanamayacağı  anlamına da gelmemektedir. Ancak şeffaf plak tedavisinin yapamadığı bazı diş hareketleri vardır. Bunu anlamanın tek yolu ise alanında uzman bir ortodonti uzmanıyla görüşmekten geçer. Tedavinin yapılamayacağı muhtemel durumlardan bazıları:

  • Dişler arasında çok geniş boşlukların olması
  • Çene kemiklerinde gömülü dişlerin bulunması
  • Çene yapısında anormallik şeklinde sıralanabilir.

Şeffaf plaklar nasıl hazırlanır? 

Diş hekiminiz öncelikle şeffaf plak için uygun bir diş ve çene yapınız olup olmadığını değerlendirir.Tedavi için uygun bir aday olduğunuza karar verirse öncelikle dişlerinizin ölçüsünü alır. Ayrıca dişlerinizin fotoğrafları ve röntgen çekimi yapılır. Röntgen ile dişlerin kök açılarını uzunlukları ve konumları incelenir. Fotoğraflar ise tedavi sonrasında kıyaslama için kullanılır.

Diş ölçülerine ilişkin veriler CAD-CAM denilen özel optik okuyucular aracılığıyla üç boyutlu tarama tekniği kullanarak bilgisayara aktarılır. Bilgisayar ortamında dişler simülasyon yapılarak hareket ettirilir ve yapılan planlama ile tedavi rotası belirlenir. Sonra da üç boyutlu printer aracılığıyla tedavide kullanılacak bir seri diş kalıbı çıkarılır. Elde edilen 15-20 seri kalıp şeffaf plakların hazırlanmasında kullanılır.

Bu yolla hazırlanan her bir plak tedavi ilerledikçe sırasıyla kullanılır. Tüm bu süreç yaklaşık olarak 2 hafta sürmekte ve tedaviye de doğal olarak bu sürenin sonunda başlanabilmektedir. Plaklar, eskiden sadece yurt dışında hazırlanabildiğinden bu süreç 5-6 hafta gibi daha uzun bir süreyi kapsamaktaydı. Ama artık yerli üretim de yapılabildiğinden üretim süreci hızlanmıştır.

Şeffaf plaklar nasıl kullanılır? 

Şeffaf plaklar hasta tarafından rahatlıkla çıkarılıp takılabildiğinden kullanımı son derece pratiktir. Dişlerin üzerine oturtulur, plaklar dişleri kaplayarak onlara istenilen yönde güç uygular ve o yöne doğru yavaş yavaş milimetrik olarak hareket etmelerini sağlar.

Plağın kullanımı son derece basittir ve ağza yerleştirme ve yeme, içme, diş fırçalama, diş ipi kullanımı gibi durumlarda çıkarma işleminden ibarettir. Ancak bu noktada, hastanın tedaviye uyumu ve etkin katılımı önem kazanmaktadır. Çünkü plaklar hasta tarafından kolaylıkla çıkarılabildiğinden, kullanımın aksatılma ihtimali vardır. Bu durum tedavinin başarısını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Diş hekiminiz genellikle plakları günde en az 20 saat takmanızı önerecektir. Plaklar başlangıçta dişlere bir güç uygulayacağı için tedavinin ilk birkaç gününde diş ağrınız olabilir. Bunun için doktorunuz tarafından önerilen bir ağrı kesici kullanabilirsiniz. Yaklaşık 5-6 gün sonra ağrı azalarak tamamen kaybolur. Kullandığınız plaklar doktorunuz tarafından belli aralıklarla, genellikle 2 haftada bir, tedaviye verdiği cevaba göre değiştirilecektir.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürer? 

Tedavi süresi diğer tüm diş tedavilerinde olduğu gibi kişiden kişiye farklılık gösterir ve problemin boyutu ile hastanın tedaviye uyumu bu süreyi etkiler. Plakları hekim tarafından önerilen şekilde günde en az 20 saat takılması koşuluyla vakaların yaklaşık %60’ında 8 ila 10 ayda tedavi tamamlanmaktadır. Kalan %40’ında ise 14 aylık bir süre gerekli olabilmektedir. Nadir durumlarda 16 aya kadar tedaviye devam edilmesi gerekebilir.

Şeffaf plakların sağlığa zararı var mı? 

Şeffaf plaklar modern laboratuvarlarda özel olarak üretilmektedir ve bu nedenle üretildiği malzemeler sağlığa zararlı herhangi bir bileşen içermez. 

Tedavi sonrası dişlerde tekrar bozulma olur mu? 

Diş teli ya da şeffaf plak ile uygulanan ortodontik tedavi sonrası, dişlerin konumunu sabitlemek iç kısımlarına koruyucu ince bir tel yerleştirilir. Ayrıca diş hekiminiz tedavi sonrası nasıl davranmanız gerektiğini size anlatır ve önerilerde bulunur. Önerilere uygun şekilde davrandığınız takdirde tedavi sonrası sorun yaşama olasılığınız çok düşük olacaktır.

Çocuklar kaç yaşında invisalign tedavisi görebilir? 

İnvisalign tedavisi görebilmek için öncelikle çocuğunuzun bütün süt dişlerinin düşmüş olması gerekmektedir. Ek olarak ise minimum ikinci büyük azı dişinin çıkmış olması istenir. Bunlar da yaklaşık 12-13 yaşlarına karşılık gelmektedir. Buna göre şeffaf plakla ortodontik tedavi yaş kısıtlaması olmaksızın, gerekli şartları taşıyan 12 – 80 yaş arasındaki her bireye uygulanabilir.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Şeffaf Plaklı Tedavi

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun