Çocuk Ortodonti Tedavisi Nedir?

Tedaviler

Çocuk Ortodonti Tedavisi Nedir?

Çocuk ortodonti tedavisi diş, çene ve yüz bölgesindeki bazı sorunların tespit edilmesi, bu sorunların çocukluk döneminde tedavi edilmesi amacıyla uygulanan tedavilerdir. Çocuklarda diş ve çene kemiği gelişimi halen devam ediyorken bazı sorunların giderilmesi çok daha kolay olur. Bu nedenle çene kemiği, diş problemlerinin erken dönemde belirlenmesi ve tedavisinin yapılması, çocukların sağlıklı bir ağız yapısına sahip olabilmeleri adına önem taşır. Özellikle çene bozuklukları ve diş çapraşıklıkları sorunlarının yaygın yaşanan problemler olduğu unutulmamalıdır. 

Alanında uzman olan ortodontistler tarafından gerçekleştirilen çocuk ortodonti tedavisi ile diş dizilimindeki sorunların erken yaşlarda giderilmesi mümkün olur. Bu sayede daha estetik bir gülümseme de elde edilmiş olur. Çocukların büyüdüklerinde estetik ve güzel bir gülüşe sahip olabilmeleri için diş dizilimi ve çene yapısı sorunlarının dikkate alınması büyük bir önem taşır.  Bu tedavinin avantajlarını, tedavi sonrası çocukların nasıl beslenmesi gerektiğini ve merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. İlk olarak tedavinin nasıl yapıldığını ele alalım. 

Çocuk Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş teli ile uygulanan çocuk ortodonti tedavisi için öncelikle ağız ve diş yapısının detaylı bir muayeneden geçmesi gereklidir. Diş dizilimiyle alakalı sorunların tespit edilmesi halinde kısa zamanda tedavi planlanır. Bu tedavinin yapılabilmesi için çocukların daimi dişlerinin sürmüş olması gerekir. Özellikle çocuklar 12 yaşına geldiklerinde ağızlarındaki ikinci azı dişleri sürdüğünde ikinci aşama çocuk ortodonti tedavisi uygulanabilir. 

Elbette bu tedavide temel amaç sorunun en kısa zamanda ortadan kaldırılmasıdır ancak diş teli tedavisinin sabır gerektirdiği de bilinmelidir. Çocuklar için uygulanan ortodontik tedavi kapsamında şu işlemler gerçekleştirilebilir: 

  • Hareketli apareyler
  • Ağız dışı apareyler
  • Ağız içi sabit apareyler
  • Çene genişletme
  • Gömük diş sürdürme
  • Diş çekimi

Tüm bu tedaviler düzenli kontrollerle birlikte yapılmalıdır. Tedavinin yarattığı olumlu etkiler düzenli olarak diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Dolayısıyla ailelerin tedavi boyunca kontrol muayenelerini de aksatmamaları büyük bir önem taşır. 

Çocuk Ortodonti Tedavisi Neden Yapılır?

Bebekler yaklaşık olarak 6 aylık olduklarında ilk süt dişler yani ön kısımda bulunan kesici dişler çıkmaya başlar. Süt dişlerin tam olarak çıkması ise 2,5 -3 yaşlarında tamamlanır. Bu dönemde arkada yer alan büyük azı dişler de çıkar ve bu dişler çenedeki kapanmada da önemlidir. Bu dişlerin kapanışının diş hekimi ortodonti uzmanları tarafından mutlaka kontrol edilmesi gereklidir. Bu sayede çene kapanışında bir sorun olup olmadığı da belirlenir. Eğer bir problem varsa çocuk ortodonti tedavisi planlamasının da erken dönemde yapılması önemlidir. 

Ön bölgede bulunan daimi kesici dişler ise çocuklar 7 yaşındayken sürmeye başlar ve bu dönemde çene düzensizliklerinin derin diş çapraşıklığı sorunlarının ya da çene kapanış sorunlarının belirlenmesi sağlanır. Dolayısıyla bu dönemde de çocuk ortodonti tedavisi sürecine başlanabilir. 

Kalıcı dişlerin sürdüğü dönemde problemlerin giderilmesi, çocukların büyüdüklerinde yaşayabilecekleri problemleri önler. Bu nedenle ailelerin çocuklarını düzenli olarak diş hekimine götürmeleri ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamaları büyük bir önem taşır. Hangi durumlarda çocuklara diş teli ya da diğer ortodontik tedavilerin uygulanması gerektiği konusunda ise şu bilgileri aktarabiliriz: 

  • Çapraşık ya da yanlış konumlanmış dişlerin bulunması
  • Tam olarak sürmemiş dişlerin olması
  • Olması gerekenden daha önde konumlanmış dişlerin bulunması
  • Çenenin olması gerekenden daha ilerde veya geride konumlanmış olması
  • Yanak ısırma ve dudak ısırma tablosu 
  • Parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıkları 
  • Ağızdan solunum yapma davranışı 
  • Alt ve üst dişlerin temas etmemesi veya anormal bir şekilde kapanması
  • Çeneden kaynaklı olan ve dengeli olmayan yüz görünümü
  • Süt dişlerinin erken veya geç kaybedilmiş olması 

Tüm bunların yanı sıra daha spesifik nedenlerle de ortodontik tedavinin uygulanması gerekebilir. 

Çocuk Ortodonti Tedavisinin Avantajları

çocuk ortodonti tedavisi

Erken yaşlarda çocukların çene ve diş yapılarının ideal konuma gelmesi için çocuk ortodonti tedavisi uygulanır. Bu tedavinin ilerleyen yaşlarda görülebilecek sorunları önlüyor olması kuşkusuz en önemli avantajdır. Bunun yanı sıra çocuk ortodonti tedavisi avantajlarına şu örnekleri verebiliriz: 

  • Erken dönemde uygulanan tedavi ile daha kısa zamanda sorunlar çözülür. 
  • Dişlerin olması gerektiği gibi sıralanması sağlanır. 
  • Parmak emme ya da ağızdan solunum yapma gibi alışkanlıkların önüne geçilir. 
  • Ağızdan solunumdan kaynaklı üst solunum yolu rahatsızlıkları önlenir. 
  • Çene gelişimiyle ilgili sorunlara müdahale edilerek doğru gelişim sağlanır. 
  • Dar ve geride kalan üst çene kemiklerine yer açılması sağlanır. 
  • Diş kırığı ya da diş çürümesi gibi sorunlar önlenir. 
  • Ön dişlerin olması gerekenden daha önde konumlanması engellenir. 
  • Çeşitli diş eti hastalıklarının engellenmesi sağlanır. 
  • Fiziksel görünümü iyileştirir ve bu sayede özgüven sorunlarının ortaya çıkması da önlenir. 

Tedavi Süresi Ne Kadardır?

Aileler tedavi süresine dair bilgi almak isteyebiliyor ancak herkes için çocuk ortodonti tedavisi süresi aynı değildir. Bu tedaviye dair net bir gün sayısından söz etmek olanaksızdır. Çocuklarda hangi ağız ve diş sorunlarının olduğu, tedaviye nasıl yanıtlar alındığı gibi unsurlar tedavi süresinde de belirleyici oluyor. Genellikle sorunların 1 yıl ila 2 yıl arasında çözüldüğünü söyleyebiliriz ancak bu süre daha kısa olabileceği gibi daha uzun da olabilir. Tedavi boyunca kontrollerin aksatılmıyor olması da tedavi süresinde belirleyici olan faktörlerden biridir. 

Çocuk Ortodontisinde Diş Telleri Çürük Yapar mı?

Hayır yapmaz. Halk arasında çocuk ortodonti tedavisi kapsamında kullanılan diş tellerinin çürüğe neden olduğu yönünde bir inanış olsa da bu bilgi asla doğru değildir. Diş telleri dişi çürütmez, çürüğe neden olan unsur ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmesidir. Özellikle braket boşluklarının yeterince temizlenmemesi ağız içerisinde bakteri oluşumuna neden olur ve bu da zamanla çürüklere sebebiyet verir. Kısacası diş çürükleri ağız hijyeninin sağlanmamasından kaynaklanır, diş tellerinden kaynaklanmaz. 

Çocuk Ortodonti Tedavisi Ağrılı Bir İşlem midir?

Hayır, çocuk ortodonti tedavisi ağrılı ya da acı veren bir tedavi değildir. Sadece diş tellerinin takıldığı dönemlerde çocukların bir uyum süreci yaşaması gerekir. Bu süre de çoğunlukla bir hafta dolaylarındadır. Ağız içinde ya da yanaklarda hafif yaralar oluşabilir, bunun normal olduğunu ve kısa zamanda kendiliğinden geçtiğini de belirtmeliyiz. Diş tellerine alışıldığında sorunsuz ve ağrısız bir şekilde tedaviye devam edilir. 

Bilgi sahibi olun –> Yer Tutucu Tedavisi

Çocuk Ortodonti Tedavisi Kaç Yaşında Başlamalıdır?

Öncelikle çocukların süt dişleri çıkmaya başladığında diş hekimi kontrolüne gidilmesi gerektiğini belirtelim ve 7 ila 9 yaş arasında da mutlaka çocuk ortodonti tedavisi gerekip gerekmediği belirlenmelidir. Dolayısıyla bu yaş aralığında da çocukları kontrole götürmek gereklidir. Tedaviye 12 yaş öncesinde başlanması önerilir fakat bu yaşı geçmiş olan çocuklara ve hatta yetişkinlere de ortodontik tedavinin uygulanabildiğini unutmamak gerekir. 

Tıkla öğren –> implant

Diş Teli Takıldıktan Sonra Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Çocukların çocuk ortodonti tedavisi boyunca sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olmaları büyük bir önem taşır. Asitli içeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Çikolata ve lokum gibi dişlere yapışabilen gıdaların tüketilmesi de önerilmez. Bununla birlikte beslenme sırasında gıdaların küçük parçalar halinde tüketilmesinin önemli olduğunu belirtmeliyiz. Fıstık ya da fındık gibi sert kabuklu yiyeceklerin asla dişlerle kırılmaması gereklidir. Diş hekiminizden beslenmeye dair öneriler alabilirsiniz ve bu tedaviye dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir –> Fissür Örtücü

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Çocuk Ortodonti Tedavisi Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun