Küretaj Tedavisi Nedir?

Tedaviler

Küretaj Tedavisi Nedir?

Küretaj tedavisi en genel şekli ile diş etlerine uygulanan bir derin temizlik uygulamasıdır diyebiliriz. Diş etlerinde çeşitli hastalıkların ve özellikle de iltihaplanmanın olması, iltihaplanmanın diş köklerine doğru ilerlemeye başlaması gibi durumlarda bu işlem uygulanır. Enfeksiyonun 4 ila 6 mm kadar diş köküne ilerlemiş olması ciddi problemlere yol açabilir. Bu nedenle mutlaka enfeksiyonun temizlenmesi ve dişin kurtarılması gerekir. 

Diş eti ile dişlerin birleştiği bölgelerde cepler oluşması gibi durumlarda da küretaj tedavisi ile sorunun giderilmesi sağlanabilir. Özellikle diş etlerinde şişmeler, kanamalar ya da kızarıklıklar olanların mutlaka kısa zamanda diş hekimine başvurması gerekir. Eğer gerekli görülürse bu yöntem uygulanarak problemlerin giderilmesi sağlanabilir. Hasar gören yumuşak dokuların ağız içerisinden tahliye edilmesi noktasında da tedavinin gayet başarılı sonuçlar sağladığını söyleyebiliriz. Ancak hepsinden önemlisi, periodontitis adlı iltihaptan kurtulmayı sağlayan bir uygulama olmasıdır. 

Küretaj tedavisiyle ilgili merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız ve kimlere uygulandığı, işlem sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği gibi konularda da bilgi vereceğiz. Ancak ilk olarak tedavinin nasıl yapıldığını biraz daha ayrıntılı olarak inceleyelim. 

Küretaj Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle küretaj tedavisi hasarlı dokular ile iltihabın temizlenmesi için yapılır ve bu sayede diş eti sağlığının yeniden kazanılması hedeflenir. Diş eti rahatsızlıklarında tercih edilen bu tedavinin son derece güvenli bir yöntem olduğunu belirtmeliyiz. Periodontal uygulamalar arasında en sık tercih edilenlerden biridir ve ölçeklendirme ile kıyaslandığında daha derin düzeyde bir temizlik işleminin yapılması sağlanır. Uygulamanın “derin temizlik” olarak adlandırılması da bundan kaynaklanır. 

Adım adım küretaj tedavisi işleminin aşamaları şu şekildedir: 

  • Uygulama yapılacak alan lokal anestezi yöntemi ile uyuşturulur ve bu sayede derin temizlik sırasında hastanın acı hissetmesi engellenir. 
  • Anestezinin etkisinin göstermesinin ardından diş eti bölgesine küçük bir kesi ya da birkaç kesi uygulanır. 
  • Diş etlerinde enfekte olmuş tüm dokular ya da enfeksiyon nedeniyle hasar görmüş olan tüm dokular temizlenir. Kesi yolu ile bu dokular çıkarılır ve bu sayede sağlıklı dokuların da zarar görmesinin önüne geçilmiş olur. 
  • Diş kökleri de bu işlemde düzeltilir çünkü yeniden diş plağı oluşumunun önlenmesi gereklidir. Plak oluşumuna neden olabilecek alanlarda da düzeltme işlemi gerçekleştirilir. 
  • Şayet vaka çok ilerlemişse bu durumda greft ekleme gibi bazı ek işlemlerin de yapılması gerekebilir. 
  • Tüm bu müdahalelerin ardından tedavi tamamlanır ve gerek duyulması halinde kesi uygulanan bölgeye dikiş atılır. 

Küretaj Tedavisi Kimler için Uygundur?

Her diş eti hastalığı durumunda mutlaka hemen küretaj tedavisi yapılması gerekmez. İlerlemiş iltihaplanmalar ve iltihaptan diş etlerinin ya da diş köklerinin zarar görmesi gibi vakalarda bu yöntemin tercih edildiğini söyleyebiliriz. Diş etlerinde derinleşmiş cepler olanlar için de bu tedavinin gerçekleştirilmesi gereklidir. Diş hekimi tarafından yapılan kontroller sonrasında tedaviye ihtiyacınızın olup olmadığı belirlenecektir. 

Diş Eti Küretajının Çeşitleri

küretaj tedavisi

Genel olarak küretaj tedavisi açık ve kapalı olmak üzere iki farklı şekilde yapılır. Kapalı olan yöntemde diş eti ile diş kökü arasına küret adı bir aparat yerleştirilir. Böylelikle diş taşı ile cep dibindeki diş etinin açılması sağlanır. Kapalı yöntemin genellikle sığ alanlarda temizlik için tercih edildiğini söyleyebiliriz. 

Açık teknikle küretaj tedavisi ise daha sık tercih edilir çünkü daha detaylı bir görüş imkanı sunar. Bu yöntemde öncelikle mukozal kanal açılır yani diş kökü ile diş eti ayrılır. Böylelikle cep bölgesi açığa çıkar ve burada etkin bir temizlik yapılması da mümkün hale gelir. Küret ile diş eti alınır ve gerekli tüm müdahaleler gerçekleştirilir. Ardından dikiş atılarak işlem tamamlanır. Açık ve kapalı yöntemden hangisinin tercih edileceğine ise diş hekimi tarafından gerekli kontroller yapıldıktan sonra karar verilir. 

Küretaj Tedavisi Sonrası Bakım

Elbette hastalar küretaj tedavisi sonrasında bazı unsurlara dikkat etmelidir. Bu sayede sorunsuz ve daha konforlu bir iyileşme döneminin yaşanması mümkün olacaktır. Nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda şu bilgileri aktarabiliriz: 

  • Uygulamanın yapılmasından sonraki 24 saat boyunca vücudu zorlayan fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. 
  • İşlemden sonraki birkaç gün boyunca tütün ürünleri ve alkol kullanılmamalıdır. 
  • Çok sıcak, çok soğuk ve aşırı oranda baharatlı, acı gıdalar tüketilmemelidir. 
  • Asitli içeceklerin tüketiminden birkaç gün mutlaka kaçınılmalıdır. 
  • Diş etlerine darbe almaktan kaçınılması gerekir. 
  • İşlemin yapıldığı bölgeyle değil diğer tarafla gıdaları çiğnemek gerekir. 
  • Diş hekiminin önerdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır ve ağzın günde 2 ya da 3 defa ılık tuzlu suyla durulanması sağlanabilir. 
  • İlk gün bölge hafif ve nazik hareketlerle fırçalanmalıdır. Sonraki günlerde diş ipi ile temizlik yapılmaya devam edilebilir. 

Çoğunlukla tedavi sonrası iyileşmenin ne zaman meydana geleceği de merak ediliyor. İyileşmenin yaklaşık olarak 20 gün sonra tamamlandığını söyleyebiliriz ancak bu süre kişiden kişiye değişebilir. Dolayısıyla her hasta için geçerli bir iyileşme süresi yoktur. 

Küretaj Tedavisi Zararlı mıdır?

Hayır, aksine küretaj tedavisi diş eti hastalıklarının giderilmesi ve diş kayıplarının önlenmesinde son derece başarılı ve faydalı bir yöntemdir. Diş kayıplarının nedenlerine bakıldığında diş eti hastalıklarının oranı % 70 dolaylarındadır. Bu nedenle diş eti hastalıkları aslında diş sağlığını da önemli düzeyde etkiler. Eğer diş etlerinde ilerlemiş enfeksiyon sorunları varsa tedavinin de mutlaka yapılması gereklidir. Bu tedavide hasarlı dokular ve enfeksiyon tamamen temizlenir. Bu sayede diş etlerinin çok daha sağlıklı bir form kazanması ve daha sağlıklı görünmesi de sağlanmış olur. 

Küretaj Tedavisinin Avantajları

Elbette küretaj tedavisi ağız içi sağlığın yeniden kazanılmasını hedefleyen bir tedavidir. Diş etlerinde meydana gelen hasarın giderilmesi ve enfekte bölgelerin temizlenmesini sağladığı için dişleri de koruyan tedavi seçeneklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz. Tedavinin önemli avantajlarından biri de çene kemiği sağlığını koruyor olmasıdır. Diş kaybı ve osteoporoz gibi sorunların önüne geçebilmek için kimi zaman küretaj tedavisi işleminin yapılması zorunlu hale gelebiliyor. 

Bu tedavinin sağladığı avantajları kısaca şu şekilde özetlemek mümkündür: 

  • Diş kaybını engeller. 
  • Çene kemiği erimesini engeller. 
  • Ağız hijyeninin ve ağız içi sağlığın yeniden kazanılmasını sağlar. 
  • Diş etlerinin diş köklerine yeniden bağlanması sağlanır. 
  • Diş eti hastalıklarının ve enfeksiyonun daha da ilerlemesi engellenir. 
  • Diş etlerinde kızarma, kanama ve şişme gibi şikayetler sona erer. 

Bilgi sahibi olun –> Fluorid Uygulaması

Küretaj Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Öncelikle diş hekimi tarafından detaylı bir inceleme yapılmalı ve diş etlerindeki sorunun hangi aşamada olduğu belirlenmelidir. Buna göre küretaj tedavisi planlaması en doğru şekilde yapılır. Eğer rahatsızlık çok fazla ilerlememiş ise tedavi tek bir seansta tamamlanır. Ancak çok ilerlemiş olması ya da ağız içerisinde daha farklı sorunların da bulunması durumunda tedavinin iki seansta tamamlanması da gerekebilir. 

Tıkla öğren –> Yer Tutucu Tedavisi

Küretaj Tedavisi Fiyatları

Fiyat konusunda her hasta için geçerli rakamlardan söz edemeyiz çünkü küretaj tedavisi kapsamında hangi dokulara ne oranda müdahale edileceği kişiden kişiye değişir. Diş kliniğinin ve diş hekiminin seçiminin de fiyatları etkilediği bilinmelidir. Bazı hastalarda derin temizliğin yanı sıra daha farklı işlemlerin de yapılması gerekebilir ve bu da fiyatlar üzerinde belirleyici olur. Bu işleme dair sorularınızı yorum bölümüne yazabilirsiniz. 

İlginizi çekebilir –> implant

Tedavi Özeti

İşlem Sayısı

2-3

İşe Dönme Süreci

Hemen

İşlem Süresi

10 Gün

Tam İyileşme Süreci

Hemen

Anestezi Yöntemi

Lokal Anestezi

Sonuçların Kalıcılığı

5 Yıl

Hassasiyet Süreci

Yok

Yeme - İçme Süreci

2 Saat Sonra

Not: *Bu sayfada yer alan bilgiler ve tavsiyeler sadece bilgilendirme amaçlıdır.Tanı ve tedavileri için mutlaka doktorunuza başvurun. Süreç ve tedaviler hakkında daha ayrıntılı bilgi, öncesi ve sonrası görselleri talep edebileceğiniz WhatsApp hattımıza ulaşın.

Bütün İşimiz Diş

gs Küretaj Tedavisi Nedir?

Hızlı Randevu İçin

Formu Doldurun