Çoklu Diş İmplant Tedavisi
Salih ÖNDER2024-09-29T01:43:19+03:00Çoklu diş implant tedavisi bir ya da birden fazla sayıda dişin kaybedilmiş olması durumunda hastanın eksik diş problemini gidermek için uygulanan bir tedavidir. Bu tedavi kapsamında ağız içerisine birden fazla sayıda implant yerleştirilir ve bu vida üzerine de protez diş takılır. Ancak kaç adet implantın kullanılacağı kişiden kişiye değişir. Hangi dişlerin eksik olduğu, kaç adet eksik dişin bulunduğu gibi unsurlara göre yerleştirilecek olan implant sayısına diş hekimi tarafından karar verilecektir.
Eksik diş sorununa kalıcı bir çözüm getiren çoklu diş implant tedavisi uzun zamandır uygulanan tedavi prosedürlerinden biridir. Son derece güvenlidir ve doğal görünüm bakımından da hastaların beklentilerini karşılar. Hepsinden önemlisi eksik dişten kaynaklanan problemlerin giderilmesini sağlayarak konuşma, beslenme esnasında yaşanan sorunları ortadan kaldırır. Bu tedaviye dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ve özellikle avantajlarından, dezavantajlarından söz edeceğiz. İlk olarak çoklu diş implant tedavisi sürecinin nasıl ilerlediğinden bahsedelim.
Yazı İçeriği
ToggleÇoklu Diş İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu tedavi kapsamında birkaç farklı işlemin gerçekleştirilmesi gerekir. Genel olarak çoklu diş implant tedavisi sürecinin spesifik durumlar olmadığı sürece şu şekilde ilerlediğini söyleyebiliriz:
Muayene
Bu aşamada hastanın ağız içi dokuları genel bir muayeneden geçirilir. Aynı zamanda çene kemiğinin implantın yerleştirilmesine uygun olup olmadığının belirlenmesi için röntgen çekiminin de yapılması gerekir. Diş etleri, varsa sağlam olan dişler de kontrol edilir ve böylelikle nasıl bir tedavinin uygulanacağına karar verilir. Hastanın eksik diş sorununu gidermek için kaç adet implantın yerleştirileceğine yönelik bir tedavi planlaması da gerçekleştirilir.
İmplant Yerleştirilmesi
Bu aşamada implantlar çene kemiğine belirli bir açı ile yerleştirilir. Lokal anestezi altında gerçekleştirildiği için vidaların takılması sırasında hastanın ağrı, sızı hissetmediğini eklemek isteriz. Hasta açısından bakıldığında bu süreç gayet konforlu bir şekilde tamamlanır. İmplantlar yerleştirildikten sonra hastaların bir süre beklemesi gerekir. Çene kemiğine kaynamanın olması için geçmesi gereken süre 3 ay ile 6 ay arasında değişebilir. Bu bekleme süresinde geçici protez dişler takılır.
Protez Dişlerin Takılması
Geçici dişler çıkarılır ve kalıcı dişler takılır. Bu da tedavinin son aşamasıdır ve tedavi sonlandırılmış olur.
Bir İmplant Kaç Diş Tutar?
Tek bir diş eksikliği durumunda ağız içerisine bir adet implant yerleştirilir. Ancak birden fazla sayıda diş eksikliği varsa ve bu eksik dişler yan yanaysa çoklu diş implant tedavisi kapsamında bir implanta birden fazla diş protezinin entegre edilmesi sağlanır. Tek implanta genellikle iki adet diş eklenir ancak bazı durumlarda iki implant üzerine köprü yapılması da tercih edilebilir. Hem daha az maliyetli olması hem de tedavinin daha kısa sürmesi için bu yöntemin izleneceğini ekleyelim. İki adet implant üzerine dört ya da beş adet diş yerleştirilmesi de mümkündür. Diş hekimi gerekli muayeneyi yaptıktan sonra bu konuda karar verecektir.
En Fazla Kaç Tane İmplant Diş Yapılır?
Bazı durumlarda ağız içerisinde hiç iş kalmamış olabilir. Bu durumda tüm eksik dişleri tamamlamak için çok sayıda implantın kullanılması gündeme gelir. Teorik açıdan ele alındığında çoklu diş implant tedavisi kapsamında her eksik diş için bir implantın yapılması mümkündür. Ancak bu durum hem maliyetin artmasına neden olur hem de iyileşme sürecini de uzatır. Bu nedenle tek bir implanta birden fazla sayıda dişin yerleştirilmesi prosedürü izlenir ve bunun herhangi bir sakıncası da yoktur. Eğer hastada tam dişsizlik varsa alt ve üst çeneye 6 ila 8 adet implant yerleştirilebilir.
Çoklu Diş İmplant Tedavisi Kimler için Uygundur?
Birden fazla sayıda diş kaybı yaşamış olan kişiler için çoklu diş implant tedavisi son derece ideal bir seçenek olur. Ancak bu tedavinin uygulanabilmesi için hastanın diş etlerinin sağlıklı olması da gereklidir. Aynı zamanda çene kemiği yoğunluğunun belirli bir seviyede olması gerektiğinin altını çizelim. Eğer çene kemiği istenen düzeyde değilse tedaviye başlanmadan kemik grefti uygulanabilir. Hastanın aşırı oranda tütün ürünleri kullanması iyileşmeyi yavaşlatacağından bu hastalar için implant tedavisi sıkıntılı olabilir.
Bu tedavi cerrahi bir girişim olduğundan hastanın genel sağlık durumunun da ameliyata uygun olması gerekir. Kalp rahatsızlıkları, şeker hastalığı ya da vücudun bağışıklık sistemiyle ilgili bazı hastalıkları olanlar için tedavinin ideal bir seçenek olmadığını eklemek gerekir.
Çoklu Diş İmplant Tedavisinin Avantajları
Pek çok açıdan ele alındığında çoklu diş implant tedavisi son derece avantajlı bir tedavi prosedürüdür. Bu tedavinin avantajları arasında öne çıkanları şu şekilde sıralayabiliriz:
- İmplantlar oldukça uzun bir kullanım ömrüne sahiptir. Dolayısıyla diş kaybı problemine kalıcı bir çözüm sunar. Hastanın ağız bakımını ihmal etmemesi durumunda 20 yıldan daha uzun süre kullanılması mümkün olabilir.
- Doğal bir görünüm sunduğu için hastaların estetik bakımdan da kaygılarını ortadan kaldıran bir tedavidir. Dışarıdan bakıldığında protez diş ve implant olduğu anlaşılmaz.
- Tedavinin en önemli avantajlarından biri de çene kemiği kayıplarını önlüyor olmasıdır. Diş eksikliğinden kaynaklanan çene kemiği kayıplarının önlenmesi için bu tedaviden rahatlıkla faydalanılabilir.
- Dişin fonksiyonlarının yeniden kazanılmasını sağlar. İmplant tedavisinden sonra dişler eskisi gibi çiğneme ve ısırma gibi işlevlerini kazanmış olur.
Çoklu Diş İmplant Tedavisinin Dezavantajları
Genel olarak çoklu diş implant tedavisi dezavantajları şu şekildedir:
- İmplant tedavisi pek çok tedavi ile kıyaslandığında biraz daha maliyetlidir. Özellikle birden fazla sayıda implantın kullanılması durumunda maliyet de biraz daha fazla olacaktır.
- Tedavi, belirli bir süreyi gerektirir ve bu süre zarfında hastaların sabırlı olmaları gerekir. İmplantın çene kemiğine kaynama süresi haftalar alabilir.
- Bu tedavi kapsamında ağız içerisine cerrahi bir müdahale yapılması gereklidir. Bu nedenle hastanın ameliyata engel bir sağlık sorununun bulunmuyor olması gerekir. Ayrıca cerrahi bir müdahale yapılması bazı komplikasyon risklerinin de olduğu anlamına gelir.
İlginizi çekebilir –> Full Ağız İmplant
Çoklu Diş İmplant Tedavisi Ne Kadar Süre Kullanılır?
Eğer çoklu diş implant tedavisi başarılı bir şekilde yapıldıysa ve hasta da ağız ile diş bakımını ihmal etmezse 20 yıl ve hatta daha uzun süre kullanılması mümkündür. Ancak hastaların üzerine düşen görevi yapması, ağız ve diş temizliğini asla ihmal etmemesi gerekir. Ağız hijyeninin ihmal edilmesi hem implantlara hem de üzerine yerleştirilen protez dişlere zarar verir. Düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmesi de önemli olan unsurlardan bir diğeridir.
Merak edenler için –> implant
Çoklu Diş İmplant Tedavisi Fiyatları
Çok sayıda unsurun çoklu diş implant tedavisi fiyatları üzerinde etkili olması karşınıza birbirinden farklı rakamların çıkmasına yol açar. Öncelikle ağız içerisine kaç adet implantın yerleştirildiği ve bu implantların hangi malzemeden üretildiği, kalitesi fiyatları en çok etkileyen faktörlerin başında gelir. Tercih edilen klinik, tedaviyi yapan diş hekiminin deneyimi ve kullanılan protez dişler de fiyatta belirleyici olan unsurlar arasındadır. Protez dişler pek çok malzemeden üretilebilir ve bu malzemelerin kalitesi de birbirinden farklı olabilir.
Sonuç olarak ezbere bir fiyattan söz etmek, bu tedaviden faydalanmayı düşünen hastalar için yanıltıcı olacaktır. Öncesinde mutlaka muayene olması ve size özel bir tedavi planlamasının yapılmasını sağlamalısınız. Ancak bu durumda net bir fiyat belirlenir ve tarafınıza iletilir. Bilgi almak ya da randevu talep etmek için bizi hemen arayabilirsiniz. Bu tedaviye dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz.
Bilgi sahibi olun –> Tek Diş İmplant
İşlem Sayısı
2-3
İşe Dönme Süreci
Hemen
İşlem Süresi
10 Gün
Tam İyileşme Süreci
Hemen
Anestezi Yöntemi
Lokal Anestezi
Sonuçların Kalıcılığı
5 Yıl
Hassasiyet Süreci
Yok
Yeme - İçme Süreci
2 Saat Sonra
Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.