Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisi Nedir?
Invisalign ortodontik tedavi seçeneklerinden biridir ve bu tedavi son yıllarda çok sık tercih edilmeye başlandı. Tedavinin temel amacı diş dizilimindeki problemleri ortadan kaldırmak olarak özetlenebilir, bunun için tamamen kişiye özel şekilde üretilen şeffaf plaklar kullanılır. Halk arasında telsiz ortodontik tedavi ya da telsiz diş tedavisi olarak da bilinen bu tedavi kapsamında metal diş telleri kullanılmıyor. Dolayısıyla estetik açıdan da geleneksel diş tedavilerinden çok daha fazla ilgi görüyor.
Her hasta için Invisalign tedavisinin uygun bir seçenek olmadığının altını çizmeliyiz. Bu tedavi süreci hakkında bilgi sahibi olmak, kişinin kendisi için ideal bir tedavi seçeneği olup olmadığı konusunda fikir edinmesini sağlayacaktır. Tedaviye dair merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ancak öncesinde nasıl yapıldığı konusunda sizlere detaylı bilgi verelim.
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisi Nasıl Yapılır?
İlk aşamada mutlaka ağız içi muayenenin yapılması gerekir ve bu muayene hastanın Invisalign için uygun bir aday olup olmadığının belirlenmesinde etkilidir. Muayene sonrasında alt ve üst çeneden bazı ölçülerin alınması gerekir. Bununla birlikte ağız içi röntgen çekimi ve dişlerin fotoğraflanması gibi işlemlerin de yapılmasına ihtiyaç vardır. Hastanın ağız içinden alınan ölçüler, şeffaf plakların hastaya göre üretilebilmesi için laboratuvar ortamına iletilir. Dijital ortama aktarılan veriler sayesinde hastanın da talepleri dikkate alınarak istenen diş dizilimi formu belirlenir.
Ardından üretim aşamasına geçilir ve şeffaf plaklar alınan ölçülere göre üretilir ve bu süre laboratuvarın yoğunluğuna bağlı olarak 1 hafta ila 2 hafta olabilir. Şeffaf plaklar üretildikten sonra ağız içine butonlar yerleştirilir. Bu butonların neredeyse hiç görünmeyecek bir şekilde yerleştirildiğini ekleyelim. Bu butonların görevi geleneksel diş teli tedavisinde kullanılan braketler ile aynıdır.
Bazı hastalarda minimal düzeyde bir diş aşındırmasına gerek duyulabilir ancak bu hastalar diş dizilimindeki çapraşıklığın çok yüksek düzeyde olduğu kişilerdir. Yani bu tedavi kapsamında her hasta için diş aşındırmasına gerek olmaz. Aşındırma ise sadece 0.05 mm dolaylarındadır. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesinin ardından diş hekimi tarafından şeffaf plaklar takılır. Hastanın çıkarıp takması istenir ve bu sayede hasta plakları nasıl takıp çıkaracağını öğrenmiş olur. 15 gün kullanıldıktan sonra sıradaki şeffaf plakların kullanımına geçilmelidir.
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisinin Özellikleri
Genel olarak Invisalign tedavisinin ön plana çıkan özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Plaklar şeffaf yapıdadır ve ağız içerisinde belli olmayacak şekilde takılırlar. Dışarıdan bakıldıklarında görünme ihtimalleri çok düşüktür.
- Bu tedavide metal olan braketler ya da teller kullanılmaz.
- Tedavi hastaların günlük yaşamında sıkıntılara neden olmaz. Beslenme sırasında çıkarılır ve sonra yeniden takılabilir.
- Sadece yetişkinler için değil çocuklar için de tercih edilebilen bir tedavidir.
- Özel günlerde şeffaf plaklar çıkarılabilir ve bu sayede hastaların özel günlerde kendilerini daha özgüvenli hissetmeleri de mümkün olur.
- Klasik diş teli tedavisine nazaran daha konforludur ve daha ağrısız geçen bir tedavi süreci söz konusudur.
Invisalign Tedavisi Uzun Sürer mi?
Elbette Invisalign tedavisinin sadece birkaç gün ya da birkaç hafta gibi kısa bir sürede sonuç vermesini beklememelisiniz. Geleneksel ortodontik tedaviye göre daha kısa zamanda tedavi sonuçlanır ancak bu sürenin ne kadar olduğu dişlerdeki çapraşıklık seviyesine göre değişir. Bazı hastalarda 6 ayda tedavi başarıyla sonuçlanır ancak bazı hastalarda bu süre 1 ya da 2 yıla kadar uzayabilir. Tedavi süresini etkileyen faktörler şunlardır:
- Hastanın yaşı
- Diş aralarındaki boşluk oranı
- Diş dizilimindeki çapraşıklık seviyesi
- Hastanın çene yapısı
Invisalign Tedavisinin Normal Ortodontik Tedaviden Farkı Nedir?
Telsiz ortodontik tedavi olarak özetlenebilecek olan Invisalign ile geleneksel ortodontik tedavi arasında bazı farklar bulunuyor. En önemli fark, görünüm noktasında ortaya çıkıyor. Bu tedavide şeffaf plaklar kullanıldığından hastalar diş telinin görünmesi gibi kaygılar yaşamıyor. Klasik diş telleri ile uygulanan tedavilerde kimi zaman hastalar özgüven problemleri yaşayabiliyor. Bu nedenle gülümsemekten çekinme gibi durumlar ortaya çıkıyor. Bu tedavide ise şeffaf plaklar sayesinde hastaların özgüven sorunları yaşaması söz konusu olmuyor.
Beslenme sırasında diş tellerinin çıkması ya da kopması gibi kaygıların da bu tedavide yaşanmadığını belirtmeliyiz. Çünkü şeffaf plaklar beslenme sırasında çıkarılabilir ve sonrasında yeniden takılabilir. Bu işlemi hasta kendisi yapabilir ve her defasında diş hekiminden yardım alması gerekmez. Diş tellerinin ağız ve diş temizliği sırasında temizlenmesi bazı hastalar için zorlayıcı olabilir. Ancak şeffaf plaklar kullanıldığında hastaların bu konuda da zorlanmasının önüne geçiliyor.
Sonuç olarak iki tedavi seçeneği arasındaki farklar incelendiğinde bu tedavinin hastalar bakımından çok daha konforlu bir seçenek olduğu göze çarpıyor. Hem hastaların estetik kaygılarını ortadan kaldırıyor olması hem de konforlu bir süreç eşliğinde tedavinin tamamlanması büyük bir önem taşıyor.
Hangi Durumlarda Invisalign Uygulanır?
Başarılı sonuçlar elde etmeyi sağlayan Invisalign tedavisinin pek çok urumda uygulanabildiğini belirtmeliyiz. Bu durumlara aşağıdaki örnekleri vermek mümkündür:
- Diş aralarında mesafenin çok dar olması ve buna bağlı olarak dişlerin ağızda yerleşme yeri bulması konusunda sorun yaşanması
- Dişlerin birbirinin üzerine yaslanmış bir şekilde sıralanması
- Dişlerin diziliminde asimetrik bir görüntünün ortaya çıkması
- Dişlerin çene kemiği üzerindeki sıralanmanın düzgün olmaması
- Hafif, orta ya da yüksek oranda çapraşık diş dizilimi sorununun bulunması
Hangi Durumlarda Invisalign Tedavisi Uygulanmaz?
Bu tedavi her ne kadar hastalar için gayet konforlu bir alternatif olsa da her hasta için uygulanamıyor. Bazı hastalar için Invisalign tedavisinin ideal bir seçim olmadığını söyleyebiliriz. Hangi durumlarda bu tedavinin tercih edilemediğine kısa bir liste ile yanıt verebiliriz.
- Dişlerde çürükler olması
- Ağız içinde diş eksikliğinin olması
- Ağızda gömülü diş bulunması
- Hastanın uykusunda diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlığının olması
- Çene yapısında problemler olması
Tedaviye başlanmadan önce hastanın ağız içi muayenesinin yapılması, röntgenin çekilmesi gibi işlemlerle bu tedaviye uygun bir aday olup olmadığı belirlenir. Eğer tedaviye engel bir durum varsa mevcut problemi gidermek için daha farklı tedavi seçenekleri uygulanacaktır.
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisinin Avantajları
Pek çok açıdan Invisalign tedavisinin avantajlı bir tedavi prosedürü olduğunu söyleyebiliriz. Bu avantajlara ise şu örnekleri verebiliriz:
- Şeffaf plaklar kullanıldığından estetik bakımdan hastaları rahatsız eden bir görünüm ortaya çıkmaz.
- Yemek yeme ya da içecek tüketme sırasında çıkarılabilir.
- Dişler fırçalanmadan önce çıkarılır ve diş temizliği yapıldıktan sonra yeniden takılır.
- Diş teli kullanımı diş etlerinde rahatsızlık hissine neden olabilirken bu tedavi söz konusu hissi oluşturmaz.
- Konuşma sırasında telaffuz sorunlarına neden olmaz.
- Yetişkin hastalara ya da çocuklara uygulanabilir
- Diş teli tedavisinde bazı gıdaların tüketilmesi yasaktır. Ancak bu tedavide dikkatli olunması kaydıyla yiyecek tüketilmesi sınırlaması yoktur.
- İstendiğinde ya da gerek duyulduğunda çıkarılabilir olması bu tedavinin önemli avantajlarından biridir. Hastalar şeffaf plakları kendileri çıkarıp takabildiğinden diş hekimi yardımı almalarına gerek olmaz.
Invisalign Tedavisinin Sonuçlarını Neler Etkileyebilir?
Hasta için hazırlanan plakların gün içerisinde belirtilen süre boyunca takılması Invisalign tedavisinin sonuçlarını etkiler. Plakların diş hekimi tarafından farklı bir süre belirtilmediği sürece günde 20 saat kadar takılması gerekiyor. Sadece beslenme, diş fırçalama gibi zamanlarda plaklar çıkarılmalıdır. Eğer gün içerisinde kısa bir süre kullanılırsa bu tedaviden başarı sağlaması beklenemez.
Plakların temizlenmesine dikkat edilmesi de önem taşıyan unsurlardan biridir. Çok sıcak su ile temizlenmeleri deforme olmalarına yol açabilir. Bu durumda da plakların ağız ile uyumu ortadan kalkabilir. Bu nedenle doğru malzemeler ve doğru yöntemler ile temizlenmeleri de en az düzenli bir şekilde temizlenmeleri kadar önemlidir. Elbette ağız ve diş temizliğinin ihmal edilmemesi de önem taşıyan unsurlar arasında yer alır. Hastaların tedavi boyunca mutlaka diş hekiminin önerilerini ve uyarılarını dikkate alması gerekir. Rutin kontroller aksatılmamalıdır çünkü şeffaf plakların ara ara değiştirilmesi, ağız ile uyumlu forma sokulması da gerekebilir. Bu zamanların kaçırılması durumunda tedavi süresinin uzayabileceğini unutmamalısınız.
Şeffaf Plak ile Invisalign Farklı mıdır?
Şeffaf plak bir tedavi adı değildir, Invisalign tedavisinde kullanılan tıbbi aparata verilen addır. Bu tedavi kapsamında 3 boyutlu modelleme ile tamamen kişiye uygun bir şekilde plaklar hazırlanır. Bu plaklar şeffaf bir yapıda olur ve tedavide de diş dizilimindeki sorunların çözülmesinde kullanılır. Kısacası şeffaf plak adında bir tedavi yoktur, tedavinin adının Invisalign olduğunu belirtelim.
Diş Hareketlerine Göre Nasıl Şeffaf Plak Üretilir?
Bu tedavide diş hareketlerine göre şeffaf plakların hazırlanmasında dijital sistemlerden faydalanılır. 3 boyutlu tarama yöntemi ile veri elde edilir ve bu veriler bilgisayar ortamına aktarılarak hastanın alt ve üst çene ölçülerine uygun bir plak tasarımı hazırlanır. Diş hareketine göre plakların üretiminde simülasyon ile dişler hareket ettirilir. İdeal konumlarına da simülasyon ile taşınır.
Çoğunlukla Invisalign tedavisinde 0.05 mm’lik harekete göre şeffaf plak üretildiğini de eklemek gerekir. Dişlerin hareket etmesi istenen konuma göre şeffaf plaklar üretilir. Genellikle 15 gün kullanımdan sonra diğer plağa geçiş sağlanır. Bu nedenle ölçü alınması aşaması son derece önemlidir. Deneyimli bir diş hekimi tarafından ölçülerin alınması durumunda hata riski çok daha azdır ve tedavinin başarı oranı da yükselir.
Invisalign Plakları Günde Kaç Saat Takılmalıdır?
Hastaların Invisalign kapsamında sıklıkla merak ettikleri hususlardan biri de gün içerisinde kaç saat plakların takılması gerektiği oluyor. Bu süre en az 20 saat olmak kaydıyla 22 saate kadar çıkabilir. Ancak diş hekiminizin size belirttiği süre farklıyla diş hekiminin önerdiği süre boyunca takmanız gerektiğini de ekleyelim. Dolayısıyla plakların aslında neredeyse gün boyunca takılması gerekiyor. Yemek yerken, dişler temizlenirken çıkarabilirsiniz. Konuşma yapacağınız günler gibi bazı özel zamanlarda da çıkarmanızda bir sakınca olmaz. Fakat genel olarak bu süreye uymanın da tedavinin başarılı olabilmesi adına son derece önemli olduğunu unutmamanız gerekir. Bununla birlikte çay ya da kahve gibi sıcak içeceklerin tüketilmesinden önce de çıkarılması tavsiye edilir. Sonrasında ağız temizlenmeli ve mutlaka yeniden takılmalıdır.
Şeffaf Plaklar Konuşmayı Etkiler mi?
Sadece birkaç günlük alışma süresinde Invisalign tedavisi konuşmayı etkileyebilir. Sonrasında bu sorun ortadan kalkar. Bazı hastaların şeffaf plaklara alışma süresi sadece birkaç saatle sınırlı olabiliyor ve bazı hastalarda bu süre 3-4 günü de bulabiliyor. İlk günlerde topluluk önünde konuşma yapmanız gereken zamanlar olursa plakları çıkarabilirsiniz.
Invisalign Tedavisi Ağrılı mıdır?
Ağrıdan ziyaret hafif baskı hissedilebildiğini belirtmeliyiz. Ancak Invisalign kapsamında hastaların hissettiği bu baskıya neden olan kuvvetin mutlaka uygulanması gerekiyor. Aksi halde diş dizilimindeki problemlerin ortadan kaldırılması mümkün olmayacaktır. Bu baskı hissine ender durumlarda hafif ağrı eşlik edebilir ve ağrının da çok uzun süreli olmadığının altını çizmeliyiz. Alışma dönemi sona erdiğinde hastaların yaşadıkları bu şikayetler de ortadan kalkar.
Her Hekim Invisalign Tedavisi Yapabilir mi?
Hayır, sadece Invisalign tedavisi yapabilmek için gerekli olan sertifikaya sahip olan hekimler bu tedaviyi uygulayabilir. Tedavinin ortodonti uzmanı olan bir diş hekimi tarafından yapılması gerektiğini belirtmeliyiz.
Invisalign Tedavisi Öncesinde Tedavinin Sonucu Görülebilir mi?
Dijital ortamda 3 boyutlu olarak oluşturulan görseller sayesinde hastalar Invisalign tedavisi ile hedeflenen görüntüyü görebilirler. Bu görüntü dişlerin istendiği gibi hareket etmesi ve konumlarının istendiği gibi olması durumunda oluşabilecek diş dizilimini gösterir. Tedavinin başarılı sonuçlanması durumunda görseldeki gibi bir diş dizilimi elde edilebilir.
Invisalign Tedavisi Çocuklar İçin Uygun mudur?
Evet, Invisalign tedavisi belirli bir yaşın üzerinde olmak kaydıyla çocuklar için de uygun bir tedavidir. Ancak öncesinde ortodonti uzmanı tarafından çocuğun bu tedavi için uygun bir aday olup olmadığının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de detaylı bir ağız içi muayene ve röntgen çekimi gibi bazı işlemlerin yapılmasına ihtiyaç olur. Genellikle çocukların süt dişlerinin düşmüş olması bu tedavi için yeterli bir faktör değildir. Aynı zamanda ikinci azı dişlerin de sürmüş olması gereklidir. Dolayısıyla çocukların en az 13 ila 14 yaşlarında olması gerekiyor. Tedavinin daha erken yaşlarda uygulanması çeşitli sakıncalara yol açabilir.
Tedavi Öncesi ve Sonrasında Hangi İşlemler Yapılır?
Tedavi öncesinde yapılan işlemler tamamen hastanın Invisalign için uygun bir aday olup olmadığını belirlemeye yöneliktir. Bunun için ağız içi muayene, röntgen çekimi ile diş kökleri ve çene durumunun değerlendirmesi gibi işlemler yapılabilir. Aynı zamanda ağız içerisinde de bazı ölçülerin alınmasına gerek duyulur ve bu işlemlerin hiçbiri hastaya acı veren, ağrıya neden olan işlemler değildir. Hem kısa zamanda tamamlanır hem de hastada herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz.
Plak takıldıktan sonra hastanın plak kullanımına dair bilgilendirilmesi sağlanır. Plağın nasıl takılıp çıkarılması gerektiği gösterilir ve diş hekimi tarafından bazı öneriler ile uyarılar hastaya aktarılır. Bir sonraki randevu için tarih belirlenir ve hasta günlük hayatına geri dönebilir. Hastaların tedavi boyunca ağız ve diş temizliğine maksimum oranda önem vermesi, diş çürüklerinden ve diş eti hastalıklarından korunabilmesi açısından önemlidir.
Invisalign ile Normal Diş Teli Tedavisi Arasında Süre Farkı Var mıdır?
Normal diş teli tedavisi ile Invisalign tedavisinde süreyi belirleyen temel unsur hastanın ağız ve diş yapısıdır. Aynı zamanda hastanın yaşı da dişlerin konumunun düzelmesi konusunda belirleyici bir unsur oluyor. Kısacası bu iki farklı ortodontik tedavi prosedüründe birinin diğerinden daha uzun ya da daha kısa süreceğini belirtmek zordur. Bunu belirleyen tedaviden ziyade ortodontik tedavi ile müdahale edilen problemin boyutudur.
Invisalign Plaklarının Bakımı Nasıldır?
Sabahları ve akşamları şeffaf plaklar çıkarılarak diş fırçası yardımı ile temizlenmelidir. Ancak temizlik sırasında oda ısısında su kullanılmasına dikkat edilmelidir. Suyun sıcak ya da soğuk olması durumunda Invisalign tedavisinde kullanılan aparatlara ve plağa zarar verebilir. Bu nedenle sıcak ya da çok soğuk içecek tüketilirken de plakların çıkarılması tavsiye edilir.
Invisalign (Şeffaf Plak) Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?
Hastalar için Invisalign tedavisi fiyatları değişebilir çünkü bu tedavi hastaya özel planlanıyor, kullanılan şeffaf plaklar da hasta için özel olarak tasarlanıyor. Dolayısıyla her hasta için geçerli olan sabit bir tedavi fiyatlandırması yapılamaz. Randevu alarak muayene olmanız durumunda tedavi planlaması yapılır ve tedavinin zorluğuna dair de bir fikir oluşur. Böylece fiyat bilgisi de size iletilir. Tedavi hakkında merak ettiğiniz soruları yorum bölümüne yazabilirsiniz.
İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer makalelerimiz:
–> zirkonyum kaplama
–> kanal tedavisi