Çene Kırığı Tedavisi

Tedaviler

Çene Kırığı Tedavisi

Düşme, trafik kazası ya da iş kazaları sonucunda meydana gelen çene kırıkları, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen ve acil tedavi gerektiren sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Dental Group Hospitadent şubelerine çene kırığı şikayeti ile gelen hastalar ilk olarak yeme, içme ve konuşma ihtiyacı gibi gündelik ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tedavi sürecine alınmaktadır. Çene kırıklarının belirtileri arasında ağrı, şişlik, çiğnemede zorluk ve ağızda görülen kanamalar olabilmektedir. Bölgeye göre değişkenlik gösteren çene kırıkları, üst çenede meydana geldiği takdirde yüzde de şişme görülebilir.

Çene Kırıkları Tedavilerinde Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Ameliyat gerektirmeyen çene kırığı durumlarında, ağız içinden gerçekleştirilen kesi ile ulaşılan kırık bölgesinde titanyum plaklar ya da vidalar ile tedavi uygulanabilir. Ayrıca modern tıbbın sağladığı imkânlardan olan eriyebilen plak ve vidalar da tercih edilebilmektedir. Dişlere ve çeneye uygulanan teller ile çenenin stabilizasyonu sağlanabilir. Hastanın vücudundan alınan kemik dokusu ya da hazır kemik tozu ile eksik kemik dokusunun tamamlanmasına yardımcı olunabilir. Çok parçalı kırık durumlarında ya da yanlış kaynama gibi olumsuz durumlarda detaylı bir tedavi sürecinin gerektiği unutulmamalıdır.

Çene Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Çene kırığı tedavisi yaklaşık 4 hafta sürmektedir. İyileşme süreci ise kırığın büyüklüğüne ve meydana getirdiği hasara göre değişkenlik gösterse de 8 haftayı bulabilmektedir. Hastanın muayeneden sonraki ilk tedavisi anestezi ile başlar. Bu sayede hastanın ağrı çekmesi engellenir. Hastanın dişleri birbirine kavuşmuyorsa, ilk etapta bu konuda gerekli tedavi uygulanır. Anestezi etkisi altındaki hasta herhangi bir ağrı duymadan tedaviye alınır. Çenedeki hasarın durumuna göre öncelikle kemikler yerine oturtulur. Kemik kaybı yaşanmışsa bu yöndeki tedavi kapsamında metal parçalar ya da kemik eklenmesiyle bu sorun çözüme kavuşturulur. Tel kullanılarak çenenin bağlanması sağlanır.

Çene Kırıklarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ameliyat gerçekleşen durumlarda, hastanın tedavisine uzman doktorun önerisi ile antibiyotikle devam edilebilir. Antibiyotik kullanımı sürecinde hastanın ilaç kullanımını aksatmaması sağlıklı bir tedavi sürecinin yaşanmasını sağlar. Cerrahi müdahaleden sonraki ilk 48 saat kırık gerçekleşmiş olan bölgeye buz uygulaması yapılması hastayı rahatlatacak uygulamalar arasında yer almaktadır. 48 saat geçtikten sonra ise sıcak uygulamaya devam edilmesi önerilmektedir. Hastanın bu süre boyunca aldığı gıdaların sıvı formda olması gerekmektedir. Hastane ortamındaki muayene ve sonrasında gerçekleşen tedavinin ardından hastanın ağız bakımına her zamankinden daha fazla özen göstermesi gerekir.

Çene Kırıklarında Estetik Müdahale Gerekir mi?

Çene kırığı gerçekleşen hasarın boyutuna göre farklı müdahaleler gerektirebilir. Diş kayıpları durumlarında eksik dişlerin tamamlanması ya da ciltte meydana gelen yaralanmalarda bazen dikişli tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bazı durumlarda hastanın yüzünde iz kalmaması için estetik uygulama gerekebilir. Bu konuda uzman doktorun yönlendirmesi ile sorunun üstesinden gelebilmek mümkündür. Öte yandan eriyebilen dikiş de tercih edilebilmektedir. İleri teknolojiye sahip cihaz ve malzemeler kullanarak hastaların ihtiyaç duyduğu tedavi yöntemlerini uygulayan Dental Group Hospitadent uzman hekimleri, hastalarının konforu adına gereken durumlarda ara randevularla sürecin takibini ve hastanın kontrolünü yapabilir.

Çene Kırıklarında Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Diş fırçalama alışkanlığının yanı sıra gargara yapılması da önerilmektedir. Olası bir enfeksiyonun önüne geçmek için hastanın uzman hekimin tüm uyarılarını dikkate alması bu sürecin sağlıklı şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur. İlk 7 günden sonra kırığın gerçekleştiği bölgede fark edilen anormal şişlik durumlarında doktora başvurulması gerekmektedir. Olası kanama durumlarında ise telaşa kapılmadan ve kırık bölgesini hareket ettirmeden doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Tedavi sürecinde hastanın çene kırık bölgesini hareket ettirmemesi ve uzman hekimin reçete ettiği tavsiyelere uyması tedavi sürecini hızlandırmaktadır.

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Çene Kırığı Tedavisi

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun